5.000 de taximetrişti vor să ocupe Piaţa Victoriei într-un miting împotriva Uber şi TaxifyConfederația Operatorilor și Transportatorilor Autorizați din România (COTAR) intenționează să organizeze, pe 13 sau 14 decembrie, în Piața Victoriei din București, un miting de protest față de pirateria din transporturile rutiere.

Uber versus taxi
Uber versus taxi

Reprezentanții transportatorilor au solicitat autorizare din partea Primăriei Capitalei.

"La aceste manifestări va participa un număr de aproximativ 5.000 de taxiuri, autobuze, autocare care aparțin patronatelor din domeniul de activitate, privind transportul de persoane în regim taxi, transporturi prin curse regulate și PFA din taximetrie. Mitingul de protest se va desfășura sub organizarea Confederației COTAR. Facem mențiunea că vor fi depuse cereri de protest la aceeași oră, în aceeași zi, în toate marile orașe", se arată într-un comunicat COTAR.

Reprezentanții transportatorilor afirmă că pirateria în transportul de persoane a devenit o activitate tolerată și nesancționată de autoritățile române.

"Activitățile ilegale, neautorizate, nelicențiate de transport persoane în regim taxi, prin folosirea unor platforme informatice de tipul UBER, încalcă dreptul la concurență loială și conduc la dispariția activității de taxi în condiții legale. Deși firmele care practică pirateria încearcă să creioneze altă situație juridică, susținând că activitatea lor doar facilitează relația de ride-sharing și oferă și persoanele interesate de aceste servicii, aceste firme desfășoară în fapt activitatea de dispecerizare și transport persoane în regim de taxi, aspect care rezultă atât din funcțiile aplicației Uber, cât și din calitatea în care acționează șoferii, modul de lucru al acestora și din relația acestora cu partenerii UBER (societăți comerciale și șoferi)", precizează COTAR.

Totodată, Confederația susține că, în timp ce transportatorii care prin curse regulate și taxi sunt supuși controalelor drastice din partea autorităților, clienții apelează la cursele ilegale, care sunt mai ieftine tocmai pentru că nu se plătesc taxele și impozitele prevăzute de legislația în vigoare pentru cei care fac transport de persoane în mod legal.

"Noi nu cerem să dispară concurența de pe piață, ci să se autorizeze, conform legislației în vigoare. Astfel vom avea o concurență legal autorizată. Legea românească trebuie să protejeze activitățile legale și să găsească mijloace de descurajare a activităților ilegale", se mai arată în comunicatul COTAR.

Primăria Capitalei a informat luni, într-un comunicat remis AGERPRES, că primarul Gabriela Firea va promova, în următoarea ședință a Consiliului General, un proiect de hotărâre ce va stabili norme și reguli "clare" pentru toți taximetriștii din Capitală, urmând ca prin noul regulament să fie interzise toate formele de practicare a taximetriei care nu se încadrează în prevederile legislației în domeniu.

În replică, reprezentanții Uber România au precizat că serviciile de carsharing, de taxi și transportul în comun constituie, împreună, soluții care pot duce la reducerea aglomerației, a poluării și pot rezolva problema parcărilor din București. Aceștia au subliniat că doresc să discute despre viitorul industriei de transport împreună cu reprezentanții municipalității, dar și cu alți actori din industrie, pentru "a face ceea ce este cel mai bine pentru consumatori și pentru oraș".

„În urma întâlnirii pe care am avut-o ieri cu Primarul General, Gabriela Firea, Primăria Capitalei a răspuns în modul cel mai firesc solicitărilor noastre care exprimă cerinţele tuturor asociaţiilor taximetriştilor licenţiaţi: eliminarea concurenţei neloiale, practicate prin sistemele de aplicaţii online ce oferă servicii ilegale de taximetrie. Din moment ce noi plătim taxele impuse prin lege şi respectăm toate cerinţele legilor în vigoare, nu putem înţelege de ce anumiţi lideri politici pot susţine că alţi „şoferi", pot circula fără autorizaţii, în afara legilor ţării şi fără niciun fel de constrângere, sub pretextul că duc România la un nou nivel de civilizaţie şi progres, prin introducerea pe piaţă a unor aplicaţii – şi ele ilegale", a declarat Vasile Ştefănescu, preşedinte COTAR.

Regulamentul pe care l-a discutat COTAR cu Primarul General prevede următoarele: vor fi interzise toate formele de practicare a taximetriei, care nu se încadrează în prevederile Legii nr. 38/2003 privind transportul în regim de taxi şi în regim de închiriere, precum şi în cele ale HCGMB 78/2008 şi ale Codului Fiscal. De asemenea, operatorii de taxi vor fi obligaţi să aibă o ţinută civilizată, un limbaj adecvat, maşini curate şi care să garanteze siguranţa cetăţenilor. Toţi cei care practică activitatea de taxi în Capitală vor fi obligaţi să respecte aceasta prevedere din regulament, în care se vor introduce şi sancţiuni pentru cei care astăzi nu fac cinste acestui serviciu de utilitate publică. Primarul General a declarat că se va asigura că acest regulament va fi respectat în integritate.

Gabriela Firea a propus că Primăria Municipiului Bucureşti, prin Compania Municipală Tehnologia Informaţiei şi Compania Municipală Managementul Traficului, să realizeze parteneriate cu structurile de taximetrie recunoscute pentru implementarea unor servicii online de rezervări, curse şi plată, facilitând accesul bucureştenilor la serviciile de taxi.

COTAR reacţionează şi faţă de răspunsul de ieri al UBER, cum că serviciile de carsharing, de taxi şi transportul în comun constituie, împreună, soluţii care pot duce la reducerea aglomeraţiei, a poluării şi pot rezolva problema parcărilor din Bucureşti şi că peste 350.000 de bucureşteni se bazează pe Uber pentru drumurile zilnice şi mii de şoferi parteneri fac un venit în plus, prin intermediul aplicaţiei şi contribuie la bugetul public

"Ce venituri în plus? În baza căror legi şi autorizări sunt obţinute? Sunt respectate prevederile Codului Fiscal? Zecile de mii de autoturisme care practică activitatea de transport persoane prin intermediul acestor aplicaţii – UBER, TAXI FLY, BLA BLA CAR etc. - sunt licenţiate, autorizate, şoferii sunt atestaţi? Fac ITP din 6 în 6 luni? Respectă toate prevederile legale din domeniu? Mai mult: 25% din veniturile ilicite obţinute, care rămân în Olanda şi sunt purtătoate de taxe şi impozite, TVA, ale cui sunt? De ce nu vor să se autorizeze în România? La aceste întrebări, reprezentanţii acestor platforme ori nu au răspuns, ori răspunsurile lor nu au avut nicio legătură cu întrebarea pusă".

Etichete: proteste taximetristi, taxify, taximetrişti, UBER

0/5 COMENTARII
abcdef
11 dec 00:58
+0
VOTURI
-0
25% din veniturile ilicite obţinute, care rămân în Olanda şi sunt purtătoate de taxe şi impozite, TVA, ale cui sunt? - asta e nivel european...
PrimaFita Fierea
08 dec 14:34
+0
VOTURI
-0
"Fac ITP din 6 în 6 luni?"
Sa muriti voi ca taximetristii fac ITP din 6 in 6 luni? Si prin ITP inteleg o inspectie pe bune, nu una din aia in care vii si dai spaga si pleci cu cazanul fumegand, dar cu acte valabile!
Iesiti pe strazi si verificati prin sondaj orice taximetrist. Nu neg ca or fi si masini bune, dar sunt sigur ca veti gasi si masini care nici la groapa de gunoi n-ar fi primite! Faceti inspectiile pe bune si dupa aia tipati ca sunteti nedreptatiti, mincinosilor!
Iar soferii ar trebui sa aiba acei 7 ani de-acasa! In cazul multor taximetristi, acei 7 ani incep dupa alti 20 petrecuti in trafic! Civilizatie lipsa, hotie maxima!
Dar asta-i primarita, astia-s taximetristii!
Ionel
08 dec 09:56
+0
VOTURI
-0
Daca va e frica de concurenta UBER, de ce nu renuntati la taximetrie si accesati platforma Uber!? E foarte simplu si rapid. Singura conditie pentru voi taximetristi este sa va civilizati!
calator
07 dec 19:11
+0
VOTURI
-0
Taximetristi! Ridicati nivelul serviciilor la cel al UBER, apoi faceti galagie. La UBER serviciile sunt la nivel european, la voi-masini murdare pe afara si interior, soferi murdari, nespălati, nepoliticoși, fumeaza in masini, pun manele la radio. La taximetristi, principiul este masina mea eu sunt stapan, la UBER, clientul nostru, stapanul nostru.
Valentin
07 dec 17:45
+0
VOTURI
-0
Da, domnule, fac ITP mai des decat voi, taximetristii LEGALI, care circulati cu niste tigai in procent de 90% de care nici nu ma pot apropia macar. Eliminati infractorii si prost crescutii din angajatii Dvs si inlocuiti parcul auto cu masini intretinute, care respecta normele de poluare. ... respectati legea? atata timp cat circulati cu niste toastere darapanate?! va rog revizuiti afirmatiile astea pe care le aruncati in public... NOI PUBLICUL care cunoastem situatia mai bine decat Dvs care o stiti din presa, ascultand in birou. Cercetati un pic ce angajati needucati sunt soferii din taximetrie, cercetati in viata reala!!! nu discutati cu Firea, ca ea nu circula cu taximetrul x.srl si nici cu uber, n-are habar de nimic de ce se intampla in metropola asta.

Platim niste bani si avem niste asteptari in schimb : fara samantari, fara manele, fara fum de tigare, fara niciun fel de muzica in masina, daca vreau sa ascult am casti pot asculta fara probleme, si fara oameni cu logoree. poate n-am chef sa ascult frustrarile din trafic ale soferului X.

A, da? Vreti concurenta LOIALA? Pai ridicati-va standarele, imbunatatiti conditiile!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE