140 de parlamentari, în vizorul Parchetului GeneralParchetul General a cerut documente de la Parlament despre 140 de parlamentari, care s-ar afla în conflict de interese, anunță Realitatea TV. 

Cati parlamentari va avea Romania anul viitor
Câţi parlamentari va avea România anul viitor
Foto: vrn.ro

Cei 140 de parlamentari și-ar fi angajat rude la Parlament, infracțiune pedepsită cu până la 5 ani de închisoare. 

În prezent există un proiect de modificare a Codului Penal în vederea dezincriminării conflictului de interese, la Parlament.

Proiectul de Lege pentru modificarea art.301 si art.308 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal a fost adoptat tacit de Senat in 30 martie 2015, scrie Hotnews. In prezent se afla in Camera Deputatilor, care este forul decizional. La 1 aprilie 2015, initiativa a fost prezentata in Biroul permanent al Camerei si trimisa la Comisia Juridica, pentru raport. Aceasta Comisie avea termen 16 aprilie pentru emiterea unui raport, insa a cerut intre timp un aviz de la Comisia pentru drepturile omului. In 9 aprilie initiativa legislativa a primit aviz favorabil de la Comisia pentru drepturile omului a Camerei Deputatilor. Mai departe, Comisia juridica este asteptata sa emita un raport, pentru ca apoi plenul Camerei Deputatilor sa se pronunte ca for decizional.

Initiatorii proiectului sunt cinci deputati si senatori: deputatii PSD Ciprian Nica si Victor Roman, deputatul UDMR Marton Arpad-Francisc, deputatul de la Minoritati Ion Marocico si deputatul PC-PLR Aurelian Ionescu.

In forma actuala, Conflictul de interese este definit, la art.301 din Codul Penal, astfel:
(1) Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, a indeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obtinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru sotul sau, pentru o ruda ori pentru un afin pana la gradul II inclusiv, sau pentru o alta persoana cu care s-a aflat in raporturi comerciale ori de munca in ultimii 5 ani, sau din partea careia a beneficiat ori beneficiaza de foloase de orice natura, se pedepseste cu inchisoarea de la unu la 5 ani si interzicerea exercitarii dreptului de a ocupa o functie publica. (2) Dispozitiile alin.(1) nu se aplica in cazul emiterii, aprobarii sau adoptarii actelor normative.
Prin initiativa legislativa, cei cinci parlamentari propun modificarea titlului articolului 301 prin inlocuirea sintagmei "Conflictul de interese" cu sintagma "Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane", precum si modificarea alin. (2) in sensul adaugarii unor situatii pentru care dispozitiile alin. (1) sa nu fie aplicabile:

La articolul 301, titlul si alineatul (2) vor avea urmatorul cuprins:
"Art.301 - Folosirea functiei pentru favorizarea unor persoane

(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazurile in care actul sau decizia se refera la urmatoarele situatii:
a) emiterea, aprobarea sau adoptarea actelor normative;
b) ocuparea de catre o persoana a unei functii indiferent in ce modalitate si sub ce forma se realizeaza aceasta;
c) exercitarea atributiilor de serviciu privind acordarea de catre subalterni a drepturilor legale a acestora."

Etichete: conflict de interese, Parchetul General, parlamentar

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE