4 milioane euro pentru aplicația unui român care te ajută să detectezi cancerul de pieleAplicația unui român a atras o finanțare de 4 milioane euro din partea unei companii olandeze. Programul foloseşte o bază de date pentru a avertiza dacă o aluniţă ar putea sau nu să se transforme în cancer de piele.

4 milioane euro pentru aplicatia unui roman care te ajuta sa detectezi cancerul de piele
4 milioane euro pentru aplicația unui român care te ajută să detectezi cancerul de piele

Aplicaţia SkinVision a fost deja descărcată de 500.000 de ori, în toată lumea. Acum, echipe din România şi Olanda lucrează ca să-i pună pe utilizatori în legătură cu medicii specialişti.

„Aplicaţia trimite imaginea la un server. Pe serverul respectiv există un algoritm care analizează imaginea. Algoritmul respectiv foloseşte o analiză fractală. Programul arhivează pozele făcute, astfel că poate fi urmărită evoluţia în timp a aluniţelor. Din 2011, de când a fost lansată, aplicaţia a fost descarcată de o jumătate de milion de ori, cei mai mulţi utilizatori fiind din Australia, zonă cunoscută pentru incidenţa cancerelor de piele”, a declarat Mihai Frișan, software architect la SkinVision, potrivit Digi24.

Aplicaţia creată de Mihai Frişan a intrat în atenţia unei companii olandeze de IT care acum finanţează cu 4,5 milioane de euro dezvoltarea programului. Echipe din Amsterdam, Bucureşti şi Cluj-Napoca lucrează pentru ca, în etapa următoare, utilizatorii să poată lua şi legătura cu medicii.

„Utilizatorii pot să găsească medicii specialişti din apropiere, să facă o programare, să meargă la medic, dar şi să analizeze anomaliile de ţesut cu doctorul”, a declarat directorul tehnic de la SkinVision, Robbert Visser.

Datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii arată că, în 2012, în România au fost diagnosticate cu cancer de piele 1.121 de persoane. O treime dintre cei diagnosticaţi mor din cauza bolii.

În România, aplicaţia care avertizează asupra riscului apariţiei cancerului de piele este gratuită. În restul lumii costă mai puţin de 10 euro pe lună.

Etichete: aplicație, cancer de piele, melanom, român

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE