24 ianuarie ar putea fi declarată sărbătoare legală nelucrătoareSenatorii din Comisia pentru cultură propun ca 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, să fie sărbătoare legală nelucrătoare.

24 ianuarie ar putea fi declarata sarbatoare legala nelucratoare
24 ianuarie ar putea fi declarată sărbătoare legală nelucrătoare
Foto: www.antena3.ro

Senatorii au adoptat un raport favorabil cu amendamente la o iniţiativă semnată de grup de peste o sută de parlamentari PSD, PNL, UNPR şi PDL, scrie mediafax.ro.

Propunerea legislativă prevedea iniţial ca 24 ianuarie să fie declarată doar "sărbătoare legală", nu şi "nelucrătoare". Prin proiect se mai prevede că autorităţile administraţiei publice centrale vor organiza sau vor sprijini logistic şi material manifestările publice dedicate acestei zile.

"Voinţa şi curajul ieşenilor de a realiza Unirea Moldovei cu Ţara Românească trebuie recunoscute de întreaga naţiune română drept un exemplu de solidaritate şi sacrificiu, de afirmare a conţtiinţei naţionale. (...) Sacrificându-şi capitala, moldovenii au dat românilor o ţară. Considerăm anormal sa ziua de 24 ianuarie să fie un simplu prilej de discursuri, o zi a cărei semnificaţie profundă în devenirea noastră naţională şi statală să se piardă cu trecerea timpului. 24 ianuarie semnifică, practic, ziua de naştere a statului naţional mopdern român şi românii nu trebuie să uite acest lucru. (...) Recunoaşterea ca sărbătoare legală este un gest simbolic care conferă acestei sărbători statutul binemeritat, deoarece există un adevăr istoric de netăgăduit: România s-a născut la Iaşi", se arată în expunerea de motive.

Iniţiatorii au preluat în această expunere de motive din textul Proclamaţiei "România s-a născut la Iaşi!", din 24 ianuarie 2010, ai cărei semnatari sunt menţionaţi ca "autori" ai propunerii legislative – Primarul Municipiului Iaşi, Gheorghe Nechita, Înalt Prea Sfinţia Sa Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, academicieni şi rectori ai unor universităţi din Iaşi.

Etichete: 24 ianuarie, sărbătoare

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h