Protocolul de colaborare PSD-UNPR, semnat joi. La ce înţelegere au ajuns Dragnea şi Oprea UPDATESemnarea protocolului de colaborare dintre PSD şi UNPR pentru alegerile locale din acest an a fost amânată. Documentul ar fi trebuit să se semneze la ora 9.30, miercuri dimineaţa, însă evenimentul nu a mai avut loc. Liderii celor două partide au decis, după negocieri intense, ca protocolul să fie semnat joi.

ALEGERI 2016. Protocolul de colaborare dintre PSD si UNPR la alegeri, semnat miercuri (Foto jurnalistii.ro)
ALEGERI 2016. Protocolul de colaborare dintre PSD şi UNPR la alegeri, semnat miercuri (Foto jurnalistii.ro)

UPDATE 17.30 Protocolul de colaborare dintre PSD și UNPR va fi semnat joi la ora 11.00. Decizia a fost luată în urma unor negocieri întinse pe tot parcursul zilei de miercuri între preşedintele PSD, Liviu Dragnea şi liderul UNPR, Gabriel Oprea, scrie Mediafax.

Surse din PSD au precizat că UNPR şi-ar dori ca în protocolul cu PSD să fie stipulat şi procentul de locuri eligibile pentru partidul lui Oprea, în perspectiva alegerilor parlamentare. Iniţial, UNPR a cerut PSD 35 de locuri pe liste la parlamentare.

În urma negocierilor între Liviu Dragnea şi Gabriel Oprea s-a ajuns la un acord pentru 30 de locuri pe listele comune pentru scrutinul legislativ, au mai precizat sursele citate. Această prevedere nu va fi stipulată însă în protocolul de colaborare, reprezentând doar o înţelegere politică între liderii celor două partide. În schimb, UNPR se obligă să susţină PSD în Parlament şi vor refuza solicitarea PNL de schimbare a legii alegerilor locale pentru revenirea la votul în două tururi de scrutin.

La discuţiile care au avut loc miercuri după-amiază, la sediul PSD, au mai fost prezenţi şi preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu (ALDE), dar şi deputatul PSD Sebastian Ghiță.

UPDATE Acordul între PSD şi UNPR a cărui semnare a fost amânată miercuri dimineaţa conţine prevederi legate de colaborarea între cele două partide doar la alegerile locale.

Potrivit proiectului de protocol convenit de PSD şi UNPR, pentru alegerile locale din iunie 2016, cele două formaţiuni convin să lase la dispoziția organizațiilor locale modalitățile concrete în care se stabilesc colaborări sau cooperări punctuale, inclusiv candidaturi pe liste comune pentru obținerea unui număr cât mai mare de voturi, precum și pentru constituirea de majorități locale și/sau județene, scrie Agerpres.

Conform documentului, PSD și UNPR resping categoric în anul electoral 2016 modificarea Legii pentru alegerea autorităților administrației publice locale, precum și a Legii privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților. "PSD și UNPR susțin inițierea unor dezbateri cu privire la întregul sistem electoral din România, începând cu noua legislatură a Parlamentului României 2016-2020", se arată în textul citat.

În ceea ce privește alegerile parlamentare din toamna anului 2016, documentul prevede că, după încheierea alegerilor pentru administrația publică locală din iunie 2016, cele două partide vor aproba în forurile statutare ale fiecăruia un acord în care vor fi prevăzute condițiile cu privire la participarea în comun la parlamentare.

Protocolul, care încetează prin acordul părților, poate fi modificat sau completat numai cu acordul părților și intră în vigoare în momentul semnării de către parteneri.

UPDATE Liderul PSD Liviu Dragnea a declarat că protocolul cu UNPR va fi semnat după votul din plenul Senatului pentru încuviinţarea urmăririi penale a lui gabriel Oprea.

"Ca să nu mai existe niciun dubiu că ar fi o legătură între votul din Senat şi semnarea protocolului, acesta se va semna după ziua de azi", a spus Dragnea, la finalul unei discuţii cu Oprea.

Dragnea a adăugat că discuţiile vor fi reluate după votul din plenul Senatului. Liviu Dragnea a mai spus că miercuri este "o zi complicată" având în vedere votul din Senat. El a adăugat că vor fi reluate discuţiile, după prânz, urmând a se stabili data la care se va semna acordul.

Pe de altă parte, Dragnea a mai spus că PSD îşi menţine decizia de a vota în favoarea solicitării Justiţiei.

UPDATE Semnarea protocolului de colaborare dintre PSD și UNPR a fost amânată miercuri până după momentul votului din Senat referitor la Gabriel Oprea.

Documentul urma să fie semnat de președinții PSD și UNPR, Liviu Dragnea, respectiv Gabriel Oprea, și privește colaborarea celor formațiuni în alegerile locale, votul într-un singur tur de scrutin și candidatura pe liste comune la alegerile parlamentare din această toamnă.

ALEGERI 2016. Membrii UNPR vor semna, miercuri, cu social-democrații un protocol privind listele candidaţilor la parlamentare. Când a fost întrebat de jurnaliști dacă optează pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, acesta a evitat să dea un răspuns:

ALEGERI 2016. "Noi avem un protocol de alianță centru-stânga împreună cu PSD. Nici nu trebuia să discutăm dacă nu mergem pe liste comune. Am vorbit cu Liviu Dragnea. Înțeleg că acest protocol se va semna mâine, în care se prevăd toate lucrurile, inclusiv numărul de locuri în Parlament pentru toamnă. Mâine dacă semnăm protocolul îl veți vedea", spunea Gabriel Oprea, la ieșirea de la Comisia juridică.

Citeşte şi UNPR candidează fără PSD la alegerile locale. La Parlament, liste comune

ALEGERI 2016. UNPR a anunțat că va candida fără PSD la alegerile locale, însă la alegerile parlamentare din toamnă cele două formațiuni politice vor avea liste comune. Potrivit protocolului de colaborare, PSD şi UNPR vor putea face alianţe în teritoriu pentru alegerea primarilor, iar la alegerile parlamentare cele două partide vor avea liste comune. 

ALEGERI 2016. Liderii UNPR au decis că vor candida singuri la alegerile locale şi nu vor boicota alegerile, aşa cum social-democraţii ameninţă că vor face dacă se revine la două tururi de scrutin pentru alegerea primarilor. Deciziile au fost luate la Braşov, acolo unde liderii UNPR au discutat şi propunerea PSD de a încheia alianțe locale, la sfârşitul săptămânii trecute.

Etichete: alegeri 2016, alegeri locale, alegeri perlamentare, protocol colaborare, psd, UNPR

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE