2014: Alegeri prezidențiale și europarlamentareAnul acesta, 2014, avem parte de două runde de alegeri: În primăvară, cele europarlamentare, iar în iarnă, cele prezidențiale.

Cine este favorit la alegerile prezidentiale potrivit ultimului sondaj de opinie
Cine este favorit la alegerile prezidenţiale potrivit ultimului sondaj de opinie
Foto: worldlit.info

În primăvară, cel mai probabil pe 25 mai, românii vor fi chemați să își voteze europarlamentarii. Mandatul unor nume precum Gigi Becali, Vadim Tudor sau Elena Băsescu se încheie oficial. 

PSD și PNL vor candida pe liste diferite, cele două partide făcând parte din grupuri politice europene diferite. PSD  a anunțat însă că va candida pe liste comune cu UNPR. 

Pe de altă parte, alegerile europene vor demonstra cine este adevărata forţă a dreptei româneşti. Asta în condiţiile în care dreapta e mai fărâmiţată ca oricând, iar şansele unei reuniuni sunt mai degrabă nule în prezent.

PDL va merge singur la acest scrutin şi nu pe o listă comună pe care să încapă eventual şi Forţa Civică a lui Mihai Răzvan Ungureanu şi Mişcarea Populară a Cotroceniului şi alte formaţiuni aşa-zise de buzunar, precum PNŢCD sau Iniţiativa România Liberală.

După europarlamentare vor începe teoretic discuţiile pentru stabilirea unui candidat unic al dreptei la preşedinţie. Nici aici nu sunt însă prea multe şanse de reuşită. Nu de alta, dar deja există cel puţin doi candidaţi ai dreptei: Cătălin Predoiu de la PDL şi Mihai Răzvan Ungureanu de la Forţa Civică. Liderii acestor formaţiuni dau asigurări că vor sprijini acel candidat al dreptei care va sta cel mai bine în sondaje. E greu de închipuit totuşi un scenariu în care Predoiu l-ar susţine pe MRU sau viceversa, după toate înţepăturile dintre democrat-liberali şi formaţiunea fostului premier.

Cât despre candidatul USL, aici e marea necunoscută. Întrebarea care a stat pe buzele tuturor la finalul anului 2013 a fost dacă USL va avea un singur candidat, Crin Antonescu sau dacă Uniunea se va rupe şi va merge cu doi candidaţi, unul de la PSD şi altul de la liberali.

Oficial, cei doi lideri spun că nu se pune problema ruperii USL, dar nimic nu poate fi exclus, mai ales dacă tensiunile acumulate în ultimul an explodează în anul de graţie 2014, scrie rfi.ro.

Etichete: alegeri 2014, europarlamentare, prezidențiale

0/1 COMENTARII
Radu Marioara
21 ian 11:45
+0
VOTURI
-0
Am infiintat eu un partid de tip nou Partidul Romania floare si il conduc de 4 ani cu acordul Politiei.Mi-a aparut in ziar si anuntul meu ca voi candida la Presedentia Romaniei ,din partea acestui partid,la alegerile din anl 2014.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE