30 de copii români salvați din mâinile traficanților în cea mai mare operațiune europeană anti-mafie30 de copii români au fost salvați din mâinile traficanților în urma unei acțiuni de amploare la care au participat forțe de ordine din 34 de țări. 

30 de copii romani salvati din mainile traficantilor
30 de copii români salvați din mâinile traficanților

Cea mai vastă operaţiune poliţienească coordonată vreodată pe continentul european a avut loc în perioada 15-23 septembrie. În urma acțiunii au fost arestați 1027 de suspecți și au fost confiscate  599 kilograme de cocaină, 200 kilograme de heroină și 1,3 tone de cannbis. De asemenea,  30 de copii români au fost salvați din mâinile traficanților. 

Operațiunea Archimedes, după cum a fost botezată, a inclus percheziții și verificări în peste o sută de locații din mai multe țări europene, inclusiv aeroporturi, porturi și orașe aflate pe harta Europol a crimei organizate.

La acțiunea coordonată de Europol au participat și polițiștii români. Ei au efectuat 19 percheziții în cadrul a 7 dosare penale având ca obiect cercetarea unor infracțiuni de trafic de persoane, fiind audiate 98 de persoane, arestate 14 și identificate 37 de potențiale victime, dintre care 30 de minori. De asemenea, au identificat 4 kg substanțe interzise şi jumătate de kilogram de pastile suspecte, care au fost confiscate şi trimise laboratoarelor de specialitate, în vederea unei analize de specialitate.

Acţiunea poliţiştilor români a urmărit destructurarea grupurilor de crimă organizată şi infrastructurile acestora pe tot teritoriul continentului, prin organizarea unei serii de activităţi specifice în mai multe locuri.

Astfel, poliţiştii români, sprijiniţi de specialiştii şi de ofiţerii de legătură din cadrul Europol, au acţionat în zona aeroportului internaţional „Henry Coandă”, în punctele de trecere a frontierei (Calafat, Vama Veche, Giurgiu, Negru Vodă, Borş, Nădlac şi Sighet), precum şi în diferite zone „specifice”.

În urma activităţilor efectuate în cadrul operaţiunii „Archimedes” în cadrul zonei de criminalitate EMPACT „Traffic in Human Being” (trafic de persoane) au fost efectuate cercetări în 7 dosare penale, privind săvârşirea unor infracţiuni de trafic de persoane, fiind desfășurate 19 percheziţii, în urma cărora au fost audiate 98 de persoane (bănuiţi, martori şi victime) şi au fost arestaţi 14 bănuiţi.

De asemenea, în baza colaborării internaţionale cu autorităţile judiciare din Elveţia şi Belgia, trei poliţişti români specializaţi în combaterea traficului de persoane au fost detaşaţi pe lângă autorităţile de aplicare a legii din cele două state, pentru a veni în sprijinul acestora în cauze în care sunt implicaţi cetăţeni români.

În ceea ce priveşte zonele de criminalitate EMPACT „Synthetic Drugs” şi „Cocaine and Heroin” („droguri sintetice” şi „cocaină şi heroină”), poliţiştii români, sprijiniţi de poliţiştii de frontieră, au acţionat în zona aeroportului internaţional „Henry Coandă” şi în punctele de trecere a frontierei din localităţile Calafat, Vama Veche, Giurgiu şi Negru Vodă.

Astfel, au fost verificate 157 de persoane, precum şi mai multe colete ce urmau să ajungă în China şi în Statele Unite ale Americii. Au fost descoperite 4 kilograme de substanţe interzise (posibil anabolizante, steroizi, psiho-active) şi jumătate de kilogram de pastile suspecte, care au fost confiscate şi trimise laboratoarelor de specialitate, în vederea unei analize de specialitate.

Totodată, Poliţia Română a organizat activităţi specifice şi pe linia zonei de criminalitate EMPACT „Illicit Firearms Trafficking” (trafic de arme), în punctele de trecere a frontierei din localităţile Calafat, Borş, Nădlac şi Sighet, în cadrul cărora au fost verificate 4270 de persoane şi 3110 de autovehicule

Concentrată pe destructurarea grupurilor de crimă organizată şi infrastructurile acestora în Europa, operaţiunea „Archimedes” s-a desfăşurat cu participarea tuturor celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, cu sprijinul mai multor state non-U.E., precum Australia, Columbia, Norvegia, Serbia, Elveţia şi SUA.

Etichete: copii, europol, traficanţi

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE