11.000 mp din Parcul Circului revin la ALPAB. Terenul a fost atribuit în 2011 Circului GlobusO suprafaţă de 11.050 mp de teren din Parcul Circului, care fusese atribuită Circului Globus în urmă cu patru ani, va reveni la Administraţia Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB). Consilierii generali ai Capitalei au votat, în şedinţa de miercuri, trecerea acestui teren din administrarea Circ & Variete Globus Bucureşti la ALPAB.

11.000 mp din Parcul Circului revin la ALPAB. Terenul a fost atribuit in 2011 Circului Globus
11.000 mp din Parcul Circului revin la ALPAB. Terenul a fost atribuit în 2011 Circului Globus
Foto: bimturism.ro

Circ & Variete Globus Bucureşti a transmis Municipalităţii, în luna iunie a acestui an, că nu a construit şi nici nu intenţionează să construiască nimic pe terenul în cauză motiv pentru care terenul poate reveni în administrarea ALPAB. Instituţia a mai precizat că terenul cedat prin hotărârea din iulie 2011 este bine întreţinut şi îngrijit, instituţia beneficiind şi de sprijinul acordat de ALPAB, prin intermediul angajaţilor care lucrează pentru Parcul Circului.

„În fapt, întreaga suprafaţă se află la dispoziţia şi în folosinţa cetăţenilor Capitalei, fiind curată, neîngrădită şi fără niciun fel de construcţii sau bunuri ale Circ & Variete Globus Bucureşti pe ea. Nu sunt reale afirmaţiile referitoare la existenţa unor autovehicule parcate pe alei sau la tăierea unor arbori; dacă a fost tăiat vreunul, fără îndoială că au existat motive obiective şi s-a făcut numai de către ALPAB, cu angajaţi calificaţi.

Circ & Variete Globus nu a construit şi nici nu intenţionează să construiască nimic pe terenul în cauză. În consecinţă, până se va găsi o soluţie pentru rezolvarea problemelor de spaţiu ale instituţiei noastre, propunem revocarea HCGMB nr. 155/2011 şi readucerea suprafeţei în administrarea ALPAB, eliminându-se astfel orice stare de nemulţumire a cetăţenilor din această zonă a Capitalei", se precizează în anexele care însoţesc expunerea de motive pentru acest proiect de hotărâre, votat de  CGMB în ședința de miercuri.

Predarea-primirea imobilului se va face în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii pe bază de protocol încheiat între reprezentanţii Circ & Variete Globus Bucureşti şi cei ai ALPAB.

În schimb, Circ & Variete Globus Bucureşti a cerut Municipalităţii prelungirea cu doi ani a protocolului aprobat în 2011, prin care ALPAB ceda instituţiei, cu titlu gratuit, dreptul de folosinţă asupra unei părţi din imobilul situat în Bucureşti, Şoseaua Petricani nr. 11-14, Sector 2, în vederea mutării şi campării animalelor proprietatea Circ & Variete Globus Bucureşti şi a personalului auxiliar care le îngrijeşte şi le supraveghează permanent. Imobilul este proprietatea CGMB şi se află în administrarea ALPAB.

„Acest spaţiu ne-a fost dat în folosinţă ca urmare a executării silite în anul 2011. Protocolul este valabil 2 ani din data de 10.07.2013 şi respectiv până la data de 10.07.2015. Având în vedere că în prezent situaţia la nivelul Circ & Variete Globus Bucureşti nu s-a modificat în ceea ce priveşte recuperarea terenurilor executate silit, vă rugăm să aprobaţi prelungirea cu încă 2 ani a acestui protocol, în aceleaşi condiţii", a mai transmis managerul Circ & Variete Globus, Victor Coman, într-o solicitare adresată primarului general în luna iunie a acestui an.

De ce a cedat Primăria Capitalei 1,1 hectare din Parcul Circului

Terenul de 11.050 mp din Parcul Circului a fost atribuit Circului Globus în 2011, de Primăria Capitalei. Municipalitatea a decis să dea acest teren în administrarea circului pe o perioadă de cinci ani, pentru a compensa pierderea în instanţă a terenului pe care se aflau adăposturile animalelor şi menajeria.

"Urmare retrocedării (...) spaţiul necesar cazării cazării animalelor a devenit impropriu, fiind redus cu peste 10.000 mp. Lipsa adăposturilor precum şi a unei săli de repetiţie, poate crea probleme de comportament al animalelor prin refuzul lor de a mai coopera cu îngrijitorii şi dresorii", îşi motiva Primăria Capitalei decizia.

Circ & Variete Globus a primit terenul din Parcul Circului pentru o perioadă de 5 ani, până la găsirea unei alte soluţii pentru instituţie. Reprezentanţii circului nu au avut voie să ridice pe acest teren decât construcţii uşoare, demontabile şi fără fundaţie, potrivit proiectului de hotărâre al Municipalităţii.

Construcţiile puteau fi amplasate în parc "în condiţiile protejării mediului, fără a se afecta starea actuală a arborilor şi a aleilor parcului".

Proiectul de hotărâre privind trecerea terenului din administrarea ALPAB la Circ &Variete Globus a fost aprobat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti în şedinţa din 27 iulie 2011.

Decizia Primăriei Capitalei i-a înfuriat însă pe locuitorii din cartierul Lacul Tei, care au protestat faţă de preluarea unei porţiuni din Parcul Circului de către Circul de Stat. Cetăţenii au declarat atunci că sunt nemulţumiţi şi de faptul că managementul circului avea în plan construirea unei săli de spectacole, adăposturi pentru animale şi alte obiective, în valoare de aproape 4 milioane de euro. Însă, "Proiectul de management care este amintit în sesizare şi care prevedea amenajări şi amplasări de construcţii nu mai este de actualitate, prin schimbarea managerului, respectiv prin aprobarea unui alt Proiect de management care nu conţine astfel de propuneri", după cum a transmis actuala conducere a circului.

Parcul Circului, situat pe Aleea Circului nr. 6, Sector 2, este domeniul public al Municipiului Bucureşti aflat în administrarea ALPAB şi are o suprafaţă totală de 143.808,49 mp.

Fosta şefă a Circului Globus, condamnată pentru conflict de interese

Reamintim că, în noiembrie 2014, primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a dispus încetarea mandatului Brînduşei Novac la conducerea Circului Globus, după ce fosta deputată PDL a fost condamnată de ÎCCJ la o jumătate de an de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a schimbat, astfel, decizia luată în primă instanţă de Curtea de Apel Bucureşti, în 19 decembrie 2013, care a considerat că fostul parlamentar nu s-a aflat în conflict de interese, motiv pentru care a achitat-o pe Brânduşa Novac.

În acest dosar, Brânduşa Novac a fost trimisă în judecată, în 19 aprilie 2013, de procurorii Parchetului ICCJ.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 2006-2009, la diferite intervale de timp, Cornelia Brânduşa Novac, deputat în legislatura 2008-2012, în calitate de director-manager al Circului "Globus" şi ordonator terţiar de credite, a încheiat 11 contracte cu o societate comercială la care avea calitatea de asociat, obţinând astfel, direct sau indirect, pentru sine, foloase materiale de 758.217 de lei.

În mai 2011, Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul instanţei supreme pentru a o cerceta pentru conflict de interese pe Brânduşa Novac.

Etichete: circ, Circul Globus, consilieri generali, Consiliul General, Consiliul General al Municipiului Bucureşti, parc, parcul circului, Primăria Capitalei, sedinta consiliu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE