ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Europenii, chemaţi la urne pentru a alege cei 751 de europarlamentariALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. În perioada 22-25 mai vor avea loc alegerile europene în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, pentru alegerea celor 751 de deputaţi pentru un mandat de cinci ani.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Europenii, chemati la urne pentru a alege cei 751 de europarlamentari
ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Europenii, chemaţi la urne pentru a alege cei 751 de europarlamentari
Foto: radiofxnet.ro

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. În perioada 22-25 mai vor avea loc alegeri în cele 28 de state membre UE. Pe 22 mai în Marea Britanie şi Olanda, pe 23 mai în Irlanda şi Cehia, pe 24 mai în Letonia şi Slovacia, iar pe 25 în celelalte ţări europene. Niciun rezultat oficial nu va putea fi difuzat înainte de închiderea ultimelor birouri de vot, la ora 21.00 GMT (24.00 ora României), în Italia, informează Mediafax.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Numărul de deputaţi trimis de fiecare stat membru variază în funcţie de demografie. Astfel ţara cu cel mai mare număr de deputaţi, 96, este Germania, iar ţările cu cel mai mic număr, şase, sunt Luxemburg, Malta şi Cipru. Franţa alege 74 de deputaţi, iar România 32. În total vor fi aleşi 751 de deputaţi.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Alegerile au loc pe liste în toate ţările. Majoritatea au o circumscripţie unică. Există mai multe regiuni în cinci ţări, între care Franţa, Italia şi Marea Britanie. Jumătate dintre ele impun un anumit prag pentru a fi ales, cum ar fi cazul, între altele, al Franţei, Italiei sau Poloniei.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Parlamentul European este ales pentru cinci ani prin sufragiu universal direct din 1979. În acest an, PE va fi ales pentru a opta oară. Anterior, instituţia era formată din reprezentanţi ai parlamentelor naţionale.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Rata de participare a scăzut cu fiecare scrutin. În 1979 a fost de 63%, după care a scăzut la 43% 20 de ani mai târziu. Rate record de absenteism sunt aşteptate în aceast an.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Eurodeputaţii nu se reunesc pe naţionalităţi, chiar dacă preocupările şi interesele naţionale joacă un rol în cazul votului. Ei se reunesc pe afinităţi politice. Parlamentul numără astfel şapte grupuri: centru-dreapta al PPE, socialişti, liberali, ecologişti, stânga radicală, conservatori (în principal britanici, polonezi şi cehi), eurosceptici (în principal polonezi şi britanici). Extrema dreaptă aspiră la crearea unui al optulea grup în jurul Frontului Naţional francez şi al Partidului Libertăţii olandez.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. După scrutin, vor fi aleşi cei patru lideri principali ai instituţiilor europene. Începând cu preşedintele Comisiei. Pentru prima dată, şefii de stat şi de guvern vor trebui să ţină cont de rezultatul alegerilor. Nu există garanţii că vor alege unul dintre liderii de grup.

ALEGERI EUROPARLAMENTARE 2014. Ulterior vor fi desemnaţi comisarii europeni, unul pentru fiecare stat, inclusiv şeful diplomaţiei UE. Sunt în joc, de asemenea, preşedinţia Parlamentului şi a Consiliului european.

Etichete: alegeri europarlamentare, alegeri europarlamentare 2014, europarlamentari

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE