28 septembrie, primul teremen dat de ÎCCJ pentru judecarea apelului în dosarul "Referendumul"Pe 28 septembrie se judecă primul termen al apelului declarat în dosarul "Referendumul", în care Liviu Dragnea a fost condamnat la un an închisoare cu suspendare. Dragnea este acuzat de fraudarea referendumului organizat în 2012 pentru demiterea președintelui Traian Băsescu.

28 septembrie, primul teremen dat de ICCJ pentru judecarea apelului in dosarul "Referendumul"
28 septembrie, primul teremen dat de ÎCCJ pentru judecarea apelului în dosarul "Referendumul"
Foto: ancheteonline.ro

Judecarea apelului la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) se va face de către un complet format din cinci magistrați, anunţă Agerpres.

Liviu Dragnea a fost condamnat  la un an de închisoare cu suspendare, cu un termen de încercare de trei ani. Decizia a fost luată pe 15 mai, de un complet de trei judecători de la ÎCCJ.

Alți 74 de inculpați din dosar au fost fie achitați, fie condamnați la închisoare cu suspendare.

Decizia a fost atacată cu apel.

MOTIVAREA ÎCCJ în cazul lui Dragnea: Cea mai gravă acuzaţie nu a fost investigată de DNA

Liviu Dragnea a fost trimis în judecată de procurorii DNA pe 7 octombrie 2013, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau autorității de către o persoană care deține o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit DNA, în calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizării și desfășurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid în scopul obținerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianța politică din care făcea parte formațiunea reprezentată de inculpat, și anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obținute în alte condiții decât cele legale.

În acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influență în virtutea funcției pe care o deținea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

"Ca un prim pas, Liviu Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar și de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 și 13 iulie 2012, destinate organizațiilor județene de partid, respectiv președinților și directorilor de campanie, dar și primarilor din țară ai acelui partid, adrese prin care, pentru obținerea participării la vot a alegătorilor, în proporție de 60%, li se solicita să ia măsuri incriminate de Legea nr. 3/2000 (în fapt — promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) și, de asemenea, să propună prefecților înființarea de secții de votare în stațiunile turistice, care nu sunt ele însele unități administrativ-teritoriale", arăta DNA.

În paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine și recomandări legate de stimularea participării cetățenilor la vot prin mijloace interzise de lege către coordonatorii județeni de campanie/ primarii/ activiștii de partid, mai preciza DNA.

Mai mult pe Agerpres.

Etichete: apel, dosar Liviu Dragnea, Înalta curte de Casaţie şi Justiţie, Liviu Dragnea, referendum, referendum 2012, referendum Traian Băsescu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h