GREVĂ GENERALĂ pe termen nelimitat la Institutul Ana Aslan UPDATEPersonalul medical al Institutului "Ana Aslan" din Bucureşti a declanşat, luni, greva generală pe termen nelimitat, aceştia solicitând înlocuirea actualului manager interimar, pe care îl acuză că a întocmit un raport de audit intern care conţine date ireale.

Institutul National de Geriatrie si Gerontologie „Ana Aslan”
Institutul National de Geriatrie si Gerontologie „Ana Aslan”
Foto: wikipedia

UPDATE 17.00: Personalul medical asigură doar o treime din activitate şi tratează doar urgenţele.

"E un lucru care a pornit de la un raport, un raport făcut de către o firmă particulară şi ale cărui concluzii au fost spuse pe holuri, dar nu au fost date decât după trei luni, la cererea scrisă a colegilor şefi de secţii şi în acel raport era figurat deficit la policlinică. Luând cifrele luate de firmă, am văzut că cifrele sunt ireale, deci veniturile ambulatorului sunt înjumătăţite, nu au fost trecute corect, cheltuieli care au fost trecute mai mari decât sunt, credem, în mod real. Nu facem noi cheltuielile, nu plătim noi furnizorii. Toate astea le-am prezentat într-un material şi am fost la doamna manager de două ori în audienţă şi nu am fost primit. Am primit un telefon de la dânsa că a fost uimită că m-am uitat peste cifre, a zis că o să dea drumul totuşi la achiziţii", a declarat, pentru Mediafax, Cristian Vasiliu, medic şef ambulatoriu.

"Am ieşit să ne păstrăm drepturile noastre, în primul rând pe actul medical, noi nu avem treabă pe achiziţii sau ce s-a vehiculat, să ne protejăm ce avere ne-a lăsat doamna profesoară Ana Aslan, să nu distrugem aşa o legendă. Dânsa (actualul manager -n.r.) nu ştim anume cum a fost numită, a fost numită politic la Institutul nostru, nu ştim prea multe detalii, am înţeles că a lucrat la Colentina şi a plecat urât de acolo. Ea a fost numită acum şase luni şi pe 27 octombrie a fost prelungit încă şase luni interimatul. Jigneşte pacienţi, începând de la personal, asistenţi, medici, colegi cumva, comportament neadecvat, numai în controale o ţinem, nu mai avem timp pentru actul medical", a declarat Elena Rădulescu, asistentă.

Update 14.00 Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății, Valentin Popescu, a precizat luni că nu există niciun fel de pericol ca pacienții Institutului "Ana Aslan" să nu mai fie tratați.

"Nu există niciun fel de pericol pentru pacienții care sunt la "Ana Aslan", a fost doar un control al Corpului de control al ministrului Sănătății, care a constatat anumite nereguli și care a decis să sesizeze Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 1 pentru posibile fapte de natură penală. Au existat mai multe nereguli constatate acolo. Vorbim în primul rând despre procedurile de achiziție pentru reactivi de laborator, există suspiciuni că anumite caiete de sarcini au fost aranjate pentru ca o firmă să câștige această licitație. De asemenea, au fost identificate probleme privind sporurile plătite ilegal în perioada 2009-2016, apoi probleme cu medicamentele — existau medicamente care nu fuseseră prescrise pacienților, însă acestea fuseseră decontate. Au fost constatate și posibile ilegalități în ceea ce privește închirierea spațiilor de la Institutul 'Ana Aslan' iar recomandarea Corpului de control a fost rezilierea acestor contracte în condițiile legii", a declarat Popescu, citat de Agerpres. 

El a mai precizat că noul manager al institutului este chiar persoana care a solicitat un control din partea MS și care a constatat că sunt lucruri care nu funcționează.

"Actualul manager este nou, este cel care a solicitat acest control pentru că a constatat că sunt lucruri care nu funcționează acolo și a vrut să vadă ceea ce se întâmplă. Săptămâna trecută, ministrul Sănătății a decis să reînnoiască contractul de management al doamnei doctor după acest raport. Managerul este nou numit în funcție", a explicat purtătorul de cuvânt.

Protestatarii, care se află la etajul al doilea al spitalului, unde este biroul managerului, strigă „demisia" şi „ieşi afară".

Se exprimă în mod repetat, ireverenţios. Doresc să nu mai vadă aşa mulţi pacienţi care nu au bani, care să aducă venituri institutului. A adus o firmă proivată de evaluare care a formulat o serie de concluzii care duc în mod clar la desfiinţarea laboratorului nostru de specialitate de la Otopeni. Să nu avem pre multe investigaţii, să nu avem atâţia pacienţi în vârstă care nu aduc niciun fel de venit", a declarat Gabriel Prada, directorul medical al institutului, conform news.ro.

Unii dintre protestatari au afişe şi banderole cu însemnele grafice ale sindicatului Sanitas pe care scrie „grevă generală".

La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au arătat problemele pentru care Corpul de Control al ministrului a sezizat parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru posibile infracţiuni.

Au fost identificate probleme privind sporurile plătite ilegal în perioada 2009 - 2016, apoi probleme cu medicamentele. Existau medicamente care nu fuseseră prescrise pacienţilor însă acestea fuseseră decontate. Au fost constatate şi posibile ilegalităţi în ceea ce priveşte închirierea spaţiilor de la Institutul Ana Aslan iar recomandarea Corpului de Control a fost rezilierea acestor contracte în condiţiile legii. Actualul manager este nou. El este cel care a solicitat acest control al Corpului de Control al Ministrului Sănătăţii pentru că a constatat că sunt lucruri care nu funcţionează la Institutul Ana Aslan şi a vrut să vadă ceea ce se întâmplă acolo", a declarat Valentin Popescu, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.

Popescu mai spune şi că este posibil ca unii dintre cei care au declanşat protestul să fi făcut obiectul controlului pentru care au fost sesizaţi anchetatorii.

Managerul este nou numit în funcţie. Posibil ca unii dintre ei să se regăsească în descoperirile Corpului de Control şi atunci, evident că există nemulţumiri din punctul acesta de vedere", a mai spus Popescu.

În urma verificărilor făcute la Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie "Ana Aslan", Corpul de control al ministrului Sănătăţii a stabilit că există indicii privind o fraudare a procedurilor de achiziţie publică în cazul reactivilor pentru laborator.

Ministerul Sănătăţii sesizează Parchetul pentru posibile fapte penale la Institutul Ana Aslan. Directorul medical, revocat din funcţie

Ministerul Sănătății a decis sesizarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 pentru posibile fapte de natură penală la Institutul Național de Gerontologie și Geriatrie "Ana Aslan", în urma unui control efectuat de Corpul de control al ministrului Sănătății.

Etichete: ana aslan, Institutul Ana Aslan, proteste ana aslan

0/1 COMENTARII
Drula Domnesti
31 Oct 12:47
+0
VOTURI
-0
Ana Aslan.. dar cand vin sa vada fraudele de licitatii de la Drumuri? Sau acolo e cu spaga multa si lumea e multumita....

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE