ALERTĂ ANSVSA din cauza focarelor de dermatoză nodulară din Bulgaria. RISC IMEDIAT în RomâniaRomânia este expusă la risc imediat, foarte crescut, avertizează Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), după ce nouă cazuri de dermatoză nodulară contagioasă a bovinelor au fost confirmate în Bulgaria începând cu data de 14 aprilie 2016. 

ALERTA ANSVSA din cauza focarelor de dermatoza nodulara din Bulgaria. RISC IMEDIAT in Romania
ALERTĂ ANSVSA din cauza focarelor de dermatoză nodulară din Bulgaria. RISC IMEDIAT în România

Boala afectează bovinele (bovine și bubaline) de toate vârstele și produce pierderi economice deosebit de ridicate, atât cu activitățile de combatere care sunt deosebit de costisitoare, cât și prin faptul că atrage după sine restricții severe asupra circulației speciilor afectate atât pentru comerțul intracomunitar, cât și pentru exportul de bovine, precizează ANSVSA într-un comunicat. 

Conform Codului Animalelor Terestre al Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE), o țară infectată și care desfășoară activități de eradicare își poate recăpăta statutul de 'liber de boală' după trei ani de la confirmarea și eradicarea ultimului focar, ceea ce ar însemna pierderi economice foarte importante pentru operatorii economici crescători de bovine.

"Deși există vaccinuri pentru această boală, ele nu sunt omologate pentru Uniunea Europeană, iar opțiunea vaccinării nu este una fezabilă pentru România în momentul de față, având în vedere că vaccinarea se face cu un vaccin omolog viu, iar țara care îl utilizează se consideră, din punctul de vedere al statusului de sănătate, o țară infectată", se arată în comunicat, conform Agerpres.

În data de 21 aprilie, Asociația Crescătorilor și Exportatorilor de Bovine, Ovine, Porcine din România (ACEBOP) — membră a Federației Pro-Agro — recomanda crescătorilor de bovine din România să nu achiziționeze animale din Bulgaria deoarece au fost confirmate nouă focare de dermatită nodulară virală la bovine, iar un număr de 366 de bovine au fost deja ucise.

"Boala evoluează grav mai ales la tineret, fiind însoțită de simptome ca: anorexie, reticență la mișcare urmate de dezvoltarea unor noduli pe piele, inflamarea ganglionilor limfatici, necrozarea acestora. Singura măsură este uciderea și distrugerea cadavrelor (există un vaccin, dar este unul viu și nu se recomandă)", se arăta în comunicatul ACEBOP.

Etichete: alerta ANSVSA, autoritatea nationala si pentru siguranta alimentelor, boala bovine, bovine, focare de dermatoză nodulară din Bulgaria

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE