A început demolarea Halei Matache, luni noapte. FOTOProcesul de demolare al Halei Matache a început luni seară, în jurul orei 22. Hala Matache va fi mutată câţiva metri mai în spate faţă de actualul amplasament pentru a face loc Bulevardului Uranus, arteră ce va lega Piaţa Victoriei de Casa Poporului. 

Mai mulți muncitori, ajutați de câteva macarale, au început, luni seară, procesul de demolare a Halei Matache. 

"Sunt niște brate de macarale deasupra acoperisului și (muncitorii n.r.) au niste aparate cu care taie structura metalica a acoperisului. Am sunat la poliție, la 112, au venit și au cerut autorizația. Este o autorizație de demolare emisă astăzi", a confirmat, pentru B365.ro, Nicușor Dan, care se afla la fața locului şi care a postat fotografii pe pagina de Facebook. 

Demolarea se pare că se petrece din spatele zidului de patru metri construit în jurul Halei. "Stau cu macaralele afară și brațele macaralelor acționează deasupra Halei", explică Nicușor Dan. 

Demolarea halei a început cu scandal. Mai mulţi ONG-işti susţin că nu au fost lăsaţi de către poliţişti să intre în incinta monumentului istoric. 

Hala Matache este demolată pentru a face loc ultimului tronson din Bulevardul Berzei-Buzești- Uranus, care va lega Piața Victoriei de Palatul Parlamentului.

Cu câteva ore înainte ca procesul de demolare să înceapă, la sediul Primăriei Capitalei a avut loc o ședință publică în care ONG-urile, locuitorii din zonă și reprezentanții municipalității s-au contrat pe teme ce țin atât de amenajarea viitorului bulevard, cât și de soarta Halei și a Pieței Matache. Mai multe detalii din această dezbatere puteți citi aici

Demolarea are loc după o luptă continuă între Primărie și ONG-uri privind soarta clădirii, ce a durat mai bine de trei ani, timp în care Hala de pe Berzei a suferit un continuu proces de degradare, cauzată atât de lipsa unor măsuri de întreținere cât și de acțiunea hoților. Între timp, demersurile Primăriei Capitalei de a construi Bulevardul Uranus au înghețat, din 2011, pe segmentul dintre Mircea Vulcănescu și Calea Griviței.

Clădirea, care este încadrată în Lista Monumentelor Istorice drept Monument Istoric de clasa B, va fi reconstruită cu câțiva zeci de metri mai în spate, după construcția bulevardului ce va lega Guvernul de Parlament. Hala reconstruită va păstra acoperișul din structură metalică și structura existentă a Halei, singurele elemente cu importanță cultural-istorică ale clădirii rămase după procesul de degradare. Despre modul în care va fi amenajată zona Matache puteți citi aici.

În replică, Primăria Capitalei susţine că operaţiunea de mutare a Halei Matache respectă toate normele legale în vigoare. 

In vederea operatiunii de demontare a halei s-au obtinut atat avizul pentru conceptul de stramutare eliberat de Ministerul Culturii precum si avizul Directiei de Cultura si Patrimoniu Bucuresti, informeaza municipalitatea intr-un comunicat remis B365.ro. 

"Astfel, pentru proiectul de desfacere s-a eliberat in conditiile legii autorizatia de dezmembrare, in vederea executarii lucrarilor pentru demontarea elementelor artistice componente ale Halei "Matache Macelaru".Restaurarea, reconditionarea si depozitarea acestora se vor face in conditii optime in vederea reconstruirii pe un amplasament adiacent. Activitatea de demontare se face in baza expertizei si a studiului intocmit de specialisti in cladiri de patrimoniu, la solicitarea Primariei Municipiului Bucuresti", se menţionează în comunicatul PMB. 

Operatiunea are loc in prezenta unui expert restaurator, atestat de Ministerul Culturii si Patrimoniului National, in domeniul restaurarii structurilor metalice, conform prevederilor exprese ale legii. De asemenea, precizam si pe aceasta cale ca vor fi executate mulaje ale basoreliefului ornamental de pe fatada principala in vederea reconstruirii acestuia. "Este important de subliniat ca elementele arhitecturale cu valoare de patrimoniu se vor preleva, conserva, depozita si restaura, in vederea reconstructiei cladirii", specifică Primăria Capitalei care adaugă că autorizatia de construire a fost eliberata cu respectarea legislatiei in vigoare, avand la baza toate avizele necesare.

"Totodata, mentionam si pe aceasta cale ca faza avizarii PUZ-urilor corespunzatoare diametralei Nord-Sud este independenta de decizia stramutarii Halei Matache, aceasta din urma reprezentand un imobil aflat in proprietatea privata a Municipalitatii, inca din anul 2010. In cazul de fata decizia Municipalitatii nu a fost una de demolare a imobilului, ci de relocare a acestuia, pe un alt amplasament, reamplasare ce urmeaza a fi realizata ulterior restaurarii elementelor metalice care au fost considerate de catre expertii
in materie ca avand valoare de monument istoric. Proiectul a demarat o data cu aprobarea de catre CGMB a indicatorilor tehnico-economici, in anul 2007, acest bulevard regasindu-se in Planul Urbanistic General al Capitalei, inca din anul 1936", conchide PMB. 

Etichete: Bucureşti, Bulevardul Uranus, Capitală, demolare, Hala Matache, mutare Hala Matache, nicuşor dan, realitatea, Sorin Oprescu

0/11 COMENTARII
Nedelcu Cristi
26 mar 17:15
+0
VOTURI
-0
oprescu in lupta voiniceasca cu ongurile.
ce bine ar fi fost daca punea tot atata patos si in rezolvarea problemei maidanezilor
vlad
26 mar 13:01
+0
VOTURI
-0
@andrei exact asta trebuie facut. Nu te apuci sa construiesti in centrul orasului. De ce sa o facem??? Bucurestiul e ditamai orasul, se pot face cladiri noi si in Militari, si prin Drumul Taberei. De ce sa se construiasca in centru? de ce sa se darame cladiri monument??? De ce sa se faca malluri in centru care falimenteaza toate strazile comerciale din centrul vechi???
pieton
26 mar 11:39
+0
VOTURI
-0
pentru salvarea Bucurestiului si diminuarea traficului va rog urgent:
-demolati pasajele; bucur obor, lujerului, universitate, etc
- inchideti metroul ca pe vremuri nu era metrou
-va rog salvati HALA MATACHE si demolati HOTEL NORD, si podul Basarab ca este aproape
Pentru ecologizarea capitalei primaria sa cumpere tramvaie cu cai
andrei
26 mar 10:58
+0
VOTURI
-0
Pai si cum vreti sa se construiasca altceva vreodata in orasul asta? multe cladiri din zone importante sunt istorice, asta inseamna ca trebuie sa punem stop la orice constructie noua si sa stam sa le admiram din generatie in generatie?
Dan
26 mar 10:34
+0
VOTURI
-0
Intrebare pentru primarul general. Cand se va demola cladirea lugubra ca o stafie din coasta bisericii armenesti? Si mai ales Cathedral Plaza cu sentinta definitiva de demolare?
Mihai
26 mar 07:38
+0
VOTURI
-0
Primul lucru bun facut de Oprescu in 6 ani! Domnilor arhitecti COPIATI un bulevard din Viena si transpunetil pe Buzesti! Sper ca la sfarsit sa sfarsit sa renovati si sa faceti macar partial pietonala Calea Victoriei.
Cătălin
26 mar 00:38
+0
VOTURI
-0
În sfârșit ! Abia așteptam ! Nicușor și ONG-urile și-au făcut destulă imagine pe baza acestei cocioabe. De acum se pot ocupa cu adevărat de protejarea unor clădiri monument din București că destule s-au demolat cât ei militau precum circarii pe lângă această cotineață.
Nicusor
26 mar 00:35
+0
VOTURI
-0
Sunt Nicusor Dan si ma opun modernizarii Bucurestiului. imi plac sandramalele si ruinele si nu vreau sa se construiasca nimic pt. ca astfel se atrage trafic iar eu nu vreau trafic deloc, poate doar ceva carute cu cai, in rest...Sunt bun doar la matematica, in rest imi fileaza o lampa si voi face totul ca orasul sa arate ca acum 200 sau chiar 300 de ani. Prin opozitia mea constanta am dovedit ca sunt mai cretin decat un corigent la matematica. Neavand valoare, n-am o ocupatie si-mi pierd timpul ca dobitocul (inconjurat si de alti dobitoci, dar nu chiar ca mine !) protestand la orice proiect al Primariei. Prin actiunile mele am salvat cateva maghhernite si am intirziat dezvoltarea orasului. Votati-ma sau impuscati-ma ! Va rog !
cucu
26 mar 00:23
+0
VOTURI
-0
in sfarsit! 3 ani pierduti in care puteam circula mai bine (nu perfect, mai bine) intr-un oras aproape blocat
Andrei
26 mar 00:05
+0
VOTURI
-0
Sa zicem ca e ca tine in ce-l priveste pe Nicusor, desi ar trebui sa prezinti dovezi. insa tara se duce de rapa dincauza prostilor si profitorilor. Tu din care soi esti?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE