51 de percheziții ale DIICOT în Capitală și mai multe județe. Prejudiciu de 16 milioane de EUROProcurorii Direcției de Investigare a Criminalității Organizate și Terorism (DIICOT) au efectuat un număr de 51 de percheziții pe raza județelor Neamț, Ilfov, Giurgiu, Călărași, Dâmbovița, Dolj, Galați, Buzău, Vrancea, Prahova, Iași, Suceava, Hunedoara și Maramureș și a municipului București, pentru a destructura un grup infracțional organizat specializat în săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani.

51 de perchezitii DIICOT in Capitala si mai multe judete din tara
51 de percheziţii DIICOT în Capitală şi mai multe judeţe din ţară

În perioada 2012-2015 inculpaţii George Trifan şi Vasile Trifan au iniţiat un grup infracţional organizat în care au fost cooptaţi ulterior şi alţi suspecţi specializat în construcţia unor scheme infracţionale complexe, prin care să se obţină atât beneficii materiale importante, ca urmare a săvârşirii infracţiunii de evaziune fiscală, cât şi spălarea banilor rezultaţi din săvârşirea acestei infracţiuni, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Grupul infracţional organizat de către suspecţi a constat în crearea sau preluarea direct sau prin interpuşi a numeroase societăţi comerciale care ulterior au fost folosite în scopul emiterii către beneficiarii interesaţi a unor facturi cu caracter fictiv, prin care se atesta în mod nereal livrarea unor mărfuri or prestarea unor servicii de valoare foarte mare.

S-a reţinut că emiterea respectivelor facturi a servit atât scopului diminuării în mod ilicit a bazei impozabile şi implicit a sumelor datorate bugetului de stat cu titlu de taxe şi impozite cât mai ales scopului creării unei aparente justificări a virării în conturile societăţilor comerciale folosite a unor sume importante de bani.

Ulterior, sumele de bani au fost ridicaţi numerar de către membrii grupului infracţional, prin folosirea unor documente justificative ce nu corespundeau realităţii (de ex. restituire împrumut acordat de administrator societăţii comerciale pe care o administra) sau prin justificări de tipul "achiziţii materiale", fără ca ulterior să fie prezentate unităţii bancare documentele justificative cu privire la aşa zisele achiziţii.

O a treia modalitate a ridicării sumelor de bani virate de către beneficiari a reprezentat-o transferarea unor sume de bani în alte conturi ale aceleiaşi societăţi comerciale, conturi pe care erau emise carduri de debit, urmată de retragerea sumelor respective de la ATM-uri.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a constatat că membrii grupului infracţional au creat un lanţ de societăţi comerciale care aveau o aparenţă de bonitate (o perioadă de tranzacţii licite de mică anvergură) în timp ce alte societăţi au fost create direct în scopul în scopul infracţional arătat.

Prejudiciul estimat cauzat bugetului de stat de către membrii grupului infracţional este de aproximativ 16.000.000 euro.

Inculpații Stan Mihai, Toma Mihai, Eugen Cristian Gheorghe, Paul Bușe, Ionuț Ciprian Vlasă, Alexandru Horpos, Gheorghe Dan Misăilă, George Trifan și Vasile Trifan au fost reținuți pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire și adereare la un grup infracțional organizat, evaziune fiscală, complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani și complicitate la spălare de bani.

Aceștia au fost ulterior puși sub control judiciar de către instanță.

La instrumentarea dosarului, procurorii au beneficiat de sprijinul S.C.C.O Neamţ, D.G.A, I.P.J. – S.I.C.E Neamţ iar la punerea în executare a mandatelor şi executarea percheziţiilor de sprijinul B.C.C.O. Bacău, B.C.C.O Bucureşti, S.C.C.O Ilfov, S.C.C.O Giurgiu.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţiei Operaţiuni Speciale şi Departamentul de Informaţii şi Protecţie Internă.

Etichete: evaziune fiscală, percheziţii, percheziţii Capitală, percheziţii DIICOT, PERCHEZITII EVAZIUNE FISCALA

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE