Alertă nucleară în Belgia. Toată populația va primi, preventiv, pastile de iodMinistrul belgian al sănătății, Maggie De Block,  a anunțat că toată populația Belgiei (circa 11 de milioane de persoane) va primi preventiv pastile de iod, pastile folosite pentru protejarea tiroidei împotriva radioactivității.

Alerta nucleara in Belgia. Toata populatia va primi, preventiv, pastile de iod
Alertă nucleară în Belgia. Toată populația va primi, preventiv, pastile de iod
Foto: euobserver.com

Măsura se aplica până în prezent cetățenilor care locuiesc într-un perimetru de 20 de kilometri în jurul centralelor nucleare Tihange (sud) și Doel (nord) și a celor din apropierea granițelor țării (Chooz, din Franța, și Borssele, din Olanda). La fel se proceda și cu persoanele ale căror locuințe se află în preajma centrelor de cercetare nucleară Fleurus (sud) și Mol (nord), informează agerpres.ro.

Guvernul federal a luat această decizie a urmare a unui aviz al Consiliului Superior al Sănătății, care a recomandat distribuirea de iod pe o rază de 100 de kilometri în jurul instalațiilor nucleare. Având în vedere dimensiunile țării, practic, populație belgiană va fi vizată de extinderea zonei de distribuție a pastilelor de iod, potrivit explicațiilor oferite miercuri, în Camera Deputaților, de ministrul sănătății, Maggie De Block.

Nu au fost precizate costul și perioada de implementare a deciziei.

Anunțul survine în contextul în care siguranța centralelor nucleare belgiene reprezintă un subiect controversat de mai mulți ani, atât în Belgia, cât mai ales în țările vecine. Germania și Luxemburg au cerut, săptămâna trecută, ca reactoarele Doel 3 și Tihange 2, ale căror cuve prezentau mii de fisuri, să fie oprite temporar pentru efectuarea de teste suplimentare.

Etichete: belgia, iod, nuclear

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE