Anomalie în asigurări: Proprietarii din cladirile cu bulină roşie nu-şi mai pot asigura deloc caseleModificările legii asigurării obligatorii a locuinţelor au creat o anomalie. Proprietarii din cladirile cu bulină roşie nu mai pot să-şi asigure casele în niciun fel.

Anomalie in asigurari: Proprietarii din cladirile cu bulina rosie nu-si mai pot asigura deloc casele
Anomalie în asigurări: Proprietarii din cladirile cu bulină roşie nu-şi mai pot asigura deloc casele

Aurel Badea, responsabil de bunuri si proprietati in UNSAR (Uniunea Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania), spune, citat de HotNews.ro, că modul in care a fost modificata legea asigurarii obligatorii a locuintelor este defectuos si la implementare apar o gramada de probleme. Un exemplu este cel al locuintelor cu bulina rosie (risc seismic maxim) care nu se asigura pentru niciunul dintre riscurile prevazute de legea asigurarii obligatorii a locuintelor. In conditiile in care modificarile aduse legii interzic asiguratorilor sa mai incheie asigurari facultative pentru o locuinta care nu are incheiata in prealabil o asigurare obligatorie, proprietarii acestor locuinte nu pot sa-si mai asigure casele in nici un fel, atentioneaza acesta.

"Modificarile aduse legii asigurarii obligatorii a locuintelor sunt in defavoarea proprietarului care intentioneaza sa cumpere o polita facultativa pentru ca il obliga sa probeze ca are o asigurare obligatorie in fata asiguratorului. S-a ingradit dreptul unei persoane de a cumpara o polita facultativa. Este cea mai birocratica ingradire pe orice produs de asigurare. O astfel de ingradire nu exista la nici un alt produs de asigurare nici in Romania si nici in Europa. (..) Oricum raman cateva situatii deschise. Un exemplu este cel al locuintelor incadrate in clasa I de risc seismic. Proprietarul unei astfel de cladiri nu poate sa-si cumpere nici PAD pentru ca intra pe excluderile din lege si nici o polita facultativa impotriva incendiului. Este o incalcare a drepturilor fundamentale", a declarat pentru HotNews.ro Aurel Badea, responsabil de bunuri si proprietati in UNSAR (Uniunea Asiguratorilor si Reasiguratorilor din Romania).

De altfel, in sectiunea informatii utile de pe site-ul PAID, societatea care gestioneaza sistemul asigurarii obligatorii a locuintelor in Romania, se ofera urmatorul raspuns la intrebarea: - poate fi asigurata o cladire cu 'bulina rosie'?

"Cladirile incadrate in clasa I de risc seismic nu se asigura pentru niciunul dintre riscurile prevazute prin lege, pana la data receptiei la terminarea lucrarilor de consolidare a cladirilor".

Ori, potrivit modificarilor aduse luna trecuta legii privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, asiguratorii "nu pot incheia asigurari facultative pentru o locuinta care nu are incheiata in prealabil o asigurare obligatorie".

Aurel Badea a declarat pentru HotNews.ro ca "observatiile UNSAR au fost trimise la ASF saptamana trecuta. Pe scurt, ele fac referire la modul de verificare a politelor obligatorii, care trebuie sa fie cat mai simplu si sa nu puna cumparatorii de asigurari pe drumuri, dar si la alte elemente de natura tehnica. Un punct important se refera la solicitantii care nu pot cumpara o polita PAD (excluderile conform legii 260) si care ar trebui sa aiba posibilitatea sa cumpere o polita de asigurare in caz de incediu spre exemplu. Pentru ca discutiile cu institutia de supraveghere sunt in desfasurare am dori sa revenim dupa ce avem concluziile acestora".

Mai mult pe HotNews.ro.

Etichete: asigurare locuinţă, bulină roşie, clădiri cu bulină roșie, daune PAID, PAID

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h