700 de posturi noi pentru serviciile de ambulanţă şi medici rezidenţiMinisterul Sănătăţii şi-a propus suplimentarea cu 700 de posturi pentru unităţile finanţate integral de la bugetul de stat, dintre acestea 500 pentru serviciile de ambulanţă şi 200 pentru medicii rezidenţi.

700 de posturi noi pentru serviciile de ambulanta si medici rezidenti
700 de posturi noi pentru serviciile de ambulanţă şi medici rezidenţi

Propunerile sunt cuprinse într-un proiect de modificare a Hotărârii de Guvern nr.144/2010 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii, postat pe site-ul instituţiei şi aflat în consultare publică până pe 23 decembrie, notează Mediafax.

În documentele publicate se arată că anual, la concursurile de rezidenţiat, "pe posturile în specialităţi paraclinice, epidemiologie, igienă, medicină de laborator, precum şi în medicină de urgeţă sau medicină de familie," rezidenţii optează pentru cele din serviciile de ambulanţă sau direcţii de sănătate publică.

Se notează că pentru direcţiile de sănătate publică posturile vacante şi o parte din cele ocupate au fost reduse prin aplicarea Ordonanţei nr.77 din 2013, numărul alocat la acest moment fiind insuficient.

"Întrucât numărul de posturi alocat acestor instituţii este insuficient pentru încadrarea medicilor rezidenţi este necesară suplimentarea numărului de posturi în vederea încadrării medicilor rezidenţi care vor promova concursul de rezidenţiat şi care doresc să ocupe posturi în unităţile finanţate integral de la bugetul de stat. Astfel propunem suplimentarea numărului de posturi alocate medicilor rezidenţi cu 200 posturi care să permită încadrarea medicilor care aleg posturi în specialităţi deficitare în unităţi finanţate integral de la bugetul de stat", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii susţin că impactul, pentru cele 200 de posturi, ar fi de puţin peste 500.000 de lei pe lună, fără cote, peste 600.000 de lei lunar având cotele incluse.

Suplimentarea cu 500 de posturi pentru serviciile de ambulanţă a fost propusă după ce o analiză a Comisiei interministerială pentru suport tehnic a arătat că, pentru unele servicii de ambulanţă, numărul de personal medical raportat la numărul populaţiei este mai mic de 90% faţă de media naţională.

"În vederea ajungerii la media naţională de 90% este necesară suplimentarea numărului maxim de posturi alocat pentru serviciile de ambulanţă cu un număr de 500 posturi. Suplimentarea numărului de posturi este determinată şi de necesitatea constituirii echipajelor în vederea respectării timpului de răspuns la solicitări atât la sediul central cât şi la substaţiile de ambulanţă. Influenţa financiară determinată de creşterea cu 500 de posturi a numărului de posturi finanţat integral de la bugetul de stat este în sumă lunară de 2158 mii lei, fără cote şi de 2645,7 mii lei inclusiv cote", se precizează în nota de fundamentare.

Dacă propunerea va trece, numărul maxim de posturi la unităţile finanţate integral de la bugetul de stat ar urma să fie de 18.196.

Etichete: ambulanţă, loc de munca ambulanta, loc de munca medic rezident, medic rezident, Ministerul Sănătăţii

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE