Adolescentul de 17 ani din Craiova adept al ISIS, trimis la un nou control la INMLAdolescentul  de 17 ani din Craiova cercetat de DIICOT pentru propagandă jihadistă online pentru gruparea Stat Islamic (ISIS) a fost trimis la un nou control la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML). 

Adolescentul de 17 ani din Craiova adept al ISIS, trimis la un nou control la INML
Adolescentul de 17 ani din Craiova adept al ISIS, trimis la un nou control la INML
Foto: Mediafax/Andreea Alexandru

Adolescentul  de 17 ani din Craiova cercetat  pentru propagandă jihadistă online pentru gruparea Stat Islamic (ISIS) va fi supus unui nou control la Institutul Naţional de Medicină Legală (INML). Totodată, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) au prelungit controlul judiciar în cazul adolescentului care, potrivit surselor citate, ar aştepta împlinirea vârstei de 18 ani pentru a putea pleca din ţară şi a se alătura grupării pe care o promovează, scrie Mediafax. 

Adolescentul a fost pus sub control judiciar în 9 decembrie. Tot atunci, el a fost supus unei expertize psihiatrice la INML, un raport preliminar arătând că minorul are discernământ, potrivit unor surse judiciare.

Ulterior, cum procurorii au decis să îl cerceteze sub control judiciar, tânărul a putut pleca, însoţit de mama sa, înapoi la Craiova.

Adolescentul a fost pus sub învinuire şi reţinut pentru săvârşirea infracţiunii de promovare a mesajului fundamentalist islamic prin propagandă, prevăzută de articolul 33, alineatul 4, din Legea 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului.

Anchetatorii au informaţii că tânărul promova în mod sistematic, în mediul virtual, prin intermediul platformelor online, mesaje de susţinere a organizaţiilor teroriste, filme în care erau prezentate decapitări ale unor persoane capturate de membri ai grupării ISIS, dar şi materiale video cu mesaje de ameninţare şi folosire a unor mijloace de natură să pună în pericol viaţa şi integritatea persoanelor.

Potrivit procurorilor, tânărul şi-ar fi arătat disponibilitatea de a deveni martir pentru gruparea Stat Islamic, fie mergând acolo unde gruparea acţionează, fie sacrificându-se în state din Europa la ordinul membrilor grupării.

El s-ar fi interesat de modul în care ar putea achiziţiona arme de tip AK, grenade, veste antiglonţ şi, de asemenea de a studia modalitatea în care poate fi construită artizanal o bombă

Băiatul este elev în clasa a XI-a la Liceul Tehnologic Auto din Craiova. Mama sa este angajată la Regia Autonomă de Transport Craiova, iar tatăl său a fost eliberat recent din penitenciar.

Etichete: adolescent, Craiova, diicot, ISIS, terorism

0/1 COMENTARII
vasile
08 Jan 07:44
+0
VOTURI
-0
Derbedeilor care au "condus" si "conduc" tara cand le fac un control psihiatric? Le e frica sa nu le traga pustiul un glontz in chur?

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE