ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Doar Victor Ponta poate prelungi votul la secțiile din străinătate - CCR



ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, TURUL 2: Prelungirea programului de votare la alegerile prezidenţiale poate fi făcută doar prin modificarea legii 370/2004, privind alegerea preşedintelui României. Acest lucru nu poate fi făcut nici de Biroul Electoral Central, nici de Ministerul Afacerilor Externe, către care s-au îndreptat cele mai multe critici privind organizarea procesului de votare în diaspora, ci doar de Parlamentul sau de Guvernul României, condus acum chiar de către unul din candidaţii la preşedinţie – Victor Ponta, informează Gandul.info.

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014, TURUL DOI. Candidatul Victor Ponta a votat in Bucuresti. VIDEO
REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014, TURUL DOI. Candidatul Victor Ponta a votat în București. VIDEO
Foto: stiripesurse.ro

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014, TURUL 2: Acest lucru a fost confirmat pentru gândul de un judecător al Curţii Constituţionale. Cum situaţia are natura unei urgenţe, Parlamentul neputându-se reuni în câteva ore, doar Guvernul ar putea emite o ordonanţă de urgenţă în acest sens. De altfel, USL a mai modificat în trecut programul de votare, prelungindu-l la referendumul de demitere a lui Traian Băsescu, în 2012. Trebuie spus că în străinătate, românii l-au votat în majoritate pe contracandidatul premierului României, Klaus Iohannis.

Precedentul stabilit de CCR şi de USL: numai legiuitorul poate prelungi programul de votare

De altfel, Curtea Constituţională a României a stabilit şi un precedent, cu ocazia referendumului de demitere a preşedintelui României, în 2012. Atunci, CCR a respins solicitarea PDL, care contesta modificarea de către Parlament a legii referendumului. Majoritatea USL, care iniţiase suspendarea preşedintelui Traian Băsescu, prelungise programul de vot la referendum de la 12 la 16 ore, cu mai puţin de 10 zile înainte de referendum.

Judecătorii Curţii Constituţionale au arătat însă că acest lucru a fost perfect constituţional şi că nu doar că nu încalcă Constituţia, ci consolidează dreptul la vot, permiţând cât mai multor români să şi-l exercite. Judecătorii au arătat că, în situaţii excepţionale, votarea la referendum se poate prelungi chiar şi pe mai multe zile.

"Aşadar, deşi regula este ca referendumul să se desfăşoare într-o singură zi, în cazuri excepţionale, pentru a se asigura o mai mare participare la vot, legiuitorul poate reglementa şi în sensul ca referendumul să se desfăşoare pe parcusul mai multor zile", se arată în motivarea judecătorilor Curţii Constituţionale.

Etichete: 16 noiembrie, alegeri prezidenţiale, Curtea Constituţională, diaspora, duminică, Klaus Iohannis, TURUL DOI, Victor Ponta

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE