9 MAI ZIUA EUROPEI. Ce se sărbătoreşte pe lângă Ziua Europei pe data de 9 maiLuni 9 mai, pe lângă Ziua Europei, se sărbătoreşte şi câștigarea independenței de stat şi victoria armatelor Alianței asupra Germaniei naziste. 


9 MAI ZIUA EUROPEI. Ce se sarbatoreste pe langa Ziua Europei pe data de 9 mai
9 MAI ZIUA EUROPEI. Ce se sărbătoreşte pe lângă Ziua Europei pe data de 9 mai

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.

Tot pe 9 mai se sărbătoreşte şi câştigarea independenţei de stat. Proclamarea independenţei statale a avut loc la 9 mai 1877. În acea zi memorabilă, România a scăpat de sub dominația turcă. Independenţa a fost recunoscută apoi de puterile europene.

În plus, pe 9 mai 1945, aliaţii din cel de-al Doilea Război Mondial, printre care și România, au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european.

 

Etichete: 9 Mai, luni 9 mai 2016, nazism, proclamarea independentei, ziua Europei

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE