Acord de colaborare între Sectorul 6 şi raionul Hînceşti din Republica MoldovaPrimarul Sectorului 6, Gabriel Mutu, şi preşedintele raionului Hînceşti din Republica Moldova, Ghenadie Buza, au semnat, marţi, un acord de cooperare, în urma căruia elevi din Hînceşti vor avea posibilitatea de a studia un semestru la o instituţie de învăţământ din Sectorul 6.

Acord de colaborare intre Sectorul 6 si raionul Hincesti din Republica Moldova
Acord de colaborare între Sectorul 6 şi raionul Hînceşti din Republica Moldova

"Legăturile noastre vor fi tot mai puternice. Am hotărât împreună cu fraţii noştri de dincolo de Prut să demarăm programe comune (...). Avem în vedere dezvoltarea educaţiei printr-un program pilot ce le oferă elevilor din raionul Hînceşti posibilitatea de a studia un semestru la o instituţie de învăţământ din Sectorul 6, urmând ca toate cheltuielile privind cazarea şi masa să fie suportate dintr-un fond special al comunităţii noastre. De asemenea, am luat în calcul acordarea Bursei primarului Sectorului 6 pentru cei mai merituoşi elevi din Hînceşti, astfel încât aceşti elevi să poată beneficia de cele mai bune resurse educaţionale pentru a-şi desăvârşi pregătirea şcolară", a declarat edilul Gabriel Mutu cu prilejul semnării acordului la sediul primăriei.

El a precizat că cel mult 15 elevi din raionul Hînceşti vor avea posibilitatea să studieze pe semestru la o unitate din Sectorul 6.

O colaborare între cele două entităţi a fost menţionată şi la nivel administrativ.

"Dorim să aducem în Sectorul 6, inclusiv la nivelul Primăriei, persoane care lucrează în administraţie să înţeleagă, să vadă, să înveţe cum se face administraţie în secolul al XXI-lea, mai ales că România este ţară membră a Uniunii Europene şi cred că inclusiv noi vom avea de învăţat de la fraţii noştri de peste Prut", a spus Gabriel Mutu.

Acesta consideră că şi în zona culturală există foarte multe proiecte care ar putea fi derulate împreună.

Întrebat de jurnalişti ce semnificaţie are protocolul semnat la Primăria Sectorului 6, Mutu a declarat: "Din punctul meu de vedere, reprezintă un pas spre Marea Unire. Aşa cum acum 100 de ani Basarabia venea la patria mamă, credem noi că este un pas pentru a se întâmpla din nou acest lucru. Este un mesaj care a fost transmis inclusiv la nivelul Parlamentului".

Potrivit lui, ar fi necesar ca toate localităţile din România să aibă un astfel de protocol cu autorităţi locale din Republica Moldova.

"E un pas mare pentru noi, cei din raionul Hînceşti (...) Noi avem mai multe înfrăţiri cu România - cu judeţele Iaşi, Vaslui, Cluj, Prahova - dar astăzi am venit în inima Romaniei, am venit în Sectorul 6 al Primăriei din Bucureşti", a afirmat Ghenadie Buza.

La rândul său, Veaceslav Şaramet, secretar de stat în Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a afirmat că, pe lângă eforturile pe care le face România pentru viitorul comun cu Republica Moldova, este foarte important să existe şi o implicare la nivelul local, adăugând că ministerul său şi Guvernul susţin cu tărie aceste înfrăţiri.

Etichete: Gabriel Mutu, infratise raionul hincesti, Republica Moldova, Sectorul 6

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE