Amintiri comuniste. Cum s-a MUTAT un BLOC BUCUREŞTEAN de 7 ETAJE cu tot cu locatari, PE ROŢI VIDEOO ştire comunistă din 1983 arată cum inginerii români din vremea respectivă au reuşit să mute un bloc de 3.100 de tone pe o distanţă de 14 metri, cu tot cu locatarii din el.  Astfel, odată cu lărgirea şoselei Ştefan cel Mare din Bucureşti mai multe clădiri ieşeau din aliniere şi îngreunau traficul. În loc să le demoleze, comuniştii au ales pur şi simplu să le mute.  

Cum s-a mutat un bloc de 7 etaje pe roti
Cum s-a mutat un bloc de 7 etaje pe roţi

Odată cu încheierea în anul 1982 a lucrărilor de sistematizare şi modernizare a şoselei Ştefan cel Mare, ce au durat patru ani şi au vizat lărgirea străzii la patru benzi de circulaţie pe sens, dintre care una pentru tramvaie, au rămas trei blocuri cuprinse între străzile Tunari şi Aurel Vlaicu, care ieşeau din alinierea generală cu o distanţă variind între 8 şi 14 m, ceea ce făcea ca întreaga circulaţie rutieră şi pietonală să fie mult îngreunată. După mai multe calcule şi analize, inginerii au decis că cea mai ieftină soluţie o reprezintă translaţia blocurilor deoarece aceasta reprezenta între 28 şi 32% din valoarea de demolare şi refacere a unor construcţii asemănătoare. Mai mult, durata lucrărilor de translaţie dura doar 4-5 luni, fiind mult inferioară celei de refacere a unui bloc nou de 8-9 luni.

Astfel, la data de 27 mai 1983 are loc prima translaţie a unei clădiri de şapte nivele din Bucureşti şi chiar din România, fiind vorba de un bloc situat pe str. Aurel Vlaicu nr. 166, de 3.100 t, construit în 1938. Blocul a fost mutat 14,40 metri, iar distanţa a fost străbătută în 7 ore şi 37 de minute. Lucrările de pregătire au început în februarie 1983, iar rezemarea pe fundaţia definitivă a fost realizată în iunie 1983.

Blocul a fost mutat fără ca locatarii să fie mutaţi, cu excepţia celor de la parter. Mai mult, locatarii au beneficiat pe durata deplasării de toate condiţiile: apă curentă, canalizare, energie electrică, gaze, ascensor şi telefon, asigurându-se conectarea la reţelele edilitare prin racorduri elastice. Ulterior au mai fost mutate şi celelalte două blocuri, unul cu 7 nivele, de 4.000 t, şi celălalt cu 5 nivele, 2.400 t, scrie descoperă.ro.

Etichete: amintiri comuniste, bloc, bloc bucuresti, comunism, ingineri comunism, mutare bloc, mutare bloc pe roti

0/3 COMENTARII
liana
12 Apr 08:47
+0
VOTURI
-0
Cei care tot HULESC, tot ce s-a facut inainte de 1989, mai bine s-ar lua de mana cu toti HOTII de politicieni din ziua de azi si si-ar trage un glont in cap. Nu mai iesiti in strada sa puneti de o revolutie??? Sau nu vedeti ca de toata bogatia tarii s-a ales praful ? De ce nu sunt exterminati nenorocitii care au vandut tot in tarisoara asta atat de frumoasa si cu atate resurse naturale???? RUSINE, asta lasati copiilor vostri: o tara SARACA cu mii de EURO datorii si cu multi SLUGARNICI si PUPINCURISTI!
Tuta
10 Apr 09:01
+0
VOTURI
-0
Intreb, nu dau cu parul: primisera ratiile de paine,lapte,carne,marmelada,oua etc locuitorii aflati in blocul respectiv sau erau asa de slabanogi ca nu se simtea prezenta lor in casa in timpul translatarii ? Cred ca le-au fost retinute ratiile din vreme sa nu mai foloseasca wc-urilr, iar ratiile lor le-au fost trimise drept ajutor umanitar popoarelor mai slab dezvoltate.. Inginerii care au realizat aceasta la ce scoli erau scoliti? Or fi fost decorati cei ce au inventat metoda? Criminalii de comunisti, la ce le-a mers capul, domnule!
Golea
10 Apr 08:53
+0
VOTURI
-0
Ce stire, domnule! Cum mutau astia blocurile din loc...!Nu inteleg, atunci un bloc se construia in 7-8 luni? Dar un spital? Ca azi un spital prin Moldova se tot construieste de vreo 25 de ani si nu e gata.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE