ALPAB cumpără flori şi arbuşti de 7,6 milioane de euroPeste 1.000 de arbori au dispărut în ultimii ani din parcurile bucureștene. În locul lor, conform legii, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) ar trebui să planteze în compensație 1.520 de arbori. A fost organizată o licitație, însă pe lista de achiziții, pe lângă arbori, au mai fost adaugați și arbuști, semințe de plante, bulbi de flori sau plante perene. La final, "nota de plată" a ajuns la 7,6 milioane euro. Aceasta este valoarea acordului-cadru încheiat de ALPAB cu firma Garden Center Grup,o firmă abonată de câțiva ani la contracte cu statul. Durata de derulare a acordului-cadru este de patru ani. 

Operatiunea "Infloresc gradinile": ALPAB cumpara flori si arbusti de 7,6 milioane de euro
Operațiunea "Înfloresc grădinile": ALPAB cumpără flori şi arbuşti de 7,6 milioane de euro

Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) a încheiat un acord-cadru cu o valoare de 33,60 milioane lei (7,6 milioane euro) pentu achiziția de arbori, arbuști și bulbi de flori pentru parcurile și spațiile verzi aflate în administrarea Primăriei Capitalei.

"Din inventarierea existentă în Registrul Spațiilor Verzi emis de către Primăria Municipiului București se constată că un procent între 1-4% din vegetația existentă în parc este încadrată la categoria necorespunzătoare și total necorespunzătoare (...) arborii tineri plantați sunt într-un procent de doar 1%. În vederea refacerii fondului vegetal este necesară achiziționarea unui material dendrologic de calitate superioară constând în arburi, arbuști, semințe de gazon și semințe de flori anuale și perene pentru producerea materialului floricol precum și a unor materiale consumabile destinate producției de flori", se precizează în caietul de sarcini anexat anunțului de participare la licitație.

Conform aceluiași document, din 2012 și până în prezent ALPAB a defrișat aproximativ 1.150 de arbori pentru care are obligația de a planta în compensare alți copaci. Astfel, la momentul întocmirii caietului de sarcini, ALPAB era obligat să planteze peste 1.520 de arbori, care ar urma să fie frunizați în cadrul noului acord-cadru încheiat.

"In cadrul acordului cadru autoritatea contractanta poate incheia sau nu cu semnatarii acordului cadru, contracte subsecvente a caror valoare va fi determinata de bugetul anual aprobat pe articole bugetare corespunzatoare unor astfel de cheltuieli. Prin planul de acţiuni urgente privind implementarea prevederilor Programului Integrat de Gestionare a Calităţii Aerului (PIGCA) ALPAB trebuie să realizeze, în vederea reducerii concentraţiilor pulberilor în suspensie PM10 în aerul ambiant, înverzirea pastilelor verzi din jurul arborilor din aliniamentele stradale aflate in administrare, pentru care este nevoie semințe de gazon și gazon rulou. Mentionam că intreaga cantitate flori plantate in parcurile si aliniamentele administrate de institutia noastra este produsă exclusiv in serele ALPAB", spun reprezentanții ALPAB.

ALPAB are în administrare 13 parcuri, respectiv Băneasa, Bordei, Carol, Circului, Cişmigiu, Floreasca, Herăstrău Vechi, Herăstrău Nou, Mioriţa, Izvor, Sala Palatului, Unirii, Tineretului. Acestora li se adaugă şi spaţiile exterioare de la Arena Naţională.

Cine ar putea câștiga până la 7,6 milioane euro de la ALPAB

Acordul-cadru a fost încheiat pe o perioadă de patru ani cu firma Garden Center Grup. Firma, deținută de omul de afaceri Ionel Olteanu este abonată de mai mulți ani la contractele cu statul. Astfel, firma a încheiat în 2012 un acord-cadru în valoare de 2,2 milioane euro cu Administrația Domeniului Public Sector 2 pentru "toaletari si elagaj". Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de 48 de luni.l Tot ADP Sector 2 a mai încheiat cu Garden Center Grup un acord -cadru în valoare de 1,15 milioane euro pentru "Covor tartan pentru locuri de joaca (furnizare inclusiv montaj)". Și acest contract a fost încheiat tot pentru o perioadă de 4 ani. În același an, ADP Sector 2 a mai încheiat un contract cu firma Garden Center Grup, fără licitație, prin negociere directă, pentru "Intretinere, reamenajare, plantari în parcuri, scuaruri, platbande si ansambluri de locuinte din sectorul 2". Valoarea contractului era de 1.249.602 lei cu tva (282.000 euro).

Și Primăria Sectorului 4 a încheiat în 2013 un contract în valoare de 486.000 lei (110.000 euro) pentru "Achizitionare arbori si plante".

Contract de 10 milioane euro pentru irigarea parcurilor din București

De asemenea, ALPAB vrea să încheie un acord-cadru și pentru "lucrări de reparații, extindere și mentenanță sisteme de irigații" cu o valoare estimată de până la 44 milioane lei (10 milioane euro). Contractul va fi încheiat pe o perioadă de patru ani.

Potrivit anunţului de licitaţe, "acordul – cadru are ca obiect asigurarea funcționării instalațiilor de irigat aferente spațiilor verzi, deja existente, care necesită reparații, pe de o parte, și executarea unora noi în spațiile verzi în care nu au fost amplasate, pe de altă parte, precum și mentenanța acestora".

Valoarea contractului este estimată a fi cuprinsă între 1.993.960 lei (452.000 euro) și 44.469.752 lei (10 milioane euro).

"Începând cu anul 2005, spațiile verzi din parcurile administrate de ALPAB au început să fie dotate cu instalații de irigat, astfel că în prezent acestea sunt în nmăr de 28 și deservesc o suprafață de 328 de hectare.(...) Prin achiziția de lucrări de reparații, extindere și mentenanță sisteme aflate în proprietatea ALPAB, se dorește asigurarea bunei funcționări ale acestora în perioadele de primăvară- toamnă, mai ales în zilelel secetoase de vară, precum și asigurarea umidității necesare creșterii și dezvoltării materialului dendro-floricol din zone neirigate", se precizează în caietul de sarcini. 

Citește și Aberant la ALPAB: 11.000 euro pe un studiu de fezabilitate pentru un grup sanitar 

 


Etichete: ALPAB, arbori, arbuşti, flori, parcuri

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE