Andrei Pleşu, către liberali: "Faceţi ceva! Scăpaţi de feţele palide. Ajutaţi-mă să vă votez!"Andrei Pleşu se declară dezamăgit de liberali şi spune că PNL a ajuns un partid "confiscat de o conducere inerţială, de care cam toată lumea s-a plictisit şi care nu-şi mai pot depăşi limitele". Pleşu le cere liberalilor să scape de "feţele palide" şi să aibă mai mult curaj, imaginaţie şi subsanţă. 

Andrei Plesu
Andrei Pleşu

Andrei Pleşu vorbeşte, într-un editorial publicat de Adevărul, despre "poziţia de inferioritate în care se complace PNL" şi de declară "îngrijorat" că PSD va cîştiga, pe toate planurile, competiţia din toamnă.

"Ce probleme au liberalii? Mai întîi, o problemă de cadre. M-am uitat pe lista parlamentarilor lor şi n-am prea găsit figuri impunătoare, sau, măcar, plauzibile. Un politician devine, cred, plauzibil (şi eligibil…) cînd beneficiază de cel puţin două calităţi: carismă şi prestigiu. Fie prestigiu profesional (pricepere dovedită în meseria proprie), fie prestigiu politic (isprăvi notabile în activitatea parlamentară şi de partid).

Altfel, totul rămîne o chestie de „relaţii”, de gaşcă, de interese sau ambiţii private. Selecţia oamenilor de calitate e, în acest context, suspendată, în beneficiul unor „particulari”. Nu mă îndoiesc că, în straturile mai de jos ale partidului, vor fi fiind şi personaje meritorii, capabile, în principiu, să schimbe un pic, dacă li se dă ocazia, portretul de ansamblu al formaţiunii lor. Dar am senzaţia că, pur şi simplu, nu sunt lăsaţi să iasă la lumină. Partidul e confiscat de o „conducere” inerţială, de care cam toată lumea s-a plictisit şi care nu-şi mai pot depăşi limitele.

La nivelul liderilor, să fiu iertat, nu pot identifica nicio prezenţă care să-mi provoace interesul, adeziunea, preţuirea. În cel mai bun caz: oameni cumsecade, dar uzaţi. În cel mai rău: mediocrităţi impure şi de o jenantă siguranţă de sine.

Revenind la lista parlamentarilor, tot ce pot spune e că de foarte mulţi n-am auzit niciodată, nu ştiu cine sunt în realitate. Iar cei despre care am auzit nu îmi stimulează cu asupra de măsură simpatia. Mă întreb uneori, cu oarecare melancolie, dacă liberalii mai au conştiinţa apartenenţei lor la cel mai vechi partid politic din ţară, dacă trecutul lor (în măsura în care şi-l cunosc) îi onorează şi le creează răspunderi, dacă nu sunt măcar stingheriţi de ascendenţa lor politică. (...)

Aşa că, domnilor liberali, faceţi ceva! Luaţi-vă misiunea în serios. Scăpaţi de „feţele palide” cu care ieşiţi, de regulă, pe piaţă, nu mai fiţi aşa de amabili unii cu alţii (mi-a rămas în minte scena grandioasă a unei şedinţe, în apogeul căreia partidul şi-a medaliat propria preşedintă. Ce succes! Ce obiectivitate! Ce „spirit de corp”!). Nu mai luaţi mica (şi mereu perdanta) hîrjoană parlamentară cu adversarii drept vitejească şi vijelioasă „acţiune politică”. Mai mult curaj! Mai multă imaginaţie! Mai multă substanţă! Ajutaţi-mă să vă votez!", scrie Pleşu.

Etichete: Andrei Pleşu, PNL

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h