Amenzi de zece ori mai mari pentru bucureştenii care nu respectă curăţenia pe domeniul publicAmenzile pentru cei care aruncă resturi de țigări, hârtii sau alte deșeuri pe domeniul public, precum și pentru cei care deteriorează mobilierul stradal vor crește de la 200 - 500 de lei la 2.000 - 5.000 de lei, conform un proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței din 18 mai a Consiliului General al Municipiului București.

Amenzi mai mari pentru bucurestenii care fac mizerie
Amenzi mai mari pentru bucureștenii care fac mizerie

În baza acestui proiect, consilierii generali ar urma să aducă modificări HCGMB nr. 120/2010 privind aprobarea normelor de salubrizare și igienizare ale Capitalei.

Pentru o serie de contravenții, amenda ar urma să fie majorată de la 200 — 500 de lei, cât este în prezent, la 2.000 — 5.000 de lei. Sancțiunile vizează nerespectarea următoarelor obligații, de către persoanele fizice și juridice:

—să păstreze curățenia trotuarelor, arterelor de circulație, cât și a parcurilor, a locurilor de joacă pentru copii, piețelor, oboarelor și altor locuri publice, fiind interzisă aruncarea sau depozitarea deșeurilor menajere sau de altă natură în aceste zone;

Citeşte şi Produsele care expiră, vândute cu preţuri mai mici

—să nu arunce zăpada din curți pe trotuare, carosabil, în intersecții, spații verzi, terenuri virane, în canale;

—să efectueze și să asigure zilnic curățenia și săptămânal spălarea trotuarelor și a zonelor de acces pietonal adiacente (ganguri, pasaje, alei);

—să asigure menținerea stării de salubritate a locurilor de parcare pe care la au în folosință din domeniul public;

—este interzisă depozitarea pe domeniul public (în zona intersecțiilor, în jurul stâlpilor de iluminat, pe spații verzi) a sacilor cu deșeuri în vederea colectării acestora de către operatorii de salubritate;

—este interzisă depunerea deșeurilor rezultate din îngrijiri medicale acordate la domiciliul pacientului în containerele de colectare a deșeurilor municipale;

—este interzisă răspândirea sau deversarea directă pe sol (domeniul public ori în locuri publice, terenuri virane, spații verzi) a apelor uzate menajere, a celor rezultate din spălarea balcoanelor și teraselor, de la cișmelele imobilelor, precum și a celor rezultate din spălatul mașinilor de orice tip;

—este interzisă deteriorarea mobilierului stradal și urban, a recipientelor de colectare a deșeurilor stradale montate pe căile publice și în locurile publice;

—este interzisă aruncarea biletelor de călătorie, a resturilor de țigări, a hârtiilor și a altor tipuri de deșeuri pe domeniul public ori în locuri publice;

—este interzisă aruncarea pe domeniul public, din autovehicule, a deșeurilor de orice natură.

De asemenea, pentru o altă categorie de contravenții, care până în prezent se sancționau cu 500 — 2.000 de lei, amenzile vor crește la 2.000 — 5.000 de lei. Este vorba despre următoarele obligații ale persoanelor fizice și juridice:

—să asigure înlocuirea jgheaburilor și burlanelor degradate, să mențină corespunzător fațadele imobilelor pe care le dețin, a mobilierului urban și stradal, statuilor și monumentelor aflate pe domeniul public;

—este interzisă introducerea deșeurilor din categoria celor periculoase, toxice, explozive, animaliere, provenite din construcții, din toaletarea pomilor sau curățarea și întreținerea spațiilor verzi ori provenite din diverse procese tehnologice care fac obiectul unor tratamente speciale autorizate de direcțiile sanitare veterinare sau de autoritățile de mediu în recipientele de precolectare a deșeurilor menajere și reciclabile;

—curățarea periodică și menținerea în stare de funcționare a gurilor de scurgere a apelor pluviale de pe arterele de circulație, de către cei care dețin sau administrează instalații de canalizare;

Citeşte şi Document exploziv. Inspectorii ANAF sunt obligaţi să colecteze anual 2,5 milioane euro

—se interzice blocarea gurilor de scurgere a apelor pluviale de pe arterele de circulație prin aruncarea diferitelor deșeuri, frunze sau a pământului de către persoanele fizice/juridice, de către societățile care execută lucrări edilitare de orice natură sau de către operatorii serviciilor de salubrizare.

Expunerea de motive este semnată de primarul general, Gabriela Firea.

"Monitorizarea privind Normele de salubrizare și igienizare ale Municipiului București, efectuată de către Direcția Generală de Poliție Locală și Control a Municipiului București și Direcția Generală Infrastructură și Servicii Publice — Direcția Utilități Publice, a evidențiat numeroase încălcări și nerespectări ale acestora din partea persoanelor fizice, fapt ce a determinat o scădere accentuată a nivelului de salubritate a Capitalei și o degradare a factorilor de mediu și condițiilor de viață pentru populația acestui oraș", se arată în raportul de specialitate.

Etichete: amenzi curatenie, amenzi curatenie bucuresti, Bucureşti, curăţenie, curatenie bucuresti

0/11 COMENTARII
ALEX47
19 mai 17:24
+0
VOTURI
-0
PANA SA VINA CU AMENZILE , PRIMARIA GENERALA AR FI TREBUIT SA FACA CURAT IN CARTIERELE MARGINASE FERENTARI - RAHOVA SI CARE PRIMARUL "CARE ESTE" NU A FACUT NIMICA IN AFARA DE PARCUL SEBASTIAN , UNDE "LOCUIESC" OAMENI IN ASAZISELE BLOCURI APROAPE DE PARCUL RAHOVA , AVAND GRUPURI SANITARE LA CAPETELE DE ETAJ , GUNOAIELE INGROPAND SPATIILE DINTRE BLOCURI..
CE SA MAI SPUN DESPRE "CASA PARLAMENTULUI " UNDE MOLOZUL DE PE VREMEA CONSTRUCTIEI , ESTE CAM CAT CLADIREA SI SE AFLA IN SUBSOLUL ACESTEIA ??
BUCURESTIUL ESTE IN URMA SUB ASPECTUL CURATENIEI , FATA DE MULTE ALTE CAPITALE EUROPENE , DE EXEMPLU VIENA , UNDE SE PASTREAZA SI TRASURILE DE TRADITIE ....
TOTUL PLEACA DE LA EDUCATIE , NU DE LA APLICAREA DE AMENZI !!
DORITI SA VEDETI SI FOTOGRAFII DE-ALE MELE , LE GASITI AICI http://www.simplybucharest.ro/?tag=alexandru-bodea BINENTELES CU UN COMENTARIU DIN PARTEA MEA SI ALTORA CARE AU VAZUT FOTOGRAFIILE SAU CUNOSC SITUATIA DEZASTROASA.
vlad
17 mai 11:45
+0
VOTURI
-0
E bine sa fie mai dure amenzile, dar 5000 de lei pentru un chistoc?? Se deschide poarta unor abuzuri uriase facute de niste neica nimeni angajati la politia locala.

Problema in fapt nu sunt neaparat amenzile, ci ca politia asta locala nu-si face datoria. Practic, nu fac ABSOLUT NIMIC!!!
Fox
17 mai 10:52
+0
VOTURI
-0
@Valentin: Nu as zice ca nu rezolva nimic protestele. Cel putin pe partea cu coruptia, i-am facut sa o lase mai moale. In rest.... pe probleme mai marunte... poate nici nu ar fi normal ca o minoritate sa decida. Asta e democratia. Majoritatea decide... Si daca au votat... sa primeasca ce au votat. Da, este trist ca sufera si ceilalti... dar macar ei, cei care sunt minoritari acum, sunt suficent de puternici incat sa lupte pentru drepturile lor si se bucura de puterea deciziei propriei constiinte. Imi place sa cred ca oamenii culti, cu carte si instruti stiu sa se bucure de viata si stiu sa ramana independenti, si sa se ridice peste mediocritatea pe care PSD-ul o imbratiseaza si care ii aduce mereu voturi. In fond e mai comod sa fi puturos, sa astepti sa iti dea statul decat sa te lupti si sa te auto-depasesti.
Valentin
16 mai 23:16
+0
VOTURI
-0
@Fox : stai tu linistit ca am iesit in strada la majoritatea protestelor din ultimii 5 ani.

Cat despre ce fac autoritatile, protestele nu rezolva nimic, dupa cum vezi... interesele lor sunt multe, printre ele nu se strecoara si ascultarea "glasului" celor multi si marunti, ca noi, care platim taxe si impozite grase.

@Celalalt Valentin : macar de puneai si tu Valentin2 cand comentai.

Dupa metoda asta trebuie amendati si ciumegii care-si lasa masinile pe trotuare, treceri de pietoni/ alei pietonale, care rup stalpisorii/ bolarzii proaspat montati, etc. Hai, la treaba!
Valentin
16 mai 22:26
+0
VOTURI
-0
Da, ma Fox, noroc cu tine ca te-a apucat simtul civic si-ai inceput sa faci gat in comentarii.
Vrei sa faci ceva? Iesi in p______i pe strada si apuca-te de treaba, in loc sa dai aiurea din gura. Trage-l de mana pe cel care arunca gunoiul pe strada, pe cel care nu-si ingrijeste proprietatea, pe cei care incalca legile! Si atunci te cred. Dar NUUUUUU!!!! Tu doar bati campii.
Hai, somn usor!
ghilotina
16 mai 21:30
+0
VOTURI
-0
Vrajala . Bucurestiul este o infectie ! La orice pas pe oricare strada, te intilnesti cu jegul . Spor la vot !
Fox
16 mai 15:16
+0
VOTURI
-0
@Valentin: Ai dreptate... cum de m-am grabit. Cat tupeu sa avem noi astia care ne-am saturat sa asteptam???? Mai bine sa stam linistiti, in casa, sa nu deranjam autoritatile, sa asteptam sa se aplice o lege care este deja in vigoare dar care nu se aplica dar ai dreptate sa mai asteptam un pic ca poate acum o sa se applice. "sa vedem primul caz" ca sunt sigur ca va fi pe larg dezbatut in media! :))) Ai dreptate sa asteptam sa se faca sutele de kilometri de autastrazi, sa asteptam sa ne creasca salariile, sa asteptam sa fie gratiati coruptii, macar acolo primul caz... sa asteptam.... SAU NUUUUUU!!!

Mai bine asteapta tu toate astea inchis in casa, culca-te si te trezim noi cand o sa te saturi de asteptat! SOMN USOR!
Fox
16 mai 14:56
+0
VOTURI
-0
@Daryl: stai linistit, nu va fi amendat nimeni... si pana acum era legea asta si toata lumea arunca pe unde vroia. Tot politia locala o va aplica iar acest "organ" este precum primarita noastra. Da din gura si atat. Nu are nicio putere si nicio autoritate. Nu ii baga nimeni in seama.

Este doar o lege data sa le astupe gura votantilor care o sa se umezeasca de emotie cand vad ca favorita lor "produce" legi si este "eficienta" ... :))
Daryl
16 mai 14:37
+0
VOTURI
-0
Total ineficient, mizeria va ramane, vor fi amendati nevinovati, asa primar, asa decizii!
Valentin
16 mai 14:28
+0
VOTURI
-0
@Fox : nu avem nicio sansa pe viitor cu genul tau de carcotasi, care nu sunt multumiti niciodata cu nimic. Asteptam sa se aplice legea, sa vedem primul caz, apoi da-ti tu cu parerea.

Pana atunci tine-ti pliscul!

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE