Se majorează taxele şi impozitele pe casă, maşină şi teren. Guvernul a aprobat scumpireaExecutivul a introdus pe ordinea de zi a sedintei de miercuri un proiect de hotarare privind nivelurile pentru valorile impozabile, impozitele şi taxele locale. Este un proiect prin care se aproba cresterea de la 1 ianuarie 2013 a impozitelor pe cladiri si terenuri, al amenzilor si al celorlalte taxe locale. Proiectul a fost aprobat în ședința de astăzi. 

Amenzile, impozitele si taxele locale cresc de la 1 ianuarie. Guvernul vrea sa aprobe azi majorarea (Foto stirileprotv.ro)
Amenzile, impozitele şi taxele locale cresc de la 1 ianuarie. Guvernul vrea să aprobe azi majorarea (Foto stirileprotv.ro)

Guvernul a mai incercat si in luna octombrie sa introduca acest proiect, insa a starnit controverse, motiv pentru care a fost retras de site-ul Ministerului Finantelor. Proiectul de atunci prevedea cresterea impozitelor si taxelor locale cu 16,05%, procentul de crestere reprezentand rata inflatiei din perioada 2010-2012, informează Hotnews.

Potrivit explicatiilor Ministerului Finantelor din luna octombrie, rata medie a inflatiei inregistrata pentru perioada de 3 ani de la ultima indexare, respectiv pentru perioada 2010-2012, este de 16,05%, cel mai ridicat nivel inregistrandu-se in anul 2010 (rata medie a inflatiei 6,09%) ca efect al deciziei Guvernului de la acea data de crestere a TVA de la 19% la 24%.

In luna octombrie, cand a aparut acest proiect pe site-ul Ministerului Finantelor, premierul Victor Ponta s-a aratat "enervat". "La Ministerul Finantelor este ca in "D'ale Carnavalului", de Caragiale", a declarat premierul. Prim ministrul a facut aceasta declaratie in urma informatiei conform careia in 2013 va fi o majorare a taxelor si impozitelor: "O data la 3 ani, autoritatile locale au voie sa actualizeze taxele locale cu inflatia. Daca vreo primarie are nevoie de bani poate majora taxele locale in functie de inflatie. In afara de cota unica, pe care am stabilit-o cu colegii liberali si ramane 16% - nu avem in vedere alte cresteri de taxe si impozite".

Potrivit legii, majorarea nivelului taxelor si impozitelor locale in 2013 ramane la latitudinea administratiilor locale dupa aprobarea noilor valori in consiliile locale. Decizia Guvernului de astazi permite administratiilor locale sa faca majorari de taxe si impozite de la 1 ianuarie. 

Etichete: amenzi, aprobare, creştere

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE