ANAF, amendată pentru LISTA DATORNICILOR cu 16.000 de lei. FISCUL CONTESTĂ sancţiuneaAgenția Națională de Administrare Fiscală a fost amendată cu 16.000 de lei de Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, după ce a publicat pe Internet lista cu persoanele fizice având restanțe mai mari de 1.500 de lei. 

ANAF, amendata pentru LISTA DATORNICILOR. Ce nereguli au fost constatate
ANAF, amendată pentru LISTA DATORNICILOR. Ce nereguli au fost constatate

UPDATE 15.20. ANAF răspunde printr-un comunicat de presă cu privire la amenda de 16.000 de lei primită de la Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal declarând că a respectat drepturile si libertãtile fundamentale ale persoanelor fizice.

"ANAF, prin publicarea listei debitorilor cu restanțe fiscale, a respectat drepturile si libertãtile fundamentale ale persoanelor fizice. Autoritatea Naþionalã de Supraveghere a Prelucrãrii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a verificat ANAF fãrã a constata vreo abatere privind fondul legalitãții publicãrii listei persoanelor fizice cu restanțe fiscale. În schimb, ANSPDCP susține cã a identificat probleme tehnice de formã privind modalitatea publicãrii, respectiv publicarea unor date neactualizate privind 7 persoane din 187.320 și pe alt site de internet decât propria paginã și informare incompletã privind prevederile Legii 677/200", se arată în răspunsul ANAF. 

Mai mult, cu o lunã înainte de îndeplinirea obligației de publicare, ANAF a anunțat public și a transmis notificãri contribuabililor cu restanțe fiscale, pentru a asigura corectitudinea și actualitatea informațiilor.

"Contribuabilii au fost informați în prealabil atât despre cuantumul datoriilor, cât și despre obligația legalã a ANAF de a le publica, pentru a le oferi posibilitatea achitãrii sau clarificãrii situației fiscale. Prin publicarea listei și pe platforma online data.gov.ro, s-a urmãrit utilizarea unei resurse disponibile, dedicatã stocãrii seturilor de date deschise livrate de autoritãți și instituții ale administrației publice și evitarea blocãrii sistemului informatic al ANAF, fapt cu implicații majore la nivel național. Listele debitorilor care înregistreazã obligatii fiscale restante se publicã trimestrial în baza art. 162, din Legea nr. 207/2015 (Codul de procedurã fiscalã). Astfel, și de la 1 august 2016, ANAF este obligatã prin lege sã publice listele contribuabililor care înregistreazã restanțe fiscale la data de 30 iunie 2016. ANAF va contesta sancțiunile aplicate de ANSPDCP și va continua sã respecte toate obligațiile legale", se mai arată în comunicatul respectiv. 

Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) a amendat Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) cu 16.000 de lei pentru publicarea datelor personale din lista datornicilor.

"Începând cu data de 17 mai 2016, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal a dispus efectuarea unei investigaţii din oficiu la Agenția Națională de Administrare Fiscală – A.N.A.F., ca urmare a publicării în 16 mai 2016, pe Internet, a listei cu 187.230 contribuabili - persoane fizice cu restanțe fiscale mai mari de 1.500 lei la 31 martie 2016", se arată într-un comunicat de presă al Autorităţii.

În urma finalizării controlului, la data de 23 mai 2016, Autoritatea Națională de Supraveghere a constatat săvârşirea următoarelor fapte:

1. "Prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal", prevăzută de art. 32 din Legea nr. 677/2001, prin încălcarea art. 4 alin. (1) li. a) și d) din această lege, întrucât Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu sediul de mai sus, a prelucrat și publicat pe alt site de Internet, decât pe propria pagină de Internet, contrar prevederilor Codului de procedură fiscală și Ordinului A.N.A.F. nr. 558/2016, cu modificările ulterioare, o listă a persoanelor fizice care nu și-au achitat obligațiile fiscale restante, organizată în funcție de cuantumul cel mai mare al datoriilor, datele nefiind exacte și actualizate la data publicării (16 mai 2016), în conformitate cu situația reală a achitării debitelor de către anumite persoane fizice din respectiva listă;

2. "Prelucrarea nelegală a datelor cu caracter personal", prevăzută de art. 32 din Legea nr. 677/2001, prin încălcarea art. 12 alin. (1) din această lege, întrucât Agenția Națională de Administrare Fiscală, cu sediul de mai sus, nu a asigurat informare completă a persoanelor ale căror date personale au fost publicate la data de 16 mai 2016, nici prin notificările prealabile trimise prin poștă, nici în cadrul informațiilor publicate pe site-ul ANAF, conform constatărilor.

Pentru faptele constatate, au fost aplicate următoarele sancţiuni:

1. Amendă în cuantum de 11.000 lei, în baza art. 32, raportat la art. 4 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 și art. 8 din O.G. nr. 2/2001;
2. Amendă în cuantum de 5.000 lei, în baza art. 32, raportat la art. 12 din Legea nr. 677/2001, coroborat cu art. 5, art. 6 și art. 8 din O.G. nr. 2/2001;

În consecinţă, Autoritatea naţională de supraveghere a sancţionat Agenția Națională de Administrare Fiscală cu amendă contravenţională în cuantum total de 16.000 RON, pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 677/2001."

Zilele trecute, ministrul Finanțelor declara că ANAF a publicat lista cu persoanele fizice cu datorii de peste 1.500 de lei la stat în baza articolului 162 din Codul Fiscal, relatează digi24.ro

„Publicarea acestor date s-a făcut în baza articolului 162 din Codul fiscal. Este un Cod fiscal intens dezbătut. ANAF nu a făcut decât să aplice prevederile Codului fiscal. În ceea ce privește datele eronate, am constatat două situații. Într-adevăr, sunt situații în care există ceva probleme la calitatea datelor, dar există și o altă situație în care noi am anunțat că vom publica datoriile existente la 1 mai 2016. Faptul că între momentul 1 mai și 15 mai, când au fost efectiv publicate, unii dintre datornici, unii dintre contribuabili au mai plătit, nu poate să se reflecte în datele publicate la 15 mai. (... ) Avem o perioadă de procesare", a subliniat Anca Dragu.

După publicarea „listei rușinii", Autoritatea pentru Protecţia Datelor s-a autosesizat și a verificat dacă Fiscul a respectat legea privind protecţia datelor personale atunci când a publicat lista datornicilor. Așadar, instituția a amendat astăzi ANAF cu 16.000 de lei.

Lista ANAF cuprinde 187.000 de nume, fiecare persoană apărând cu nume, iniţiala tatălui, prenume şi localitatea de domiciliu.

 

Etichete: ANAF, anaf amendata, Autoritatea pentru Protecția Datelor, lista datornicilor

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h