2,4 miliarde de euro: miza luptei dintre Udrea, Oprescu şi primarii de sector. Sunteţi de acord cu păstrarea sectoarelor în forma actuală?oprescu vanghelie
oprescu vanghelie

Acest buget unic, la nivelul Capitalei, ar urma să fie controlat de Consiliul General al Municipiului Bucureşti, conform proiectului de lege propus de deputaţii PDL Vasile Gherasim şi Bogdan Cantaragiu. Consilierii, care ar urma să fie în număr de 90, ar fi aleşi pe sistem uninominal, aşa cum sunt aleşi acum parlamentarii. În schimb, Primarul General al Capitalei ar urma să fie ales ca şi până acum.

În orice caz, rolul primarilor de sector ar fi mult diminuat, iar consiliile locale de sector, desfiinţate. Primarii de sector nu ar mai urma să controleze bugete proprii. Ei ar fi aleşi dintre consilierii generali, nu prin vot direct, ci chiar de către colegii din Consiliu.

Este firesc ca cel mai mare duşman al acestui proiect de lege să fie primarul Sectorului 1, liberalul Andrei Chiliman, primarul de sector care dispune de cele mai mari fonduri. Bugetul pe anul 2010 al Sectorului 1 a fost de 1,3 miliarde lei, adică 319 milioane euro. Elena Udrea, preşedintele PDL Bucureşti, îl acuză pe blogul propriu pe Chiliman că face parte din oamenii care s-au "dedulcit la banii foarte mulţi pe care-i au pe mână". Ministrul mai scrie că "s-a ajuns în situaţia ca Sectorul 1 să aibă un buget de 1,8 miliarde de lei, în timp ce Sectorul 5 are doar 300 de milioane. Adică de 6 ori mai mult, în condiţiile în care populaţia Sectorului 1 este mai mică". Ce nu precizează Elena Udrea este faptul că acest buget este format din banii încasaţi din taxe şi impozite la nivel de Sector, deci este normal ca în sectorul 1, unde contribuabilii plătesc mai mult, bugetul să fie mai mare.

Elena Udrea propune însă ca soarta sectoarelor Bucureştiului să fie hotărâtă prin referendum, iar aici pare să fie de acord cu primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, care i-a cerut primarului Oprescu organizarea unui astfel de referendum. Şi primarul sectorului 4, Cristian Popescu Piedone, i-a solicitat marţi edilului-şef al Capitalei, Sorin Oprescu, să sprijine organizarea unui referendum prin care bucureştenii să-şi poată exprima opinia în legătură cu desfiinţarea sectoarelor. Primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu, susţine şi el organizarea referendumului. Primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş, susţine proiectul de lege al partidului său, pentru crearea unui singur buget la nivelul Capitalei.

Primarul General al Capitalei, Sorin Oprescu, este şi el de acord să lase această chestiune la alegerea bucureştenilor: el a declarat, marţi, că un referendum pentru menţinerea sau desfiinţarea sectoarelor ar fi util şi că el crede într-un “Bucureşti compact”. “Trebuie să fie un singur buget, nu şapte”, a mai Oprescu, referindu-se la faptul că sectoarele Capitalei, şase la număr, au fiecare câte un buget, iar municipalitatea bucureşteană, un altul.

Suma totală pe care ar urma să o controleze Consiliul General şi primarul general în formula propusă de PDL şi susţinută de Oprescu, a unui buget unitar, s-ar ridica undeva în jurul a  10 miliarde lei, dacă luăm în calcul bugetele locale pe 2010. În 2010, bugetul Municipiului Bucureşti s-a ridicat la peste 5,5 miliarde de lei. Bugetul sectoarelor s-a ridicat la următoarele valori: Sectorul 1 - 1,3 miliarde lei; Sectorul 2 - 763 milioane lei; Sectorul 3 - 772 milioane lei; Sectorul 4 - 545 milioane lei; Sectorul 5 - 400 milioane lei; iar Sectorul 6 - 739 de milioane lei.

Vă invităm să vă exprimaţi opinia asupra Legii Capitalei, propuse de PDL: Vreţi ca sectoarele să rămână organizate ca şi până acum sau să existe un singur buget, la nivel de Municipiu?

Etichete: Consiliul General, oprescu, primăria, promo, referendum, Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4, Sectorul 5, Sectorul 6, Udrea

0/0 COMENTARII
ORDINUL CAVALERILOR ECHITATII
26 ian 14:26
+0
VOTURI
-0

ORDINUL CAVALERILOR ECHITĂȚII (OCE) – organizație neguvernamentală de drept privat cu scop nelucrativ, neafiliată politic, a cărei misiune este apărarea drepturilor omului – se pronunță cu hotărâre pentru adoptarea proiectului de “Lege a Capitalei” propus de PDL conform caruia Bucureștiul va avea un buget unitar, primarii de sector urmând să nu mai beneficieze de bugete separate. Si aceasta pentru ca sa se asigure o dezvoltare echitabila si o sistematizare unitara a Bucurestiului care trebuie sa devina o Capitala cu adevarat europeana.

In spiritul democratiei ditrecte, Ordinul Cavalerilor Echităţii sustine organizarea unui referendum cu privire la oportunitatea acestei legi, pregatit foarte bine, pentru ca bucurestenii sa se pronunte in cunostinta de cauza.

Constantin TOPALA, presedinte

Costel
26 ian 12:49
+0
VOTURI
-0

Cu ceva vreme in urma toata floarea pedeleului urla ca sectorul 1 are buget cat toate celelalte sectoare la un loc. Din acest articol rezulta ca 1,3 miliarde e mai mic, mult mai mic, cat bugetul celor 3 sectoare pe care le are pedeleul (2,3,6) adica 2,274 miliarde. Ce nu va convine?...

tudor
23 ian 11:41
+0
VOTURI
-0

fara primari de sector.chiliman este un politruc ..nimic altceva...un sisiit cu pretentie de om politic..maimuta si avionul..publicitate ,ostentatie,.cu ce drept

se autointituleaza cel care a facut si a dres pe banii lui in sectorul unu diverse lucrari?

a adus de acasa de la nevasta ceva? sunt bani publici iar el UN SIMPLU FUNCTIONAR PUBLIC

NIMIC ALTCEVA.

stefan
20 ian 12:11
+0
VOTURI
-0

oameni buni aceasta idee este minunata ganditi singuri cu aceasta ocazie majoritatea fabricilor se muta in ilfov sar prelungi ratb oricum in vreo doi ani nu mai vedeti nici o fabricuta in capitala plus ca nu sar mai investi bani pe nimicuri cu acte in regula.acesti primari care au acum bani pe mana si nu fac nimic se plimba prin america prostu satului a distrus sectoru 5 pe bune ginditi cate comisiuane ajung la acesti baroni locali pentru o autorizatie ilegala si cand ai prind arunca vina unu pe altu asa va fi doar unu si sa vedem pe cine mai arunca vina.

Obuzierul
20 ian 14:56
+0
VOTURI
-0

Pardon! Stimabile, e exact pe dos!!! Cu toate realizarili la gramada, cu 1 singur primar care ORICUM face ceva si/mi scoate ochii - EU CU CINE VOTEZ????

Georgiana
20 ian 11:42
+0
VOTURI
-0

Votul bucurestenilor va fi hotarator:daca alta solutie nu exista,atunci Oprescu ii va chema la referendum.Doar asa,poate scapa Bucurestiul de baroni!

dan
19 ian 18:55
+0
VOTURI
-0

sa fie sectoarele oricum numai sa nu mai aud de tiganul vanghelie.

udrea rules!
19 ian 17:24
+0
VOTURI
-0

Doamna Udrea are dreptate! Le convine sa aiba la dispozitie bani ca sa-i imparta ei cum stiu la firmele amicilor si rudelor! Bugetul trebuie centralizat!

udrea sucks!
19 ian 17:45
+0
VOTURI
-0

DA, Udrea vrea sa fie sigura ca pune mana pe toti banii!

Popescu Cornel
19 ian 17:06
+0
VOTURI
-0

Nici nu stii cum e mai bine: sa fure 7 sau sa fure unul singur? Oricum va fi, tot se vor arunca milioane aiurea pe iarba si floricele si statui...

Lili
19 ian 17:01
+0
VOTURI
-0

Daca noi, din Sectorul 1, platim mai multe taxe, de ce sa le dam banii nostri celor din SEctorul 5? Nu e mai corect ca banii sa fie folositi acolo unde sunt colectati? Eu vreau ca sectoarele sa ramana ca pana acum...

Dan
19 ian 18:10
+0
VOTURI
-0

Iar eu locuiesc in sectorul 5 in zona de impozitare A (centru) si vreau sa beneficiez de aceleasi servicii urbane ca in zona Dorobanti - curatenie, iarba, gardulete, floricele, spatii verzi. Cum vezi tu sa se intample asta cand sectorul 1 are la mana 3 lei pentru fiecare 1 leu al sectorului 5? Sau zi mai bine asa, facem bantustan in sectorul 5 si vin noaptea in 1 sa te fur si sa-ti dau in cap in compensatie pentru politica de segregatie. Nici nu-i prea departe, sa stii!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h