Agenţia de rating S&P a revizuit perspectiva României de la "stabilă" la "negativă"Agenţia de rating S&P a revizuit perspectiva României la ”negativă”, pe fondul creşterii deficitelor externe şi fiscale. S&P susţine că noul rating BBB-/ A-3, este acordat în mare parte pe fondul creşterii deviante a cheltuielilor de către fostul guvern PSD, care ar fi forţat actualul executiv să revizuiască ţintele de deficit bugetar pentru 2019 şi 2020, în contextul unei creşteri economice în scădere.

Agentia de rating S&P a revizuit perspectiva Romaniei de la "stabila" la "negativa"
Agenţia de rating S&P a revizuit perspectiva României de la "stabilă" la "negativă"

S&P susţine că majorarea de salarii şi pensii plănuită pentru anul viitor va contribui în continuare la lărgirea deficitului de cont curent, care deja a crescut substanţail.

"Deşi ne aşteptăm să vedem o consolidare fiscală demarată anul viitor, structura rigidă a bugetului şi politicile volatile reprezintă în continuare un risc. Aşadar, revizuim perspectiva României de la stabilă la negativă", anunţă agenţia de rating.

Guvernul a majorat ţintele de deficit bugetar pentru 2019 şi 2020 la 4,3% şi, respectiv, 3,5% din PIB de la 2,8% şi 3,0%. Aceste revizuiri reflectă în mare măsură decizia transparentă a noului guvern al României de rezolva restanţele din bugetul pentru 2019, în timp ce şi-a redus aşteptările de creştere a încasărilor bugetare.

Standard & Poor's apreciază că există motive pentru a pune sub semnul întrebării realismul obiectivelor bugetare revizuite în perioada 2020-2022, prin perspectiva creşterilor de pensii prevăzute pentru următoarea perioadă.

Un alt element invocat de agenţia de rating este anul electoral şi influenţa acestuia asupra economiei.

Având în vedere că deficitul va depăşi probabil plafonul UE de 3% din PIB, este posibil ca România să nu poată evita o procedura a deficitului excesiv (PED) din partea Comisiei Europene. România a mai făcut obiectul unei astfel de proceduri din 2009 până în 2013.

În al treilea rând, o încetinire economică ar afecta veniturile guvernamentale, ceea ce va conduce la alte presiuni bugetare. „În cadrul scenariului nostru macroeconomic de bază, considerăm că creşterea economică rămâne aproape de 3% până în 2022", notează agenţia.

Sursa: Ziarul Financiar

Etichete: perspectiva negativa, perspectiva stabila, rating, revizuire, România

0/2 COMENTARII
Nume*
24 dec 05:49
+0
VOTURI
-0
I visited multiple sites however the audio feature for audio songs present at this web page is genuinely superb.

Juventus Trikot Kinder
Nume*
23 dec 21:28
+0
VOTURI
-0
Thankfulness to my father who told me on the topic
of this blog, this blog is truly amazing.
Fodboldtrøjer

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h