Angajaţii care lucrează mai mult de 6 ore ar putea să aibă pauze de 60 minute şi săli de meseAngajaţii care lucrează mai mult de 6 ore ar putea avea pauze de masă de cel puţin 60 de minute şi cantine sau săli de mese, potrivit unui proiect de lege depus, la Senat, de deputatul PSD Andrei Valentin Sava.

Angajatii care lucreaza mai mult de 6 ore ar putea sa aiba pauze de 60 minute si sali de mese
Angajaţii care lucrează mai mult de 6 ore ar putea să aibă pauze de 60 minute şi săli de mese

"În cazurile în care durata zilnică a timpului de muncă este mai mare de 6 ore, salariaţii au dreptul la o pauză de masă, cu o durată de cel puţin 60 de minute, după minim 4 ore consecutive de muncă şi maxim 6 ore, precum şi la alte pauze de recreere a căror durată şi frecvenţă sunt stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern", prevede proiectul de lege pentru modificarea Codului Muncii, depus de deputatul PSD Andrei Valentin Sava.

Iniţiatorul proiectului de lege susţine în expunerea de motive că "după 6 ore de muncă, randamentul fiecărui angajat scade, iar aportul alimentar este vital pentru revigorarea organismului".

Angajatorii trebuie să fie din ce în ce mai responsabili în relaţia cu angajaţii şi să se preocupe de asigurarea unor condiţii sănătoase de muncă, susţine iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului de lege.

"Pauza de masă este un element cheie în acest context. Pauzele au rolul de a deconecta angajatul de stres şi pot contribui la o stare mai bună a angajatului şi un randament mai mare", susţine Sava, potrivit sursei citate.

Deputatul PSD propune şi modificarea Codului Muncii pentru ca orice companie cu peste 100 de angajaţi, companiile de producţie, precum şi cele care presupun lucrul în medii solvente şi toxice, indiferent de numărului de angajaţi, să fie obligate să pună la dispoziţia angajaţilor săi, cantine, săli de mese sau chicinete pentru servirea mesei în timpul pauzei de masă, în condiţii de igienă şi sănătate, potrivit unui alt proiect de lege depus la Senat.

Spaţiile special amenajate trebuie să fie dotate corespunzător cu utilităţi pentru depozitarea alimentelor şi încălzirea lor, iar angajatorul este răspunzător de calitatea şi siguranţa alimentelor comercializate în incinta cantinelor puse la dispoziţia angajaţilor cât şi de repararea ori înlocuirea echipamentelor de depozitare şi de încălzire a mâncării în cazul defectării acestora.

Sava afirmă că „angajaţii sar în mod frecvent peste pauza de masă, iar lipsa unui loc adecvat unde să îşi poată depozita şi pregăti pentru servire mâncarea sau de unde să îşi achiziţioneze o masă caldă este unul dintre motive". El mai susţine şi că lipsa unei mese principale în timpul zilei poate atrage diferite bili de nutriţie, potrivit cercetărilor realizate.

Etichete: andrei sava, pauza de masă, program de 6 ore, program de muncă, proiect de lege

0/1 COMENTARII
adrian
06 Oct 17:56
+0
VOTURI
-0
Iti dai seama, super bucurie. Patronii te vor putea tine la munca inca o ora. Eu lucrez in momentul asta intr-un hypermarket, programul meu este 8-17 cu o ora pauza, cica. Pauza este in felul urmator: trebuie sa-ti termini treaba, asa ca te duci, bagi repede sub nas in maxim 15 minute si mars inapoi la treaba. Comentezi? Ai curajul sa spui ca ai drepturi si ca nu se respecta ora de pauza? Iti iei sutul in fund imediat, replica "sunt 100 la poarta". P.S. Supermarketul nu are sindicat si cand cineva a deschis gura sa incerce sa faca unul a fost ejectat. Parintii mei au lucrat o viata pe vremea lui Ceausescu si programul era: schimbul 1: 06.00-14.00, schimbul 2: 14.00-22.00, schimbul 3: 22.00-06.00, nu mai era "pauza de masa. Poti sa mananci 2 sandwichuri in 10 minute si fara pauza. Pauza de masa e o inventie a patronilor astfel incat sa sclavagesti fix 8 ore si sa mananci pe timpul tau, sa vii la munca pe timpul tau si sa pleci acasa tot pe timpul tau. Daca ai un serviciu la care ajungi intr-o ora ai o ora la dus, 8 de munca, 1 de pauza si cu una la intors rezulta ca ai un serviciu de 11 ore. Pauza de masa ar trebui sa fie maxim 15 minute ca nu te duci sa faci nunta sau botez, sa intinzi mesele, iar timpul parcurs spre si dinspre serviciu ar trebui impartit intre patron si angajat, vin pe timpul meu si plec din timpul tau. Bineinteles ca asta nu se va intampla niciodata.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE