Ajutor de la stat pentru conversia creditelor din valută în leiStatul ar putea garanta conversia creditelor din valută în lei, potrivit unui proiect al Ministerului de Finanțe. Instituțiile de credit care vor accepta conversia creditelor cu un discount de cel puțin 15% ar putea beneficia de garanții de stat pentru jumătate din valoarea datoriei rămase. Sistemul este similar celui din programul Prima casă, doar că se adresează creditelor deja acordate.

Ajutor de la stat pentru romanii cu credite imobiliare in valuta
Ajutor de la stat pentru românii cu credite imobiliare în valută

Băncile ar putea obține garanții de stat dacă vor converti din valută în lei creditele acordate populației, potrivit unui proiect al Ministerului de Finanțe trimis în Parlament.

Ministerul Finanțelor a trimis în Parlament proiectul privind acordarea de facilități băncilor discutat încă de la începutul anului. Plafonul de garanții pentru operațiunile de conversie este de un miliard de lei, dar ar putea fi prelungit, așa cum anunța în luna iulie ministrul Finanțelor, Eugen - Orlando Teodorovici.

Discuțiile privind creditele în valută au captat atenția publică după ce în 15 ianuarie Banca centrală a Elveției a lăsat liber cursul francului, care s-a apreciat apoi foarte puternic față de restul valutelor. Românii cu venituri în lei și cu credite în franci au început să aibă probleme la plata ratelor și au solicitat ca băncile să ofere discount-uri la conversia creditelor. Francul a sărit de la 3,7 lei la peste 4 lei după decizia elvețienilor. Când au luat creditele în franci, în perioada 2007-2008, clienții plăteau ratele la un curs de aproximativ 2 lei/franc. Și euro s-a apreciat față de leu față de perioada de boom a creditării. Moneda europeană a sărit de la 3,3-3,7 lei, în perioada 2007-2008, la peste 4,4 lei în prezent.

BNR a arătat că, doar pentru creditele în franci elvețieni, băncile ar suferi pierderi de 5,7 miliarde de lei (0,8% din PIB), la o conversie la cursul istoric de la data acordării creditelor sau de 4,5 miliarde de lei (0,6% din PIB), la cursul istoric plus 20%. 

Sursa:profit.ro

Etichete: bancă, credit, garantare, lei, ministerul finantelor, valută

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE