A început construcția monstrului de birouri care a doborât trei clădiri monumentAu început lucrările la ansamblul impozant de birouri din zona Romană-Victoriei, amplasat pe o suprafață desfășurată de peste două hectare. Pentru a elibera terenul unde se ridică acum construcția au fost dărâmate mai multe clădiri monument-istoric unicat, chiar sub ochii autorităților, în urmă cu doi ani. 

Proiectul "Center Square" se desfășoară la intersecția străzilor Vasile Alecsandri-Povernei-Calea Bastiliei. Aici, dezvoltatorul vrea să ridice un ansamblu de trei clădiri de birouri de 6 etaje, înconjurate de o piațetă publică unde vor fi amenajate magazine, showroomuri și restaurante. Întregul ansamblu se desfășoară pe o suprafață de 25.000 de metri pătrați și va beneficia de o parcare subterană pe trei nivele.

Imensul ansamblu de birouri răsare într-o zonă rezidențială liniștită, cu clădiri cu înălțime mică, de valoare istorică, în apropiere de zona protejată Căderea Bastiliei. În 2011, când dezvoltatorul și-a propus să își ridice colosul de birouri, s-a văzut nevoit să dărâme mai multe clădiri valoroase ale Capitalei.

Pentru a elibera terenul necesar ridicării colosului imobiliar, dezvoltatorul s-a folosit de o chichiță legislativă pentru a dărâma "pe șest" mai multe clădiri monument istoric.

Cum arata în urmă cu doar câțiva ani parcela de la intersecția străzilor Alecsandri - Povernei - Căderea Bastilei. Treceți mouseul deasupra imaginii pentru a vedea cum arată acum terenul.

Astfel, prima dărâmată a fost clădirea din Alecsandri nr.4 - Căderea Bastilei nr. 27, o clădire de 3 etaje și mansardă, impunătoare prin dimensiuni, printre puţinele clădiri din Capitală construite în stil neoromânesc, unic ţării noastre. Clădirea nu era clasată în lista monumentelor istorice. 

Următoarea pe lista demolărilor este casa din Strada Povernei nr.2, un imobil cu o vechime de peste 120 de ani, care a supravieţuit două războaie mondiale şi bombardamente, dar nu a avut nicio şansă în faţa lumii imobiliarelor. Casa fusese arhitectul Luis Blanc, in 1889, pentru generalul Gheorghe Adrian, fost Ministru de Razboi al Romaniei.

Se pare că dezvoltatorul a încercat iniţial să obţină avizul Comisiei de Urbanism din Primăria Capitalei pentru demolarea casei generalului Gheorghe Adrian, dar membrii comisiei s-au opus din cauza valorii arhitecturale a imobilului. Totuşi, demolarea a avut loc pe baza unei autorizaţii, doar că autorizația era tot cea pentru clădirea neoromânească din Alecsandri 4. Pentru acest lucru, clădirea generalului Adrian a fost scoasă din planurile cadastrale - chiar dacă imobilul a purtat adresa Povernei 2 încă de la începutul veacului trecut, din anul 2007 acest număr nu mai apărea în planurile cadastrale, iar Strada Povernei începea direct cu numărul 4. De asemenea, dezvoltatorul s-a folosit de o altă ambiguitate cadastrală: pe strada Constantin Daniel există două imobile cu nr. 11, amândouă în proprietatea dezvoltatorului, amândouă în spatele clădirii demolate. Astfel, mizând pe proximitatea clădirilor, dezvoltatorul a împuşcat doi iepuri dintr-o lovitură, demolând două case pe baza unei singure autorizaţii de demolare.

Ultima clădire înghiţită de buldozere este casa monument istoric Theodor Rosetti-Soleşti, construită în 1891 pe Strada Povernei nr. 1-3. O parte a clădirii a fost demolată în urmă cu doi ani întrucât fusese clasată ca "anexă" în clasificările oficiale, făcute chiar de un angajat al dezvoltatorului.

"Anexele", despre care se face referire în avizul de demolare, au fost ridicate în stil academist şi au fost flancate de arhitecţii vremii de un elegant portic pe faţadă. În aceste “dependinţe” a locuit un fost prim-ministru al României, Theodor Rosetti, şi şi-a desfasurat activitatea la un moment dat şi consulatul Statelor Unite la Bucureşti.

Proiectantul ansamblului este firma de arhitectură Proiect București. Aceasta a mai realizat și studiul de fezabilitate pentru noua sală polivalentă din București și ansamblurile rezidențiale Orhideea Gardens și Central Park. 

Cazul demolării a fost tratat pe larg de B365.ro în: Şmecheria prin care dărâmi un monument, ca să faci loc unei fabrici de bani

Etichete: realitatea

0/12 COMENTARII
Cartman
12 aug 12:28
+0
VOTURI
-0
Sinistru e ca nici comunistii nu au demolat acele case.
Motivul nu e sentimental, este practic: aceea este o zona rezidentiala, de case de locuit. Nu este propice construirii unor resedinte de tip birouri. Strazile sunt mici si inguste, Caderea Bastiliei este deja in top la Politia Capitalei ca fiind strada cea mai aglomerata din Bucuresti. Sa faci acolo pe locul fostului Proiect Bucuresti birouri denota imbecilitate. Afluxul de sute de masini pe Caderea Bastiliei va face un calvar mersul in zona, mai mult ca acum...
Deja piata romaneasca este super saturata de birouri care stau goale si nu mai exista firme sa le ocupe.
ramona
26 feb 14:21
+0
VOTURI
-0
traim intr-o tara in care nimeni nu preteieste nimic istoria e buna de pus la gunoi , ne meritam soarta
radupopescu
26 feb 13:59
+0
VOTURI
-0
Avand in vedere ca se construieste un complex de birouri, asta inseamna locuri de munca noi si dupa parerea mea ar trebui sa avem parte de o astfel de dezvoltare si mai rapida. Pun pariu ca nimeni dintre voi nu stia despre acele asa zise monumente si recunosc ca la prima vedere as spune ca sunt niste case mai vechi. Hai sa luam exemplu din strainatate unde sunt pastrate adevaratele valori nu toate casele in care au locuit diverse personalitati. Recunoasteti ca nu sunt cladiri de o importanta majora, nu a fost daramata opera nationala si nici teatrul. Acele case daca se puneau in vanzare, pariez ca valoarea se ridica la 2-3 mil euro bucata, doar ca a fost a nu stiu cui.
Mihai
24 feb 12:35
+0
VOTURI
-0
Urbanisti nu mai exista demult in Romania, iar Arhitecti, o raritate; proiectantii sunt, in general, simpli desenatori la metru patrat si manuitori de stampile... onor Proiect Bucuresti..persoana juridica, si-a vandut si demolat vechiul sediu inainte sa proiecteze "gaura" asta, intr-un tesut urban vechi si foarte coerent..printre putinele zone din Bucurestii vechi unde NU se putea folosi pretextul lipsei de continuitate sau degradarea fizica a fondului construit, in fata celor ce mimeaza postura de paznici ai patrimoniului prin tot felul de comisii ..de ce nu se menajeaza centrul vechi atunci cand sunt atatea zone care au nevoie de dezvoltare in aria metropolitana, de ce nu exista o strategie de dezvoltare..? sunt intrebari naive..pentru ca e mai ieftin asa si pentru ca omul nou e ieftin..; orasul asta este azi doar un targ mare in care populatie intrepida din tara e atrasa de posibilitarea de a ajunge sa invarteasca bani, sa-si construiasca-cariere..nu mai e un loc in care cineva sa mai poata locui in tihna si fara mari pretentii, bucurandu-se..; e ca o moara in care totul se macina. Deci e normal.. noi sa fim sanatosi, Doamne, ajuta!
aiurea-n tramvai
24 feb 09:59
+0
VOTURI
-0
sunt toti de aceeasi parte a baricdei: de partea nesimtirii, a banului nemuncit si a interesului personal, intrebarea mea este de ce nu ne-am agitat noi, cetatenii care tinem la astfel de lucruri? unde era domnul acela care a candidat impotriva lui oprescu si care nu avea altceva in program decat salvarea orasului de la banalitate si monstruozitate??? in Londra se leaga oamenii de copaci cu lanturi ca sa nu fie defrisati, avem ceea ce meritam si din pacate mentalitatile astea distrugatoare au propserat in generatiile tinere
vlad
23 feb 22:08
+0
VOTURI
-0
Mda, inca o filma pila a lui Oprescu!!! Studiul ala de fezabilitate la Polivalenta nu s-a facut cu licitatie... dat direct de Oprescu. De-aici se vede legatura. Primarul asta e o rusine pentru orasul nostru!!!
dan
23 feb 17:55
+0
VOTURI
-0
RUSINE OPRESCU !!
RUSINE PATRASCU !! arhitectul criminal al capitalei
Impreuna ati distrus din Bucuresti mai mult decat Ceausescu !!

"Gospodare" Oprescu cel cu limbaj de golan, nu ti-e rusine cu trotuarele distruse din centrul orasului?
si alea ocupate de masini in timp ce pietonii merg pe strada?
Ati tocat banii pentru piste de biciclisti, piste care nu mai exista.
Si lista hotiilor voastre este infinit mai lunga..sper sa te vedem impreuna cu banda de hoti din jurul tau, acolo unde va e locul...la bulau!
xneudtr7h
23 feb 16:28
+0
VOTURI
-0
dear ramon, WHAT DO YOU EXPECT FROM ROMANIANS? THE COUNTRY IS OWNED BY MAFIA! THOSE WHO OWN THE BOOK BUCHAREST MOM AMOUR CAN STIL ADMIRE THOSE PHOTOES! BEST WISHIS TO YOU RAMON!
Ramon
23 feb 12:30
+0
VOTURI
-0
As a tourist who likes your town, i can say that you Romanians destroy your heritage. Its the old buildings that attract tourists, old and typical buildings which cant be found elsewhere. Nobody will visit Bucharest because of another modern business-center. You protest against gay-movies shown in a museum?? You should protest against the destruction of your beautiful, elegant old city!!
Elena
23 feb 12:29
+0
VOTURI
-0
Dar oare dezvoltatorul ala imobiliar chiar nu are pic de mila fata de aceste cladiri? Foarte trist ca s-au daramat aceste case superbe..
vali
23 feb 12:04
+0
VOTURI
-0
ne meritam soarta cu Oprescu la timona.. dărâmați tot va rugam dle primar ca noi bucureștenii suntem idioți ca v-am votat! Sa nu ne ascundem, sa nu ne plangem noi am ales haosul si furtul!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE