Adrian Năstase îi compară cu Iuliu Maniu pe parlamentarii pentru care se cere ridicarea imunitățiiÎntr-o postare pe blogul său, Adrian Năstase a scris că s-a comis o eroare în momentul în care i s-a dat Curţii Constituţionale dreptul de a efectua controlul de constituţionalitate asupra hotărârilor Parlamentului. Mai mult decât atât, fostul premier compară încercarea de ridicare a imunității lui Dan Șova cu ce li s-a întâmplat deputaților țărăniști, printre care și Iuliu Maniu, la 19 iulie 1947. 

Nastase, despre tentativa de sinucidere de acum 3 ani: "Incerc sa inteleg mana destinului"
Năstase, despre tentativa de sinucidere de acum 3 ani: "Încerc să înţeleg mâna destinului"
Foto: psnews.ro

Fostul premier Adrian Năstase scrie pe blogul său că hotărârile Parlamentului nu trebuie supuse controlului de constituționalitate, așa cum s-a întâmplat în cazul votului pentru încuviințarea arestării preventive a senatorului Dan Șova, în dosarul Rovinari – Turceni. Năstase nu dă niciun nume, însă trimiterea este clară: „Constitutia României nu a stabilit, in mod direct, posibilitatea atacării hotărârilor Parlamentului la Curtea Constitutională. Competentele CCR sunt stabilite in art. 146 din Constitutie (unde nu figurează această prerogativă). Există insă o prevedere de final la art. 146, in care se arată că CCR „indeplineste si alte atributii prevăzute de legea organică a Curtii". In aceste conditii, in 2010, un coleg „intelept" a propus o modificare a legii organice a CCR, adaugându-i si atributia de control de constitutionalitate a hotărârilor Parlamentului (vezi art.I pct.1 din Legea 177/2010). Nu cred că a fost o solutie in spiritul autonomiei functionale a Parlamentului, cel putin sub aspectul organizării interne si a hotărârilor referitoare la persoane – unde regulamentele de ordine interioară trebuiau să stabilească, definitiv, solutiile potrivite", scrie Năstase, conform revista22.ro.

Cu referire la același caz Șova, fostul premier găsește că există o similitudine cu cele întâmplate la 19 iulie 1947, când a fost ridicată imunitatea deputaților țărăniști, printre care și Iuliu Maniu, pentru a putea fi arestați.

„Interesanta mentiunea din cartea despre „Viata lui Corneliu Coposu" (Tudor Calin Zarojanu), in care se arata ca, la 19 iulie 1947, Adunarea Deputatilor a ridicat imunitatea parlamentara a TUTUROR membrilor PNT (p.53). Nu vreau sa sugerez ca astfel de lucruri se pot repeta dar prevederea din Constitutie ar trebui sa fie o pavaza pentru toate anotimpurile...", mai scrie Adrian Năstase.

Etichete: Adrian Năstase, dan şova, Iuliu Maniu, ridicare imunitate

0/1 COMENTARII
ARH
14 apr 16:53
+0
VOTURI
-0
Fostul premier Adrian Năstase scrie pe blogul său că hotărârile Parlamentului nu trebuie supuse controlului de constituționalitate...

Ma nene, tu esti dus cu capul? Adica Parlamentul sa fie deasupra legilor, sa fie deasupra Constitutiei?

Ai facut degeaba parnaie, vietasule! Mergi repede inapoi, sa nu ti se raceasca salteaua! Si ia-i cu tine si pe "taranistii" de azi, asupriti de respectarea legilor!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE