20 de licee din România, dotate cu laboratoare de orientare în carieră, pentru 1.000 de tineriÎn următoarele 14 luni, 20 de licee din România vor fi dotate cu laboratoare de orientare în carieră, pentru ca 1.000 de tineri din șapte județe să intre în viață mai pregătiți. Printre cei 1.000 de tineri aflați în situații de risc se numără şi 160 de tineri romi din București, Cluj, Giurgiu și Ploiești.

20 de licee din Romania, dotate cu laboratoare de orientare in cariera, pentru 1.000 de tineri
20 de licee din România, dotate cu laboratoare de orientare în carieră, pentru 1.000 de tineri
Foto: romaniatv.net

Fundația Estuar demarează proiectul „Educați azi, Valoroși mâine", în cadrul căruia, în următoarele 14 luni, va dota 20 de licee din România cu laboratoare de orientare în carieră, va ajuta o mie de tineri din șapte județe să intre în viață mai pregătiți și mai sănătoși, și va sprijini 150 de profesori și consilieri școlari să se perfecționeze în profesie. Proiectul face parte din Programul RO10 - CORAI, finanţat de Granturile SEE 2009-2014 și se va derula în parteneriat cu Institutul de Relații Umane, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 6 și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sector 4.

Proiectul vizează îmbunătățirea situației economico-socio-educaționale a cel puțin 1000 de tineri aflați în situații de risc (dintre care 160 de tineri romi) din zonele București, Cluj, Giurgiu și Ploiești, prin dezvoltarea a 20 de laboratoare în care vor fi organizate acțiuni de orientare în carieră, informare educațională în sănătate mintală. Concomitent cu activitățile în care vor fi implicați tinerii, vor fi consiliați părinții acestora, iar 100 de profesori și 50 de consilieri școlari vor fi ajutați să-și dezvolte cariera profesională.

Proiectul urmărește înființarea unei rețele naționale de centre socio-educaționale în care vor fi implementate activități complexe de consiliere, formare, activități educaționale pentru 200 de tineri cu vârste cuprinse între 19 și 29 de ani. Tinerii romi interesați de transmiterea valorilor și principiilor specifice etniei vor fi instruiți folosind conceptul de peer educators.

Prin caravana educației (EduCaravana), doctorul psihiatru Cristian Andrei, însoțit de specialiști din domeniul social și psihologic, va ajunge în șapte județe din țară, în comunitățile izolate, pentru a le oferi și tinerilor din acele comunități aceleași șanse la consiliere. EduCaravana va ajunge în următoarele zone ale țării: București, Ploiești, Giurgiu, Călărași, Dâmbovița, Cluj și Mureș.

Proiectul va mai dezvolta și o platformă de consiliere on-line, pentru a le da posibilitatea tinerilor din diverse zone ale țării să interacționeze cu specialiștii implicați în proiect.

Mai mult de o treime dintre tinerii români sunt în risc de sărăcie sau excluziune socială, respectiv 40,3%, faţă de 24,3% cât se înregistrează la nivelul UE - conform Eurostat. Tinerii din România au acces mai târziu și în măsură mai mică la piaţa muncii, iar veniturile obţinute de aceștia sunt mai scăzute. De aceea Fundația Estuar consideră că proiectul care vizează consilierea psihologică și socială a tinerilor la intrarea în viața adultă are o importanță desebită, pentru că dincolo de pregătirea profesională pe care le-o acordă școala tinerilor, în bagajul de cunoștinte al fiecăruia ar trebui să se afle și un set de cunoștințe despre propria persoană și despre modul în care funcționează creierul, mintea sa.

Etichete: Bucureşti, carieră, tineri

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE