A murit academicianul Ion Ianoşi: Avea virtuţile înţelepciunii şi curajuluiProfesorului Ion Ianoşi a muri. Corpul neînsufleţit este depus în imobilul din Str. Vulturilor nr. 11 (lângă Hala Traian). Cei care doresc să-i aducă un ultim omagiu o pot face vineri, 1 iulie, între orele 18.00-20.00, sâmbătă, 2 iulie şi duminică, 3 iulie, între orele 10.00-16.00.

Ion Ianosi
Ion Ianoşi
Foto: adevarul.net

Incinerarea va avea loc luni, 4 iulie, ora 10.30 la Crematoriul Vitan-Bârzeşti (Şoseaua Vitan-Bârzeşti 9-11), potrivit site-ul Facultaţii de Filosofie din Bucureşti.

Profesorul universitar Vasile Morar de la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti a scris o scurtă biografie a academicianului Ion Ianoşi, pe care Mediafax o prezintă intergral:

Academicianul Ion Ianoşi s-a născut la 1 mai 1928, în Braşov. A început Facultatea de Filosofie şi Litere la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj, iar în anul al doilea de facultate a plecat la studii în URSS, la Leningrad. Acolo a urmat Facultatea de Filosofie şi a obţinut licenţa în filosofie, fiind declarat şef de promoţie pe întreaga universitate. Datorită acestui fapt a primit acceptul de a se înscrie la doctorat, specialitatea estetică. La studii a cunoscut-o pe viitoarea lui soţie, Janina Caffe-Theodorescu, care îi va fi alături timp de 66 de ani.

Întors în ţară în 1955, este angajat la Institutul de Teatru şi Film I.L. Caragiale din Bucureşti până în 1959. Din acest an este cadru didactic la Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti. Între 1958-1965 a lucrat la Secţia Artă şi Cultură al CC al PCR. A publicat lucrări de filosofia culturii, istoria ideilor filosofice, estetică, teorie şi critică literară. Demn urmaş al lui Tudor Vianu, a scris şi a publicat o amplă prefaţă la Estetica acestuia.

Fin cunoscător al culturilor română, germană, rusă, maghiară, franceză, engleză şi americană a publicat de-a lungul anilor cărţi reprezentative din care enumerăm: Romanul monumental şi secolul XX, Thomas Mann, Dostoievski – tragedia subteranei, Sublimul în estetică, Sublimul în artă, Sublimul în spiritualitatea românească, Estetica, O istorie a filosofiei româneşti – în relaţia ei cu literature, Idei inoportune, Vârstele omului şi Internaţionala mea. Cronica unei vieţi.

Ion Ianoşi a reprezentat cu cinste cultura română prin organizarea în 1972 a Congresului mondial de estetică la Bucureşti.
Ca profesor al Facultăţii de Filosofie, dar şi al Facultăţii de Limbi Străine, de Litere, a format în spiritul valorilor perene generaţii succesive de studenţi, unii dintre ei la rândul lor astăzi, în România şi în lumea largă, personalităţi deosebite şi semnificative.

A condus multe generaţii de doctoranzi atât în ţară, cât şi în străinătate.

A fost primit ca membru de onoare al Academiei Române, demnitate pe deplin meritată şi pe care a apreciat-o aşa cum se cuvine.

În Facultatea de Filosofie s-a simţit întotdeauna ca aparţinînd spiritului acesteia, cel de respect al ideilor universale, de înţelegere, de toleranţă către fiinţele umane. Profesorul Ion Ianoşi a ales să aparţină culturii române şi să scrie în limba poporului şi a ţării în care a trăit. Cu certitudine Academicianul Ion Ianoşi a fost o personalitate exemplară a culturii române. A avut sigur virtutea înţelepciunii şi pe cea a curajului blând şi a blândeţii curajoase. Sunt virtuţi ale oamenilor rari.

Facultatea de Filosofie a Universităţii a transmis un mesaj de condoleanţe:

"Facultatea de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, profesorii şi studenţii în egală măsură, anunţă cu profundă durere încetarea din viaţă a distinsului profesor şi academician Ion Ianoşi. Profesorul Ion Ianoşi a fost timp de decenii o prezenţă marcantă în viaţa facultăţii noastre şi în cultura română. Specialist de valoare internaţională în estetică, filosofia culturii, istoria şi circulaţia ideilor, critică şi teorie literară, profesorul Ianoşi a scris lucrări de referinţă în toate aceste domenii, articole şi studii, introduceri şi postfeţe la volume cu mare încărcătură intelectuală. Traducător şi critic inspirat al operelor unor mari personalităţi precum Thomas Mann, Dostoievski sau Tolstoi, a fost în acelaşi timp un promotor al ideilor umaniste şi un model intelectual pentru generaţii de studenţi, tineri intelectuali şi toţi cei interesaţi de cultură. Ion Ianoşi va rămâne un nume de referinţă în cultura română. Suntem alături de familie în aceste momente grele şi îi transmitem sincerele noastre condoleanţele!"

Etichete: academicianul Ion Ianoşi, Ion Ianoşi, Ion Ianoşi a murit

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE