Adriean Videanu, interceptat de procuroriFostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, pe numele căruia DIICOT a cerut aviz pentru începerea urmăririi penale, a fost interceptat de procurori în timp ce vorbea cu omul de afaceri Ioan Niculae, pe care este acuzat că l-a favorizat.

Videanu si Vosganian, acuzati de DIICOT de subminarea economiei nationale
Videanu şi Vosganian, acuzaţi de DIICOT de subminarea economiei naţionale

Procurorii au interceptat negocieri între Adriean Videanu şi Ioan Niculae, despre modul în care Niculae şi combinatul său să obţină gaz mai ieftin. Potrivit procurorilor, Interagro nu avea voie să primească gaz mai ieftin pentru că avea datorii şi nu era eligibil. Pentru a deveni eligibil, s-au dat mai multe ordine de ministru, scrie realitatea.net.

Convorbiri între Ioan Niculae şi Adriean Videanu

IOAN NICULAE: Alo!
ADRIEAN VIDEANU: Să nu uiţi să dai tu telefonul acela, te rog eu mult de tot.
IOAN NICULAE: L-am dat deja.
ADRIEAN VIDEANU: Da? Bine, ok.
IOAN NICULAE: Băi, vezi că nu a ieşit nici acum publicaţia aia.
ADRIEAN VIDEANU: Ştiu, ştiu, vorbim noi, nu...
IOAN NICULAE: Bine, bine.

SMS-URI între Ioan Niculae şi Adriean Videanu:

26.03.2009, ora 1240: Ioan Niculae: „am nevoie să vorbesc cu tine maxim 5 minute pentru a lua decizia corectă. Înţeleg că nici partea care depindea numai de tine nu s-a discutat. Aştept"; (mesajul era trimis în contextul discuţiilor privind subvenţionarea în colaborare cu Ministerul Agriculturii a agriculturii româneşti cu îngrăşăminte chimice);
7.07.2009, ora 1413: Ioan Niculae: „Problema care nu era rezolvată ieri nu este rezolvată nici azi şi cred că o luăm razna";
14.10.2009, ora 1921: Ioan Niculae: „la agricultură părea că nu ai apucat să vorbeşti, dar au stabilit o nouă întâlnire pentru mâine dimineaţă. În rest, pare totul OK" – VIDEANU ADRIEAN: „am vorbit personal";

Convorbire între fostul director Romgaz şi Adriean Videanu:

PITEIU MARCEL ADRIAN: Sub nicio formă nu mai putem da discoutul de 40 USD sau mărim preţul, altfel nu mai facem investiţiile.
ADRIEAN VIDEANU: Vii şi....
PITEIU MARCEL ADRIAN: Suntem aproape peste costuri cu dacă mergem tot anul. Nici nu l-am prins pentru la anul în buget.
ADRIEAN VIDEANU: Ok.
PITEIU MARCEL ADRIAN: Ar fi un dezastru.
ADRIEAN VIDEANU: Vii şi stăm de vorbă.
Cu toate acestea deşi au existat discuţii şi opoziţii din partea conducerii executive a SNGN ROMGAZ SA ministrul ADRIEAN VIDEANU a preferat să impună discoutul de 40 USD/mmc solicitat şi dorit de înv.IOAN NICULAE.

înv. PITEIU MARCEL ADRIAN: n-am de unde gaze, nu mai sunt....;
VIDEANU ADRIEAN: găsiţi o soluţie, cap roată, să tăiem la toţi, nu numai la unul. Vezi că...pentru unii mumă, pentru alţii ciumă....;
înv. PITEIU MARCEL ADRIAN: mumă ăia care plâng...;
VIDEANU ADRIEAN: taci din gură mă, că are dreptate, mă...;
înv. PITEIU MARCEL ADRIAN: eu nu cred, dar, mă rog....

5. Sunt gata ca, in orice clipa, sa prezint toate informatiile pe care le detin
institutiilor in drept pentru ca nu am nimic de ascuns.

Şeful DIICOT a cerut, luni, procurorului general să sesizeze Senatul, respectiv preşedintele României, cu cereri de începere a urmăririi penale împotriva foştilor miniştri ai Economiei Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, care sunt acuzaţi de subminarea economiei naţionale. Potrivit procurorilor DIICOT, cei doi foşti miniştri l-ar fi sprijinit pe Ioan Niculae şi ar fi folosit Romgaz în interesul Interagro. 

Potrivit procurorilor DIICOT, Vosganian şi Videanu au favorizat un grup infracţional.

Prejudiciul produs în acest caz se ridică la 130 milioane dolari.

 

Adriean Videanu a făcut următoarele precizări, într-un comunicat remis B365.ro:

1. NU am negociat niciodata cu nici un om de afaceri, cu atat mai putin cu cel invocat public, acordarea vreunei facilitati.

2. Extrasele din stenograme care circula in mass media sunt prezentate fragmentat, rupte din context, intr-o succesiune aleatorie, creand astfel o imagine de ansamblu FALSA.

3. Nu am primit nicio informare expresa din partea organelor abilitate ale statului privind constituirea unui grup infractional.

4. Reamintesc faptul ca in anul 2008 s-au aprobat facilitati pentru toti consumatorii intreruptilibili din Romania in anumite conditii, facilitati care expirau in martie 2009, si am propus Guvernului Romaniei, printr-un memorandumconform prevederilor legale in vigoare, luarea unei decizii de continuare a acordarii acestor facilitati. Conform legislatiei in vigoare, DECIZIA A FOST A
GUVERNULUI ROMANIEI. Mentionez ca nu am semnat in nume personal nici un ordin de ministru in acest sens.

Etichete: adrian videanu, diicot, Interagro, interceptări, Ioan Niculae, videanu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE