Bătrânelul care a făcut 5,5 milioane RON din cărți: Achiziții suspecte la Biblioteca MetropolitanăBiblioteca Metropolitană a cumpărat, din 2007 și până în prezent, cărți de mai mult de un milion de euro de la o singură persoană. Deși sumele pentru fiecare achiziție în parte sunt de peste 15.000 euro, nu au fost organizate niciodată licitații. O comisie condusă de directorul Florin Rotaru a aprobat toate aceste achiziții. Omul căruia Florin Rotaru spune că i-a dat milioane de lei are 86 de ani și stă singur într-un apartament modest din Sectorul 3. Primăria Capitalei, condusă de Sorin Oprescu, cu care directorul Florin Rotaru susține că este apropiat, alocă Bibliotecii Metropolitane un fond de achiziție de carte de aproape 100 de ori mai mare decât fondul aferent Bibliotecii Academiei și de patru ori mai mare decât cel al Bibliotecii Universitare. 

Directorul Bibliotecii Metropolitane, Florin Rotaru, dă din bugetul pentru achiziții de carte sume exorbitante, fără licitație, unui singur om: P.C., în vârstă de 86 de ani, colecționar de carte. Nu vom divulga numele întreg al bătrânului tocmai pentru a proteja identitatea unei persoane atât de în vârstă, care ne-a declarat că se teme.

Sumele cu care s-au cumpărat cărți de la acest om încep de la un total de 334.730 lei în 2007, se dublează în 2008, ajungând la 721.050 lei, în 2009 același P.C. a primit 707.500 lei, în 2010 900.450 lei, în 2011 omul a ajuns să primească 1.768.250, iar în 2012 totalul este de 1.103.200 lei. În cinci ani, Florin Rotaru a aprobat o achiziție de carte de 5.530.527 RON de la P.C., echivalentul a 1.353.817,65 €.

Forin Rotaru este directorul de bibliotecă pe care angajații îl acuză că îi folosește în scop personal, punându-i să muncească la el în casă și tratându-i ca pe sclavi, după cum B365.ro a dezvăluit aici. Ascultați mărturiile femeilor tratate ca sclave de director.

Florin Rotaru nu se teme de eventuale anchete referitoare nici la modul în care îi tratează pe angajați, nici la achizițiile suspecte: el se laudă cu relația sa personală cu primarul Sorin Oprescu, cu care pretinde că are numeroase întâlniri cu caracter privat. Biblioteca Metropolitană este în subordinea Primăriei Generale a Municipiului București, de unde primește și bugetul, dar, la solicitarea B365.ro, reprezentanții municipalității ne-au transmis că nu este problema Primăriei verificarea achizițiilor Bibliotecii.

Sumele care s-au dus către P.C. pe an au fost mult mai mari decât sumele care s-au dus către marile edituri: Polirom, Humanitas, Rao, Nemira, Eminescu. Concret, în ultimii 5 ani, de la Editura Polirom s-au făcut achiziții de 558.451 lei, de la Humanitas 476.906 lei, de la RAO 485.176 lei, de la Nemira 233216 lei, de la Eminescu 7100 lei, iar de la editura ALFA și OMEGA s-au cumpărat cărți în valoare de 685.347 lei. În total, de la toate aceste edituri, Biblioteca Metropolitană a cumpărat cărți în valoare de 2.446.196 lei, iar de la bătrânul P.C. a cumpărat cărți de 5.530.527 lei.

Bătrânul speriat: Mă băgați la pușcărie!

Bătrânul pe care Biblioteca Metropolitană l-ar fi făcut milionar stă într-un apartament în Sectorul 3. Vizitat de jurnaliștii B365.ro, omul s-a arătat foarte speriat și deloc comunicativ. A spus din prima clipă că trece printr-o perioadă foarte proastă a vieții lui, că e bolnav și n-are chef de discuții. Ne-a lăsat, după multe insistențe, să intrăm în apartamentul său de trei camere. Bătrânul stă singur de 40 de ani, de când i-a murit soția. Casa este într-adevăr plină de cărți, dar nu are nimic luxos sau care să demonstreze în vreun fel că omul acesta are peste un milion de euro în cont. Din contră, apartamentul este modest, la fel și omul. Cărţi sunt aruncate alandala prin toate colţurile, pe pat, pe scaune, iar o pătură veche acoperă canapeaua pusă în mijlocul sufrageriei. Singurul obiect care dă casei un aspect de nou este o plasmă înconjurată de cărţi. Omul era îmbrăcat cu un plover gri, ponosit şi o pereche de pantaloni de trening negri, suflecaţi până la genunchi.( Vezi cum arată interiorul apartamentului şi blocul în GALERIA FOTO).

Când a auzit că ne interesează legăturile sale cu Biblioteca Metropolitană, omul a început să tremure și s-a așezat. "Mă băgați în pușcărie! Gata, sunt la anchetă" - asta a fost reacția omului, înregistrată pe reportofon. "Nu mai spuneți nimănui că am eu legături cu Biblioteca Metropolitană. Am rupt cu ei. Nu mă băgați în c...t, că sunt destul. Nu știu dacă înțelegeți...Dumneavoastră nu știți ce este acolo, la Metropolitană...ce poate fi la ei acolo...Nu mai spuneți că ați fost la mine, nu mai spuneți ce ați văzut la mine. Nu știți, l-au reclamat pe directorul de acolo..că fură bani..că face, că drege..Toți oamenii de acolo l-au reclamat...Ați picat exact în ciorbă. Nu mai discutați apropo de mine. Directorul ăsta este ales, nu numit..Nu pot să vă dau mai multe amănunte! Nu mă mai trageți de limbă! Nu mă băgați în pușcărie! Ați venit într-un moment blestemat..." ne-a spus colecţionarul P.C., trântind o carte pe jos.

Bugetul de carte al Bibliotecii Metropolitane sfidează criza

Florin Rotaru a fost secretar de stat în Ministerul Culturii şi Cultelor din 2001 până în 2003 și senator din partea PSD între 2000 și 2004. El a elaborat și redactat Legea bibliotecilor, numărul 334/31.05.2002. Prin articolul 40, punctul 12, această lege stabilea: "Creşterea anuală a colecţiilor din bibliotecile publice trebuie să fie de minimum 50 de documente specifice la 1.000 de locuitori". Lege care i-a prins bine cu un an mai târziu, când a devenit directorul Bibliotecii Metropolitane.

Din 2009 și până în prezent Biblioteca Metropolitană a beneficiat anual de o rectificare bugetară pozitivă în ceea ce privește achizițiile de carte. Astfel, la finele anului 2010, suma alocată achiziţiei de carte a fost chiar și de două ori și jumătate mai mare decât cea stabilită la începutul anului.

În 2009, bugetul aprobat la începutul anului a fost de 2.800.000 lei, iar la rectificarea bugetară din 31 decembrie a fost de 3.054.000 lei. În 2010 bugetul alocat la începutul anului a fost de 500.000 lei, iar la finele anului a fost de 1.308.000 lei. În 2011 bugetul inițial a fost de 2.895.000 lei, iar la finele anului a fost de 4.155.000 lei.

Bugetul de achiziții de carte al Bibliotecii Metropolitane, acordat, la începutul anului 2012, de la bugetul de stat, este de 3.376.000 lei(744.957 €). În condițiile în care bugetul pentru achiziții de carte al Bibliotecii Centrale Universitare Bucuresti pe acelaşi an este de 837.000 lei (185140.13 €). Trebuie precizat că, din acest buget, BCU aprovizionează şi bibliotecile tuturor facultăţilor ce aparţin Universităţii Bucureşti, iar cel al Bibliotecii Academiei este de 35.000 lei (7741.8 euro). Asta în condiţiile în care Biblioteca Metropolitană nu a fost gândită ca o instituție care să pună la dispoziție cărți de patrimoniu, ci doar cărți comune, care să vină la îndemână studenților şi a altor cititori. 

Reporterii B365.ro l-au contactat și pe directorul instituției, Florin Rotaru, pentru a justifica sumele exorbitante care au fost date lui P.C. . Redăm mai jos discuția.

 "Reporter. : De cinci ani au fost cumpărate cărți de 55 de miliarde lei vechi de la un singur om? Cum se justifică această sumă?

Florin Rotaru: O să verific și eu, nu știu.

Reporter.: Cine aprobă aceste achiziții?

Florin Rotaru: Este comisie și șeful de comisie. 

Reporter: Dumneavoastră faceți parte din comisie, sunteți șeful comisiei?

F. R.: Da, da. 

Reporter: Deci dumneavoastră aprobați?

F.R.: Da, eu. Dar nu am stat să le adun, să văd cât a fost. Nu am stat de fiecare dată să fac o socoteală.

Reporter: S-au făcut achiziții de o valoare mai mare de 15.000 de la acest om și nu s-a făcut licitație? De ce?

F.R.: Pentru că vin...trimestrial, nu toate odată.

Reporter: Nu, achizițiile în parte au valori de 15.000 de euro, nu adunate.

F.R. Nu știu...

Reporter: Și cum se face că în cinci ani ați cumpărat de la un singur om aceste cărți? Mereu de la dumnealui.

F.R.: Da, este un mare colecționar. Singura colecție care a mai rămas.

Reporter: Și de ce sunt sumele așa mari? Sunt cărțile scumpe?

F.R.: Da, da. Sunt unicate.

Reporter: Deci știți de sumele acestea.

F.R: Adunate, nu. Dar știu de ele, cum să nu.

Reporter: Și, până la urmă, de ce nu se face licitație?

F.R.: Deci... nu știu..deci..titlurile sunt unicate.

Reporter: Tot timpul omul acesta are toate aceste cărți scumpe, unicate?

F.R. : Nu tot timpul... Am luat și din alte părți. Dar el are foarte multe. Este un mare colecţionar.

Reporter: Ați cumpărat de o sumă mai mare de la acest om decât de la editurile importante. Asta cum se justifică?

F.R.: N-am făcut calcule, sincer să vă spun.

Reporter: Și toți banii au intrat în contul omului? Omul acesta are 55 de miliarde în cont?

F.R.: Sigur că da.

Reporter: Și totuși stă într-un apartament modest? 

F.R.: Nu știu ce să vă spun. Vorbiți cu el.

Reporter: Cine mai face parte din comisie?

F.R.: Păi sunt trei anticari, doamna Cristina Andreescu, Marius Niculescu, Mircea..nu mai știu cum..sunt colegi de-ai noștri.

Reporter: Care este bugetul anual acordat bibliotecii pentru achiziții de carte?

F.R.: Nu știu exact..Noi avem în general media de 50 de volume la o mie de locuitori.

Reporter: Nici BCU, nici Biblioteca Academiei nu au bugetul de achiziții de carte atât de mare ca cel al Bibliotecii Metropolitane.

F.R.: Da.

Reporter: De ce? Este o bibilotecă mai mică, totuși.

F.R.: Păi și care-i vina mea?

Reporter: Și cea mai mare parte din acești bani se duc către omul acesta. Deci știți de sume, până la urmă.

F.R.: Știu ofertele, cum pot să zic că nu le știu."

 Sumele, defalcate pe luni, remise de Biblioteca Metropolitană lui P.C.

  

  


 

Etichete: achizitii de carte, achizitii de carte Biblioteca Metropolitana, Biblioteca Metropolitană, director Biblioteca Metropolitana, Florin Rotaru, licitaţie, realitatea

0/21 COMENTARII
Nume*
20 Dec 18:18
+0
VOTURI
-0
LchAfD , [url=http://ncnlujvsmiln.com/]ncnlujvsmiln[/url], [link=http://gzltfsabwgva.com/]gzltfsabwgva[/link], http://vlyknnpfemui.com/
Nume*
16 Dec 08:28
+0
VOTURI
-0
McDhFs , [url=http://lwowpjrrpisp.com/]lwowpjrrpisp[/url], [link=http://mivuyosobntv.com/]mivuyosobntv[/link], http://gybjokzlbemw.com/
Nume*
14 Dec 15:57
+0
VOTURI
-0
- de curiozitate: cine a deiutnt recordul anterior?- ratingul de media este diferit de cel de internet, iar cel de internet nu se cuantifica prin insumarea raspunsurilor generate de căutările realizate cu motoare de căutare
NELU
09 Nov 14:29
+0
VOTURI
-0
Mascarada de la PROTV prin care Rotaru pozeaza in marele conservator de ptrimoniu, care nu este treaba tipului de institutie pe care o conduce ii poate pacalii doar pe ageamii si nu-l scoate din cauza. Povestea e dubioasa rau datorita caracterului exotic al colectionarului care de departe pare sa fie furat si manipulat de cineva. Nu pare deloc ca ar fi cineva care ar avea 1 milion de euro in cont. E posibil sa fie un colectionar ciudat, care are cateva lucruri interesante (e de vazut de unde), dar nu pare cel mai bun afacerist cu carte veche din Bucuresti, asa cum a rezultat. Trezeste suspiciuni ca putini bani au ajuns la el. Dar vom vedea
mihai
08 Nov 13:58
+0
VOTURI
-0
Ce face DNA-ul? S-a cam terminat cu povestile Florinele. La parnaie cu tine, cu tot cu mosuleti smecheri si liturghiere de milioane de euro. O sa ii ramana casele de sute de mii de euro panaramei de Julieta si o te inlocuiasa repede-repede! :)
OM BUN
08 Nov 10:25
+0
VOTURI
-0
Asa emai Vasile, dar tu nu vezi ca a vrut sa ia fata prostilor. Nu numai ca n-are treaba cu cartile vechi, ca nici nu are unde sa le conserve si-si bate joc de ele ca nu-l intereseaza cartile. ci banii, dar tace malc ca cand e vorba de legea achizitiilor publice pa care a incalcat-o cu buna stiinta. ANEREMAP-ul ce zice de-o ancheta, sau tace si el.
VASILE
08 Nov 10:10
+0
VOTURI
-0
Excrocul tot excroc. Dupa ce din discutia cu reportera parea picat din luna, il vedem pe Rotaru taman ieri la PROTV acasa la mosulica vorbind despre ce colectie are mosul si cum a dat biblioteca peste un milon de euro ca sa salveze aceste carti. Alo, domndirector, biblioteca metropolitana este biblioteca publica, adica ofera carti elevilor, gospodinelor, pensionarilor si nu cumpara carti vechi, treaba pe care treboie s-o faca Biblioteca Academiei sau Biblioteca Nationala. Pe matale daca te intereseaza poti sa le digitizezi, sau este cineva interesat de la Primarie sa-ti bage bani in buzunar sa ai parandarat.
Dumitru
07 Nov 22:56
+0
VOTURI
-0
Bine a zis batranelul ca directorul e numit, biblioteca e subordonata consiliului general al primariei. Nu iti trebuie minte sa iti dai seama ca directorul e vinovat, face pe prostul ca nu stie cum s-au dus bani ca e decizia unei comisii, apropo la care el e seful. Hai sa fim seriosi, aproape tot bugetul de achizitii se duce la un batranel dar el in calitate de director habar nu are de asta. Daca sapati ajungeti la omul din varf, cred ca stim toti cine e, de aceea s-a oprit aici articolul, pana v-a fost bine. Trebuie sa recunosc ca e subtil totul, batranelul e pe post de paravan.
Ioana
07 Nov 18:34
+0
VOTURI
-0
Excelent reportaj. Felicitari.
kiro tilev
07 Nov 17:57
+0
VOTURI
-0
eu snt u strain in regula a romania stabilit casatorit si mi e rusine da tot ce sa intmpla si cum sa fura tara si poporu roman nu zice nimic e o rusineeeee
librarul
07 Nov 15:47
+0
VOTURI
-0
potlogarii facea inca de cand era un fel de inspector prin centrul de librarii
Nume*
07 Nov 15:25
+0
VOTURI
-0
TARA ARDE SI BABELE SE PIPTANA
Nume*
07 Nov 15:24
+0
VOTURI
-0
TARA ARDE SI BABELE SE PIPTANA
vlad
07 Nov 14:16
+0
VOTURI
-0
DNA DNA DNA DNA DNA DNA!! "Mircea..nu mai știu cum.." :)))
Gigi
07 Nov 13:57
+0
VOTURI
-0
Sa se declanseze odata ancheta! Sa il suspende un pic din functie si sa vezi cate se afla! Forurile competente din tara asta nu se autosesizeaza? Angajatii institutiei mor de foame si jegosul asta fura de rupe!
bucata
07 Nov 11:26
+0
VOTURI
-0
Draga Andreea Bujor, daca tot ai facut investigatia asta si ai adunat niste dovezi, ai facut si o plangere la DNA? Ca pana la urma la asta ar trebui sa se ajunga.
florin
07 Nov 11:00
+0
VOTURI
-0
Bataie de joc marca Oprescu, de-abia astept sa vina DNA-ul peste el si peste familia lui.
Numele Sorin Oprescu este asociat din ce in ce mai mult cu tot felul de contracte dubioase, se cunoaste ca e tinut pe brate de USL si Ponta.
OM BUN
07 Nov 10:08
+0
VOTURI
-0
Este un mafiot sustinut de alti mafioti. Incep sa iasa la iveala unele lucruri... E bine si sper sa reusiti sa declansati o ancheta pentru ca are sustinatori grei in Primarie. Astea sunt magariile pe care le face acest ciocoi si asa se explica sursa celor peste 2.000.000 de euro cat face casa lui din Buftea. Isi trage gros pe mana cu Irina Bologa din constructiile si reparatiile din biblioteca si cu directorul directiei economice din Primarie Mircea Constantinescu, din achizitia de carte si din investitii.
moralistu
07 Nov 09:29
+0
VOTURI
-0
eu sunt curioasa oare de unde a facut CODRIN cel care se prezinta la tv cu acele carti vechi la emisiunile lui Oreste??--acest codrin,de-si are de unde invata multe mi se pare foarte fixist,mai ales in politica unde hotul striga hotii.
laurentiu
07 Nov 09:12
+0
VOTURI
-0
Sa inceapa cineva sa-i "numere ouale" acestui Florin Rotaru!!!!!:))

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE