ALEGERI PSD. 531.000 de membri, aşteptaţi la urne să-l voteze pe unicul candidat la şefia partiduluiALEGERI PSD. Duminică, peste jumătate de milion de membri PSD vor participa la algerile pentru desemnarea preşedintelui PSD. Alegerile vor fi însă doar o formalitate, în contextul în care Liviu Dragnea este singurul candidat.

ALEGERI PSD. 531.000 de membri, asteptati la urne sa-l voteze pe unicul candidat la sefia partidului
ALEGERI PSD. 531.000 de membri, aşteptaţi la urne să-l voteze pe unicul candidat la şefia partidului
Foto: politicalocala.ro

ALEGERI PSD. În mai multe comune din ţară, inclusiv în Braniştea, mai multe secţii de vot s-au închis, anunţă Antena 3. Unele urne au fost amenajate în casele liderilor locali.

Liviu Dragnea, actualul lider interimar, va fi ales duminică preşedinte al PSD, într-un scrutin organizat în premieră în partid, prin care liderul formaţiunii este votat de către toţi membrii PSD. Modificarea a fost adusă Statutului partidului în 2013. Alegerile, considerate un moment "istoric" de către liderii PSD, nu vor aduce nicio surpriză, în contextul în care Liviu Dragnea nu are niciun contracandidat.

Alţi doi lideri PSD au mai încercat să intre în cursă: Şerban Nicolae şi Daniel Savu. Şerban Nicolae mai încercase să candideze şi în 2005, însă a obţinut un număr nesemnificativ de voturi. La aceste alegeri, nu a putut participa, primind susţinere doar din partea unei filiale orăşeneşti a PSD – cea din Gura Văii, scrie romaniatv.net.

Senatorul Daniel Savu a obţinut susţinerea PSD Prahova, însă, în ciuda unor telefoane, mailuri şi scrisori trimise către toţi şefii judeţeni ai partidului, nu a mai fost sprijinit de nicio altă organizaţie.

Liviu Dragnea a glumit apoi pe seama colegului său, explicând că acesta a candidat doar pentru a-şi creşte notorietatea în vederea adevăratei funcţii pe care Savu o vizează: primăria Ploieştiului.

Un alt lider PSD care şi-a anunţat intenţia de a candida a fost primarul Sectorului 3, Robert Negoiţă, care a intrat în cursă, declarativ, împotriva lui Liviu Dragnea, doar pentru a-şi retrage, 24 de ore mai târziu, "intenţia". Şi-a declarat din nou sprijinul pentru Dragnea, cel care îl făcuse şef al PSD Bucureşti.

În cele din urmă, Dragnea a ajuns unicul candidat, fapt care nu i-a deranjat pe liderii PSD, care au spus că, oricum, niciun alt social-democrat n-ar fi avut şansa de a câştiga în faţa acestuia. Astfel, doar numele lui Liviu Dragnea va apărea pe buletinul de vot de duminică, atunci când 531.000 de membri PSD sunt aşteptaţi la urne. Situaţia este luată în glumă chiar de către Dragnea.

"O să mă gândesc foarte mult (cu cine va vota duminică – n.r.). Este o decizie importantă şi foarte grea", a spus liderul interimar al partidului, cu două zile înainte de alegeri.

Dacă obţinerea funcţiei de preşedinte al PSD va fi fără emoţii şi fără efort pentru Liviu Dragnea, mulţi social-democraţi şi-au exprimat, pe canale neoficiale, îngrijorarea că acesta ar putea să nu ocupe mult timp această funcţie, din cauza dosarului "Referendumul".

Dragnea a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, în 15 mai, iar acum apelul este în desfăşurare, următorul termen fiind în 23 noiembrie, după o amânare de două luni.

Alegerile din PSD vor avea loc duminică, între orele 8.00 şi 20.00, fiind aşteptaţi 531.000 de social-democraţi. Rezultatele vor fi anunţate la câteva ore după închiderea secţiilor de vot. Şi la acest capitol Liviu Dragnea a răspuns în glumă: a precizat că nu vrea ca procesul să se întindă foarte mult şi că va apărea repede într-o conferinţă de presă, pentru că românii vor prefera duminică să se uite la meciul de fotbal România - Insulele Feroe.

Este pentru prima dată când şefia partidului este preluată prin retragerea şefului de partid (Victor Ponta) la distanţă de aproape un an de la înfrângerea sa în alegeri.

Totodată, este pentru prima dată când PSD schimbă un lider inculpat cu un altul care este condamnat, în primă instanţă.

De asemenea, este pentru prima dată în ultimii zece ani când alegerile interne din PSD se fac într-o astfel de atmosferă, fără celebrele scandaluri, retrageri de ultim moment, acuzaţii de trădare şi epurări post-alegeri care au marcat evenimentele asemănătoare de după Congresul prin care Mircea Geoană a preluat, în 2005, şefia PSD.

După ce va câştiga aceste alegeri, Liviu Dragnea va deveni al şaselea preşedinte al PSD, după Ion Iliescu (1990 - 1992, în era FSN, şi 1997 - 2000), Oliviu Gherman (1992 - 1996), Adrian Năstase (2000 - 2005), Mircea Geoană (2005 - 2010) şi Victor Ponta (2010 - 2015).

Mai mult pe romaniatv.net.

Etichete: alegeri psd, Liviu Dragnea, psd

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE