Ce ne vând benzinarii: Cantitate mare de apă în motorină şi impurităţi mecanice în benzină - analiză a Protecţiei ConsumatoruluiMotorina este indoita cu apa si benzina are impuritati mecanice
Motorina este îndoită cu apă şi benzina are impurităţi mecanice

Şoferii din Bucureşti sunt loviţi din două părţi de benzinari. Pe lângă preţul mereu în creştere, calitatea combustibilului cu care alimentează lasă de dorit.

Motorină îndoită cu apă şi benzină cu resturi mecanice

Potrivit analizelor efectuate de Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) în laboratoarele de specialitate, şi furnizate B365.ro, carburanţii comercializaţi în staţiile de alimentare din Capitală sunt de o calitate îndoielnică. Astfel, în urma probelor prelevate şi analizate de specialişti, a reieşit că atât benzina cât şi motorina vândută la pompele din Capitală prezintă deficienţe grave. "În urma prelevărilor, au fost constatate în municipiul Bucureşti, următoarele deficienţe: la benzină neconformitate la parametrul aspect – probele conţinând impuritîţi mecanice, iar la motorină un conţinut mare de apă", se specifică în expertiza ANPC.

Reclamaţiile au fost confirmate de analizele de laborator

Chiar dacă instituţia a înregistrat până acum numai 19 reclamaţii privind calitatea carburanţilor distribuiţi în Bucureşti, numărul şoferilor nemulţumiţi este mult mai mare întrucât nu toţi cei care întâmpină probleme se adresează inspectorilor de profil. Printre motivele invocate de persoanele care au depus plângere la ANPC se numără prezenţa apei în carburant, defectarea motorului şi a injectorului maşinii după alimentare, impurităţi în benzină şi prezenţa particulelor metalice în carburant, ăndeosebi în motorină, majoritatea acestor probleme fiind confirmate în urma analizelor de laborator ale ANPC.

Testele de laborator costă peste 2.000 de lei mostra

Sancţiunile aplicate companiilor petroliere în urma neregulilor găsite de comisarii ANPC  sunt însă modice, în comparaţie cu volumul afacerilor pe care acestea le derulează. Cele 16 amenzi date benzinăriilor din Capitală, în urma verificării sesizărilor scrise, totalizează 47.500 de lei, adică echivalentul a mai puţin de 200 de plinuri de combustibil, în condiţiile în care preţul benzinei şi motorinei a sărit de 5 lei pe litru de la începutul acestui an. La acestea se adaugă încă 12 sancţiuni în cuantum de 34.000 lei, în urma unui control tematic dispus de ANPC la finele anului trecut, când au fost verificaţi 28 de agenţi economici din domeniul petrolier. Persoanele care vor să facă pe cont propriu teste de analiză a calităţii combustibililor trebuie să scoată din buzunar sume frumuşele de bani, acestea fiind de 2.145 lei pentru benzina fără plumb pentru autovehicule (obişnuită sau super), respectiv 3.724 lei pentru motorină.

Vor să nu mai alimenteze timp de trei zile

În ultima lună, şoferii din Bucureşti dar şi din alte oraşe din ţară au organizat mai multe proteste împotriva preţurilor mari ale carburanţilor, aceştia alimentând în repetate rânduri câte unul sau doi litri de combustibil pentru care au plătit cu mărunţiş în saci de monede de 10 şi 50 de bani. Pe forumurile deschise pe internet, conducătorii auto susţin că vor declanşa o grevă de trei zile împotriva benzinarilor, începând de luni, 17 Ianuarie 2011, perioadă în care şoferii sunt îndemnaţi să nu mai treacă pe la pompele de alimentare.

Benzină mai scumpă cu 30% faţă de 2009

Preţul combustibilului a crescut cu 15% în ultimul an, după ce în 2009 acesta a fost majorat cu alte 13 procente, previziunile nefiind deloc optimiste nici în acest an în condiţiile în care Guvernul a stabilit că astfel de cheltuieli nu sunt deductibile nici în 2011. Deşi companiile petroliere pun scumpirile pe seama cotaţiilor înternaţionale ale petrolului, oficialii Băncii Naţionale a României (BNR) susţin că nu înţeleg mecanismele care stau în spatele preţurilor anunţate de producători.

Preţuri comparabile cu Uniunea Europeană

Dacă premierul, Emil Boc, a declarat că va supraimpozita benzinăriile dacă nu ieftinesc carburanţii, şeful Consiliului Concurenţei - Bogdan Chiriţoiu a pus batista pa ţambal motivând că lucrurile sunt la limita acceptabilului în condiţiile în care preţurile sunt comparabile cu cele ale altor state din UE. Mai mult, acesta a precizat că nu există indicii pe piaţă privind încălcarea legii concurenţei printr-o înţelegere între companiile petroliere privind majorarea preţului la carburanţi.

Controale multe, rezultate nule

Chiar dacă mai multe instituţii ale statului au intrat în hora benzinarilor, rezultatele sunt departe de a fi în favoarea consumatorilor. Ultima care a anunţat controale inopinate la companiile petroliere este Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) care urmează să verifice modul de formare a preţurilor carburanţilor, profitul impozabil şi înregistrarea cheltuielilor în contabilitate.

Până când autorităţile vor lua măsuri, şoferii pot încerca singuri să îşi drămuiască cheltuielile cu combustibilii, apelând la soluţii pe care fiecare le are la îndemână în timpul şofatului. B365.ro îţi oferă zece metode de a reduce consumul la maşina ta.

Etichete: apă, benzină, benzinării, bucureşteni, Bucureşti, Capitală, carburanţi, combustibil, grevă, motorină, pret, promo, protest, scumpiri, şoferi

0/0 COMENTARII
gigi
03 mai 15:06
+0
VOTURI
-0

Monopolul carburantiilor trebuia detinut de stat,nu de excroci,veniti din neant.

Andreea
24 feb 08:25
+0
VOTURI
-0

AGIP TRAFIC GREU - apa in motorina!!!!

Berbanku
18 ian 21:38
+0
VOTURI
-0

Sunteti mana in mana cu benzinariile, dati-va-n colo !!! Benzina de la pompe se cheama MATRAFOX, otrava pentru motor !!!! Dupa ce ti se strica masina, ii dai in judecata si nici nu ai castig de cauza, tara de rahat ce suntem. E VINA VOASTRA ROMANILOR CA TOLERATI ASA CEVA ! CA NU IESITI IN STRADA SI CA ACCEPTATI ! Duceti-va la bulgari si moldoveni sa faceti plinu , ca la ei e mai ieftin si carburantu mai de calitate. Cred ca stiu ce am sa fac : Am sa iau un TRABANT si amestec petrol lampant, gazolina, pacura si ulei. O sa paraie si o sa puta, dar macar am cu ce merge ....ha ha ha . ANPC=OPC=KUKU . ANPC=OPC=NIMENI !!!!! Sunt mana lui basescu si a lui udrea.

Kata
18 ian 18:05
+0
VOTURI
-0

" ANPC nu este de acord sa faca publice numele benzinariilor amendate" ?? Atunci, sa fiu scuzat, ce dracu de "Protectia Consumatorului" avem noi in tara asta de cacat ? Daca avem preturi de UE, vreau si salariu de UE! Si conditii, si civilizatie, si ... OPC de calitate. Eu nu stiu de ANPC ...

dark
18 ian 15:53
+0
VOTURI
-0

problemele astea sunt la toate benzinariile din tara

razvar
18 ian 10:04
+0
VOTURI
-0

"Din pacate ANPC nu este de acord sa faca publice numele benzinariilor amendate."

atunci dati stirea pe surse. alte prostii puteti da. asta, care doare, nu...

ROmanul
18 ian 02:20
+0
VOTURI
-0

La Braila, OMV Carrera 100 merge mai rau ca aia de 95. Aproape ca nici nu mai pot sa depasesc pe cineva. Candva era super. Cred ca baga ei ceva in ea, ca am pus de la Bucuresti OMV Carrera 100 si mergea brici. Plus ca aia de la braila consuma de rupea.

kiki
18 ian 00:36
+0
VOTURI
-0

Eu am alimentat de la rompetrol o data din TGV, si a inceput sa tremure masina de cata apa avea benzina aia in ea. :)La petrom nu am avut pb.Rompetrol = ApA in benzina :)

Iti dai seama dupa cum merge masina, cum se aude motorul...

eugen
17 ian 22:33
+0
VOTURI
-0

Si care sunt companiile care fac smen,ca sa stim???? Si voi puneti palma??? Dati nume !!!!

8}̚>R4€h3Y5fol
17 ian 22:51
+0
VOTURI
-0

Din pacate ANPC nu este de acord sa faca publice numele benzinariilor amendate.

kappy
17 ian 22:23
+0
VOTURI
-0

era bine sa publicati numele companiilor in ordinea amenzilor sa stim si noi pe care sa le ocolim iar pierderile lor ar fi fost mai importante decat amenzile anpc.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE