Ambasada SUA critică BNR pentru lansarea unei monede în memoria lui Mihail ManoilescuAmbasada SUA își exprimă public dezamăgirea cu privire la decizia BNR de a lansa o monedă omogială în memoria lui Mihail Manoilescu, fostul guvernator al Băncii Naționale din perioada interbelică.

Ambasada SUA critica BNR pentru lansarea unei monede in memoria lui Mihail Manoilescu
Ambasada SUA critică BNR pentru lansarea unei monede în memoria lui Mihail Manoilescu
Foto: new.ro

"Mihail Manoilescu a promovat și a contribuit activ la ideologia fascistă și sentimentul antisemit în România, care în final au condus la cea mai întunecată perioadă a acestei țări. În timp ce Ambasada SUA recunoaște dreptul României de a sărbători tradițiile instituțiilor sale, aceste celebrări nu trebuie să includă imagini ale unor persoane care au fost condamnate de către istorie și care, prin faptul că sunt onorate, sunt validate. Această practică contravine fundamentului instituțional democratic al României, promovării statului de drept și protecției drepturilor fundamentale ale omului", a precizat Ambasada SUA într-un comunicat.

Banca Naţională a României a lansat în circuitul numismatic, începând cu data de 15 aprilie a.c., un set de trei monede (aur, argint şi tombac cuprat) cu tema „Guvernatori ai Băncii Naţionale a României - Ion I. Câmpineanu, Mihail Manoilescu şi Ion I. Lapedatu.

Seturile de trei monede sunt însoţite de broşuri de prezentare redactate în limbile română, engleză şi franceză, care includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se găsesc semnăturile guvernatorului şi casierului central ai BNR.

Tirajul emisiunii este de 150 de seturi de monede, iar preţul de vânzare (exclusiv TVA) pentru setul de trei monede, inclusiv broşura de prezentare, este 1.920 de lei.

Etichete: Ambasada SUA, bnr, mihail manolescu

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE