25.000 de firme bucureştene au tras obloanele anul acestaPatronii bucuresteni renunta la afaceri pe capete/Gruprc
Patronii bucureșteni renunță la afaceri pe capete/Gruprc

Conform datelor centralizate de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), numărul societăţilor din Capitală care au ieşit temporar sau definitiv din peisajul economic anul acesta a depăşit 24.700 de unităţi la sfărşitul lunii septembrie a acestui an. Prin comparaţie, în primele nouă luni ale anului în curs au fost înmatriculate în Bucureşti doar aproximativ 13.400 de firme.


Potrivit ONRC, de la începutul anului şi până la finele lunii septembrie şi-au suspendat activitatea peste 9.700 de firme, mai mult de 13.600 au fost dizolvate în mod voluntar de proprietari, iar alte 1.400 de societăţi au fost radiate.


Discrepanţa dintre numărul bucureştenilor care au avut curaj să pornească un nou business şi cei care au decis să iasă din joc este şi mai mare dacă ţinem cont de faptul că, în primele trei trimestre ale acestui an, circa 1.800 de firme din capitală au intrat în insolvenţă fie pentru că nu şi-au mai putut plăti datoriile la stat, fie la furnizori.


Reprezentanţii mediului de afaceri consideră că responsabilitatea pentru situaţia actuală aparţine guvernanţilor care nu au luat cele mai potrivite măsuri pentru perioada de criză. „Ceea ce se întâmplă este dezastru economic. Mediul de afaceri funcţionează acum ca un organism bolnav căruia i se scurtează viaţa prin politicile fiscale aplicate de fcei trei miniştri de finanţe din ultimul an, adică majorarea CAS-ului, aplicarea impozitului forfetar pe parcursul anul trecut şi tot mai multă birocraţie. Dacă înainte se depunea trimestrial declaraţia recapitulativă de TVA acum trebuie din nou lunar. În plus, toţi marii economişti ai lumii susţin că sunt trei lucruri care trebuie făcute în perioade de criză: investiţii în infrastructură, restructurare administrativă şi scăderea presiunii fiscale. La noi, niciuna din aceste măsuri nu a fost luată”, a comentat Maria Grapini, preşedinte al Federaţiei Patronale din Industria Uşoară.


„Sunt multe motive care au dus la această stare a economiei, dar cel mai important, din punctul meu de vedere, ar fi lipsa de predictibilitate a legislaţiei economice. Cine se mai aventurează să facă o afacere nouă când nu ştie ce-l aşteaptă?”, s-a întrebat retoric Neculai Viţelaru, vicepreşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România.


La sfârşitul lunii septembrie erau înregistraţi, în Capitală, 173.000 de comercianţi activi din care 20.000 de persoane fizice autorizate şi 153.000 de persoane juridice.

Etichete: bucureşteni, companii, firme, Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, patroni, Sectorul 1, Sectorul 2, Sectorul 3, Sectorul 4, Sectorul 5, Sectorul 6, societăţi

0/0 COMENTARII
get rid of circles
24 mar 01:03
+0
VOTURI
-0

I love the way the internet works! I started searching Google for ideas to help me with my business and for some reason it took me here. Not exactly what I was looking for but I'm glad I stumbled into it. I bookmarked you and added you to my list of places to check out again. You were able to grab my attention enough for me to post so you must be doing something right.

Rez
01 nov 18:49
+0
VOTURI
-0

In perioada de criza ar fi mai avantajos sa avem mai multe firme pornite decat firme inchise.

Mai multe afaceri inseamna mai multe locuri de munca.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE