ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Gabriel Liiceanu o susţine public pe Monica MacoveiALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Scriitorul și filosoful Gabriel Liiceanu o susţine public pe Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidenţiale din acest an.

ALEGERI PREZIDENTIALE 2014: Gabriel Liiceanu o sustine public pe Monica Macovei
ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Gabriel Liiceanu o susţine public pe Monica Macovei

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Într-un editorial publicat pe contributors.ro, intitulat "Manifest pentru Monica Macovei. Să credem în basmul democrației", scriitorul şi filosoful Gabriel Liiceanu o susţine public pe Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidenţiale.

"Am descoperit-o apoi pe Monica Macovei într-o idee nespus de simplă, de care, din primele luni ale lui 1990, m-am agățat ca de un program de viață publică: nu poți construi democrația, după patru decenii de comunism, cu un popor de analfabeți politic. Tot ce am putut face, cu mijloacele mele modeste, în tot acest răstimp, a mers spre repararea acestei situații. Mi-am regăsit obsesia în primul punct al actualului program politic al Monicăi Macovei. E singurul om politic de după 1990 care a înțeles că un „proiect pentru România" nu are sens în absența unui program vast (și a unui buget pe măsură) destinat educației. Un popor în care oamenii sunt incapabili să judece cu mintea lor va fi incontinuu victima demagogiei, minciunii și populismului. Nu vom putea scăpa niciodată de clasa politică pe care o avem, dacă mințile ne vor fi în continuare fezandate pentru cele mai grosolane manipulări.

În sfârșit, am descoperit-o pe Monica Macovei în nevoia mea, și a atâtora, de dreptate: e firesc să-i judecăm pe cei care ne-au făcut să trăim ceea ce am trăit și care, în continuare, ne fac să trăim ceea ce trăim. După atrocitățile din al doilea război mondial, oamenii nu s-au dat înapoi de la a judeca potrivit justiției oamenilor. După 1990, au uitat – sau n-au mai vrut – s-o facă. La noi, în umbra unui creștinism prost înțeles („dar cine sunt eu să judec?" și „cel dintâi să arunce piatra cel fără de păcat") s-a ajuns la „toți am fost de vină". Lăsând în seama lui Dumnezeu dreptul la judecată care era obligația oamenilor, aceste silogisme păcătoase au deschis calea celui mai cras imoralism social. Ce bine le-au căzut activiștilor și securiștilor noștri, deveniți apoi infractori calificați, „acest toți suntem de vină", aceste tipuri de sofisme drapate în haine pioase! Creștin fiind, poate nu ești chemat să judeci. Dar ca om politic, ca ministru al justiției, ca procuror, ca intelectual umanist ești obligat să judeci și să aperi dreptatea. Un sfânt, vorba lui Steinhardt, trebuie să se retragă din lume și să nu încurce treburile pământești. În schimb, păstorul politic e iubit de turmă pentru că o păzește și-și angajează viața pentru ea.

Iar Monica Macovei, care prin inspirata alegere a ultimului președinte de țară a făcut ca în 2005 să repornească mecanismul justiției, ruginit vreme de 15 ani, a devenit repede ținta predilectă a celor care nu voiau să despartă legea de politic. Ei știau prea bine că de roadele infracțiunii nu te poți bucura fără garanția impunității. Era firesc ca aceștia să se teamă de ea și s-o elimine din joc. Uimitor este că, recent, un distins intelectual umanist, vrând să păstreze față de cei trei candidați ai dreptei o echidistanță de bun gust, a simțit nevoia să o asocieze pe Monica Macovei (fără să o numească) cu „feminitatea de tip sabie, halucinată de radicalități nemiloase". Ca literatură sună bine. În realitate, avem de-a face cu o metaforă-n vânt. Sabia Monicăi Macovei nu este sabia care taie capetele nevinovaților în fața unei camere de filmat, ci sabia legii care la noi a ruginit prea multă vreme în teacă. Și de ce mă rog ar trebui să fie legea miloasă cu câteva mii de indivizi care au adus în sapă de lemn douăzeci de milioane de oameni?

Acestea sunt întâlnirile mele cu Monica Macovei. Cu ele în minte, în noiembrie, mă voi duce voios la vot".

ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014: Editorialul complet publicat de Gabriel Liiceanu pe contributors.ro.

Etichete: alegeri prezidenţiale, alegeri prezidentiale 2014, candidat alegeri prezidentiale, candidat independent, Gabriel Liiceanu, monica macovei

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h