Adrian Sanda, REŢINUT în dosarul privind acordarea ilegală a titlurilor pentru revoluţionariFostul secretar de stat Adrian Sanda şi alte şase persoane au fost reţinuţi, miercuri noapte, de Parchetul instanţei supreme, în dosarul privind acordarea ilegală a unor titluri pentru revoluţionari.

Adrian Sanda
Adrian Sanda

Procurorii au dispus, după mai multe ore de audieri, reţinerea pentru 24 de ore a lui Adrian Sanda şi a altor şase persoane, în dosarul privind acordarea ilegală a unor titluri pentru revoluţionari. Cei şapte urmează să fie prezentanţi, joi, instanţei cu propunere de arestare preventivă.

De asemenea, procurorii au dispus începerea urmăririi penale pentru alte cinci persoane despre care au date şi probe că au fost implicate în acordarea ilegală a unor titluri pentru revoluţionari, au declarat pentru News.ro surse judiciare.

Procurorii Parchetului instanţei supreme au făcut, miercuri, 21 de percheziţii într-un dosar de abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, trafic de influenţă, cumpărare de influenţă şi fals în înscrisuri sub semnătură privată privind acordarea titlurilor de revoluţionar.

Procurorii spuneau că o mare parte din cele 3.505 persoane care au obţinut până în prezent titlul de "Luptător cu rol determinant în Revoluţie" nu îndeplineau condiţiile cerute de lege, avizarea acestora la Secretariatul de Stat pentru Revoluţionari fiind "urmarea directă a oferirii unor sume de bani persoanelor care aveau influenţă asupra membrilor celor două instituţii ale statului".

Percheziţii au avut loc şi la sediul Secretariatului de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 (SSPR), de unde au fost ridicate mai multe documente.

Anchetatorii l-au ridicat şi l-au dus la audieri pe şeful instituţiei, secretarul de stat Adrian Sanda. Ulterior, premierul Dacian Cioloş a decis demiterea din funcţie a secretarului de stat Adrian Sanda.

Adrian Sanda a fost numit în funcţie în aprilie 2014 de către premierul de atunci, Victor Ponta. El a preluat funcţia de la un alt social-democrat, Victor Socaciu. Sanda a mai condus Secretariatul şi în timpul Guvernului Năstase.

Anchetatorii susţin că, prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 95/2014, a fost modificată şi completată Legea 341/2004 a recunoştinţei pentru victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989 şi pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Braşov din noiembrie 1987, în sensul introducerii unei noi categorii de revoluţionari, şi anume "Luptător cu Rol Determinant" - atribuit celor care în perioada 14 - 22 decembrie 1989 au avut un rol determinant la declanşarea şi victoria Revoluţiei Române din Decembrie 1989, şi-au pus viaţa în pericol în confruntările cu forţele de represiune, au ocupat şi apărat obiectivele de importanţă deosebită, care au aparţinut regimului totalitar, doar în localităţile în care, în urma acestor acţiuni şi confruntări, au rezultat persoane ucise, rănite sau reţinute, până la fuga dictatorului.

Această modificare legislativă a favorizat apariţia, atât la nivelul asociaţiilor judeţene de revoluţionari, cât şi la nivelul celor două instituţii publice cu atribuţii în acordarea acestor titluri (Comisia Parlamentară a Revoluţionarilor din Decembrie 1989 - CPRD şi Secretariatul de Stat pentru Recunoaşterea meritelor luptătorilor împotriva regimului comunist instaurat în România în perioada 1945-1989 - SSPR) a unor persoane interesate să promoveze acţiunile revoluţionarilor din ţară, solicitându-le acestora în schimb diferite sume de bani pentru obţinerea în mod fraudulos a titlurilor de "Luptător cu rol determinant" în cadrul Revoluţiei şi, implicit, obţinerea ilegală a drepturilor băneşti aferente.

Totodată, procurorii au stabilit că mai multe persoane interesate să obţină calitatea de "Luptător cu rol determinant în Revoluţie" au promis, oferit sau au dat bani ori alte foloase pentru ei sau pentru alţii, direct ori indirect, unor persoane din cadrul SSPR şi CPRD, care aveau influenţă sau au lăsat să se creadă că au influenţă asupra unor funcţionari din cadrul acestor instituţii cu putere de decizie, pentru a-i determina pe aceştia să îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu sau să îndeplinească aceste acte contrar acestor îndatoriri.

Persoanele din categoria "Luptător cu rol determinant în Revoluţie" beneficiază de drepturi băneşti majorate faţă de ceilalţi revoluţionari, în sensul că au primit, începând cu data de 1 ianuarie 2015, pe lângă drepturile acordate celorlalte categorii de revoluţionari, o indemnizaţie de gratitudine în valoare de 2020 de lei/lunar, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 341/2004, cu modificările şi completările ulterioare.

Etichete: adrian sanda, Adrian Sanda retinut, revoluţionari, titluri revolutionari

0/1 COMENTARII
Romica
20 Nov 09:46
+0
VOTURI
-0
procurorii cer arestarea lui MIHAIL VALENTIN GADINA, nepotul marelui sef al revolutionarilor GADINA CONSTANTIN, pentru doua fapte de trafic de influenta, ANDREEA DRAGOMIR, pentru o fapta de trafic de influenta, GHEORGHE NEAGU, pentru cinci fapte de trafic de influenta si Ionel Iosef pentru trafic de influenta si fals in inscrisuri sub semnatura privata (sub forma instigarii). Oare CATE CERTIFICATE A ARANJAT FAM. GADINA ? ( In ceea ce-l priveste pe Mihai Valentin Gadina, inspector de specialitate in cadrul Secretariatului de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Luptatorilor impotriva Regimului Comunist instaurat in Romania in perioada 1945-1989 - Departamentul pentru revolutionari, ce a facut parte din secretariatul tehnic al Comisiei, acesta si-a exercitat influenta asupra membrilor comisiei pentru punerea in aplicare in vederea avizarii si implicit a obtinerii de catre anumite persoane in mod fraudulos a titlului de "Luptator cu rol determinant in Revolutie", desi nu indeplineau conditiile cerute de lege, spun anchetatorii ).

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE