A murit Victor Atanasie StănculescuFostul general Victor Atanasie Stănculescu, în vârstă de 88 de ani, a murit, duminică, într-un azil  de bătrâni.

Victor Atanasie Stanculescu
Victor Atanasie Stănculescu

"Generalul Victor Atanasie Stănulescu a încetat din viaţă la 18.30 la un azil de bătrâni din judeţul Ilfov", a declarat pentru MEDIAFAX avocatul acestuia Cătălin Dancu.

Potrivit sursei citate, acesta suferise un atac cerebral în urmă cu mai multe săptămâni, şi de atunci avea grave probleme de sănătate.

Trupul acestuia va fi incinerat marţi.

Fostul senator Marius Marinescu a confirmat de asemenea pentru Agerpres moartea generalului Victor Atanasie Stănculescu, fost ministru al Apărării.

''Transmit condoleanțe familiei și celor apropiați. Generalul Stănculescu a murit duminică, într-un azil privat. Am aflat și eu de la un prieten comun. Am fost vecini în cartierul Primăverii timp de 13 ani. De Florii, am discutat ultima dată. Eu am scris o carte despre Casa Poporului (...) în special despre adăpostul antiatomic și tunelele construite de la Palatul Primăverii până la Comitetul Central și Ministerul Apărării. Mi-a dezvăluit multe secrete, lucram împreună. General Stănculescu mi-a povestit și despre perioada evenimentelor din 89 (...). Instanța îl condamnase, dar el, ca și soția sa, se credea un erou'', a povestit Marius Marinescu.

Potrivit acestuia, în urmă cu puțin timp, fostul ministru a fost internat la Spitalul de Urgență Floreasca, unde a suferit o intervenție chirurgicală. În aceeași perioadă, Stănculescu ar fi suferit un atac cerebral.

Victor Atanasie Stănculescu s-a născut la 10 mai 1928, în orașul Tecuci, județul Galați.

A urmat cursurile Școlii Militare de Ofițeri de Artilerie din Sibiu (absolvită la 30 decembrie 1949), apoi Facultatea de Artilerie din cadrul Academiei Militare 'I.V. Stalin' din București (absolvită în 1952) și ulterior un curs postuniversitar în cadrul Academiei de Studii Economice din București.

A fost implicat în evenimentele din decembrie 1989 desfășurate la Timișoara și București.

La 17 decembrie 1989, având funcția de ministru adjunct al Apărării Naționale, a fost trimis de Vasile Milea (ministru al apărării naționale 1985-1989) la Timișoara pentru a reprima revoluția. Nicolae Ceaușescu l-a numit comandant militar unic al Timișoarei (20 decembrie 1989). După fuga soților Ceaușescu din clădirea Comitetului Central, la 22 decembrie 1989, generalul Victor Stănculescu a trecut de partea Revoluției, ordonând intrarea armatei în cazărmi.

Victor Stănculescu a devenit membru în Consiliul Frontului Salvării Naționale (CFSN) (22 dec. 1989-11 mai 1990) și a avut unul dintre principalele roluri în organizarea procesului soților Ceaușescu și în executarea acestora la 25 decembrie 1989, participând la proces ca delegat al Frontului Salvării Naționale (FSN), alături de Gelu Voican-Voiculescu și Virgil Măgureanu.

Prin Decretul președintelui CFSN, Ion Iliescu, din 28 decembrie 1989, Victor Stănculescu a fost înaintat în gradul de general-colonel (cu 3 stele). Victor Stănculescu a fost înaintat în gradul de general de armată (cu 4 stele) (13 mai 1991) și trecut în rezervă. Ulterior, a lucrat în calitate de consilier principal la firma 'Balli'.

În anul 1990, o comisie guvernamentală de anchetă a evenimentelor din 1989 condusă de Viorel Oancea a propus trimiterea în judecată a lui Victor Stănculescu pentru participare la reprimarea revoluției. Acest lucru s-a realizat în 1997, fiind condamnat doi ani mai târziu (1999) la 15 ani închisoare pentru omor deosebit de grav de către Curtea Supremă.

Condamnarea a fost menținută în 2000 după recurs, dar anulată în 2004 în urma unui recurs în anulare. În 2007, după rejudecare, generalul Stănculescu a fost iarăși condamnat. La 15 octombrie 2008, Curtea Supremă a respins recursul generalului Stănculescu la decizia din 2007, fiind astfel încarcerat și degradat militar.

La 18 septembrie 2009, Curtea Militară de Apel București a decis ca Stănculescu să fie reîncarcerat, după ce instanța inferioară, Tribunalului Militar Teritorial, îl eliberase din arest, pentru un an de zile, pentru ca acesta să se opereze într-un spital civil.

Potrivit unui raport al Institutului Național de Medicină Legală finalizat în decembrie 2008, Victor Atanasie Stănculescu avea mai multe afecțiuni, asociate și cu vârsta înaintată, care puteau genera un risc permanent de decompensare a echilibrului biologic. A rămas în închisoare, după ce Tribunalului Ilfov a respins la 10 ianuarie 2013 cererea de întrerupere a executării pedepsei din motive medicale.

După ispășirea a cinci ani de închisoare, echivalând cu o treime din pedeapsă, Victor Stănculescu a fost eliberat condiționat (20 mai 2014), pentru bună purtare și având în vedere starea de sănătate.

A fost căsătorit cu Elena Stănculescu. La 21 decembrie 2003, soția sa în vârstă de 68 ani, s-a sinucis aruncându-se de la etajul doi al imobilului în care locuiau.

Etichete: Fostul general Victor Atanasie Stănculescu, fostul general Victor Atanasie Stănculescu a murit, Victor Atanasie Stănculescu, Victor Atanasie Stănculescu a murit

0/3 COMENTARII
alex
20 Jun 08:53
+0
VOTURI
-0
Dumnezeu sa-l odihneasca! E f posibil sa fi fost un erou numai pentru simplul fapt ca a evitat un razboi civil in 1989. Daca ar fi fost armata cu Ceausescu probabil am fi ajuns in situatia in care este Siria astazi.
Cris
19 Jun 21:49
+0
VOTURI
-0
Personaj controversat -autorul loviturii de stat militare din 1989, cand Ceausescu a fost, practic, arestat de armata sub conducerea lui Stanculescu. Dupa 1990, Stanculescu a contribuit alaturi de Virgil Magureanu si alti acoliti ai regimului neo-comunist, care a preluat prin forta puterea in Romania, la stergerea urmelor care ar fi putut contribui la elucidarea crimelor "Revolutiei din 89".
cititor
19 Jun 21:01
+0
VOTURI
-0
Dumnezeu sa-l odihneasca in pace. A fost un militar de onoare . A salvat Bucurestiul de la un macel in ziua de 22 decembrie. A fost condamnat , asemeni altor militari, din considerente politice.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h