Ansamblu de birouri și magazine, lângă Cathedral Plaza, dezvoltat de Papalekas. GALERIE FOTOComisia de Urbanism a Municipiului București a aprobat miercuri oportunitatea unui proiect pe care intenționează să îl dezvolte cel mai cunoscut investitor de pe piața imobiliară a Bucureștiului, Ioannis Papalekas. Este vorba de un ansamblu multifuncțional - birouri și galerie comercială - pe strada Luterană, chiar lângă Cathedral Plaza. 

Proiectul a fost realizat de Western Outdoor și urmează să fie dezvoltat pe Strada Luterană, între numerele 7 și 13. Suprafața totală de teren pe care va fi construit noul ansamblu este 6620 de metri pătrați, iar pentru dezvoltarea ansamblului vor trebui demolate trei clădiri, fără valoare arhitecturală sau culturală deosebită.

Clădirile vor avea 4, 5, 6, respectiv 10 etaje plus etaj tehnic. La parter și mezanin vor fi amenajate spații comerciale, iar la etajele superioare vor fi spații de birouri.  În subsol va fi amenajată și o parcare pe patru niveluri, iar la suprafață va fi realizată și o piațetă publică.

"Propunem în același timp si realizarea unui proiect public. Ne-am gandit sa facem un fel de pietonal ecumenic care să reunească biserica Kretzulescu cu fosta biserica Ionică, demolata deja, cu noul templu Calvin, cu biserica Calvina si cu Catedrala Sf. Iosif. De asemenea, ne-am gandit ca str. Luterană să devină o stradă preponderent pietonală", a declarat arhitectul Sorin Gabrea de la Western Outdoor, în cadrul ședinței Comisiei de Urbanism e miercuri. Sorin Gabrea este și președintele Comisiei de Urbanism. 

Citește și Hotelul Marriott se extinde cu trei clădiri noi

Etichete: birouri, biserică, CAthedral Plaza, magazine, realitatea, str. Luterană

0/24 COMENTARII
Cris
28 mai 09:41
+0
VOTURI
-0
Va dau un singur exemplu: s-a inaugurat recent mall-ul ala inutil de pe sos. Pantelimon (Mega-Mall) sau cum naiba ii spune. S-a gandit cineva la traficul spre si dinspre mall ??? Soseaua Iancului cu o lungime maxima de 1.35 km este in reabilitare perpetua din 2013, fiind o sosea ingusta, iar bd. Pantelimon arata jalnic pentru o capitala europeana.

E doar un exemplu, cum se trantesc niste cladiri de catre unii fara sa se gandeasca cineva din Primaria Capitalei daca avem infrastructura. Mall sa fie ca fraierii pot sa se ingramadeasca in trafic.

Daca trantesti o cladire de 10 etaje pe strada Luterana trebuei sa te gandesti cum vin fraierii la serviciu. Daca vin cu masinile personale unde le parcheaza ??? Ca metroul este la hat distanta... Adica trebuie sa te duca mintea, nu doar sa trantesti cladirea si atat.
TDB
28 mai 09:26
+0
VOTURI
-0
@pampam
Spui "este bine ca se face ceva si sper sa se construiasca ceva cu adevarat deosebit". Pai exista fotografii, ti se pare ca e ceva deosebit? Apropo Londra a fost bombardata la greu in al Doilea Razboi Mondial, la fel si orasele germane. Noi demolam Bucurestiul pe timp de pace?
kaa
28 mai 08:48
+0
VOTURI
-0
Nu mai dati exemple de orase europene, Bucurestiul e printre orasele cu cele mai mari densitati de populatie din Europa. Si, spre deosebire de Bucuresti, orasele occidentale care il depasesc au infrastructura, au drumuri, pasaje, parcari, au centuri adevarate. Normal ca o cladire de N etaje aduce trafic.

Si sa vii cu masuri gen taxa de tranzitare a centrului... Dar ce e centrul nostru, ca in afara de cativa metri patrati e o cocina de blocuri comuniste degradate. Pe unde s-o iei ca sa eviti centrul, pe imitatia noastra de centura unde mergi cu 10km/h?
Iar daca scumpesti parcarile nu mai parcheaza nici naiba in ele.
Cris
28 mai 07:33
+0
VOTURI
-0
Adevarat va spun, nu au ce sa caute cladiri P+10 in zona aia, fara sa strice toata armonia arhitecturala a zonei.

Iar Cathedral Plaza trebuie demolata si construit ceva cu gust in locul ei, cu regim de inaltime redus. Ceva care sa mearga. Locul pentru cladiri precum Cathedral Plaza este in Pipera, nu in buricul targului.

Ati fost dusi de nas, altfel ati iesi in strada la asemnea abuzuri.
pampam
28 mai 06:31
+0
VOTURI
-0
acolo sunt niste maghernite si este bine ca se face ceva si sper sa se construiasca ceva cu adevarat deosebit. In centrul Londrei intalnesti cladiri moderne la tot pasul, deosebirea de Bucuresti este ca acolo mai toate cladirile noi sunt superbe in timp ce aici s-au cosntruit foarte multe hidosenii dupa 90 de parca n-ar fi fost de ajuns distrugerea facuta de comunisti.

@Cris esti de un penibil ...
civism
27 mai 23:11
+0
VOTURI
-0
Codrin, ABC, Fox, Andreea sau sub ce alt nume oi mai posta pe viitor vezi ca marlania si proasta crestere te tradeaza inca o data "E ca si cum eu as spune ca tu esti un cretin , deci trebuie sa fii batut cu ciomagul.Daca vrei sa postezi un comentariu inteligent, documenteaza-te mai intai si evita sa dai verdicte personale bazate pe limitata ta putere de intelegere." sau "Daca ai fi inteligent si decent,nu ai scrie aberatii de genul "catedrala este o porcarie "". Nu am scris niciodata "catedrala este o porcarie"! Ba chiar nu e. Oricum esti plin de certitudini si te crezi buricul pamantului! Nu e cazul, nu esti ba dimpotriva.
In zona protejata conform legii sunt protejate cladirile in ansamblul lor. PUG-ul se face conform legii si nu e deasupra legii. Eu raspundeam la precedenta certitudine ca in Bucuresti nu o sa mai fie zone protejate. Ba o sa fie! Asta ca sa mai demontam minciunile spuse cu mare lejeritate de anumiti comentatori pe acest site.
Dupa voi orice cladire care sta in fata intereselor imobiliare ale cuiva pentru un zgarie-nori ceva, trebuie demolata ca nu e coerenta, e cocioaba, maghernita. Urmand ca tu construind cladiri de 55 de metri langa cladiri de 4-5 sa dai o foarte mare coerenta. Ce ati mai demola si Franta si Italia, ca sunt din "fonta" si "caramida".
O alta certitudine "arhitectii, marea majoritate a acestora sustin cladirea de birouri de langa catedrala." Cunosti tu Codrin pseudonimul anonim de pe b365, "expert" in arhitectura, toti arhitectii si stii ce cred? "Majoritatea arhitectilor"!!!! Sa mori de ras si alta nu! Arhitectii care au luat atitudine s-au pronuntat pentru greseala realizarii acestei cladiri, care mai e si ilegala si trebuie demolata conform deciziei judecatorilor. Bravo celor care incearca pedepseasca ilegalitatile! Sa lasam teoria conspiratiei, la o parte!
Sper totusi ca pe viitor cineva de la b365 chiar va modera comentariile de pe site si va exista un sistem de utilizatori adevarat.
Bluștut
27 mai 22:34
+0
VOTURI
-0
Prietene. „New York-ul, nu a fost intai mutilat, cu diverse experimente de kitch urban ca dupa aia sa incerci sa repari.”
Nu se pune virgulă între subiect și predicat. Niciodată. Nici măcar la New York.
Și, prietene, se spune „kitsch”. Învață să scrii corect.

Prietene, „New York a fost trasat de la inceput cu cap, pe harta...”.
Mă faci să râd. Nu poți trasa un oraș „de la început”. Tu chiar crezi că la 1600 a existat un arhitect care a decis că pe câmpia aia nu se va construi nimic, pentru că peste 400 de ani va veni cineva să facă o șosea expres?

Prietene.
Singura diferență între București și New York e că la ăia nu se ia șpaga în construcții ca la noi. Dacă „arhitecții” Bucureștiului n-ar fi atât de înnebuniți să ia bani și ar gândi și cu planșeta, nu doar cu portofelul, nu s-ar construi așa haotic.
Tu de ce crezi că apar blocurile cu P+10 în zone de P+4? Că New York a fost gândit de la început pe hartă?

Ești inocent, prietene!
Cris
27 mai 20:17
+0
VOTURI
-0
Pai da, prietene, dar uita-te tu ce sosele au aia de o parte si de alta. Iar New York-ul, nu a fost intai mutilat, cu diverse experimente de kitch urban ca dupa aia sa incerci sa repari. New York a fost trasat de la inceput cu cap, pe harta... De asta tot ce construiesti acolo, se leaga. Pentru ca are parcela distincta. Nu e zid in zid cum e la noi.
paul
27 mai 20:12
+0
VOTURI
-0
Pentru Cris. In Vest sint o gramada de catedrale mult mai ingramadite/ incadrate de zgirie nori decit e catedrala asta din Bucuresti de blocusorul asta Catedral Plaza. Are o arhitectura acceptabila iar asa cum sa putut la new york sau in alte locuri se poate si aici... uite un exemplu http://www.google.de/imgres?imgurl=http%3A%2F%2Fimages.fotocommunity.de%2Fbilder%2Fnew-york-state%2Fnew-york-city%2Fst-patricks-cathedral-db8e0589-4d9a-4791-a5c8-8eb8493a86f3.jpg&imgrefurl=http%3A%2F%2Fwww.fotocommunity.de%2Fpc%2Fpc%2Fdisplay%2F23800093&h=673&w=1000&tbnid=7XkMI9jyAzs7kM%3A&zoom=1&docid=F7pkpbVPNNbzhM&ei=t_hlVaOCPMarU_vxgtAN&tbm=isch&iact=rc&uact=3&dur=2201&page=1&start=0&ndsp=19&ved=0CEUQrQMwDA
Cris
27 mai 20:03
+0
VOTURI
-0
Dragii mosului. Bucurestiul nu are infrastructura pregatita nici pentru birouri in centrul orasului nici pentru mall-uri in zone semicentrale. Uitati-va si voi la masele de iobagi care merg dimineata in Pipera cum stau ca sardelele in metrou.
Grecii aia baga bani in betoane si nu ii intereseaza de restul. Dupa aia voi va aglomerati in trafic si va mancati zilele.

Ganditi-va daca merita. Bucurestiul nu e Frankfurt. E un fost targ, dezvoltat haotic de Ceausescu pe care acum e usor sa-l aglomerezi si sa scazi standardul de calitate urbana. Nu trebuie decat cateva decizii tampite de acest gen.
Cris
27 mai 19:18
+0
VOTURI
-0
Adevarat va spun: Cathedral Plaza se incadreaza din punct de vedere estetic si arhitectural in zona aia ca o sulla in fundul lui Sorin Oprescu sau a altor corupti care au dat autorizatie de constructie pentru acea cladire, acolo.
Cris
27 mai 19:05
+0
VOTURI
-0
Bucurestiul trebuie sa fie un oras verde, curat, cultural, cel putin in zona centrala.

De ce nu se construieste acolo o sala de teatru sau un cinematograf sau o gradina de vara?

De ce nu se duc grecii si cipriotii sa faca cladiri de birouri in sudul Bucurestiului sau in Voluntari?
Codrin
27 mai 18:39
+0
VOTURI
-0
"civistule", intr-adevar se spun multe marlanii pe marginea acestora articole si limbajul tradeaza proasta crestere a celor in cauza. In ceea ce priveste comentariul tau, imi pare rau sa-ti spun, dar nu stii nimic despre urbanism si ceea ce va reglementa noul PUG. Astfel, cocioabele sau cladirile care nu sunt de patrimoniu nu vor beneficia de niciun fel de protectie. Tu faci referire la zone din orase din Franta si Italia. Cladirile lor vechi, chiar daca nu sunt toate de patrimoniu, nu sunt cocioabe, sunt parte a unui tesut urban coerent, ceea ce le confera un statut aparte.
Tesutul urban al Bucurestiului este fragmentat si "condimentat" cu cocioable care nu au nicio legatura cu contextul in care se afla.
In ceea ce priveste arhitectii, marea majoritate a acestora sustin cladirea de birouri de langa catedrala. Decizia de demolare nu are legatura cu oportunitatea sau "estetica" acestei cladiri in acel loc, ci cu repectarea legislatiei legat de autorizatia de construire. (Citeste dosarul !!). Niste popi care au avut un interes meschin au provocat acest scandal si au atras in joc si fiinte usor de manipulat, in principal credinciosii afiliati ritului catolic. Daca ai fi inteligent si decent,nu ai scrie aberatii de genul "catedrala este o porcarie " si de aceea trebuie demolata. E ca si cum eu as spune ca tu esti un cretin , deci trebuie sa fii batut cu ciomagul. Daca vrei sa postezi un comentariu inteligent, documenteaza-te mai intai si evita sa dai verdicte personale bazate pe limitata ta putere de intelegere.
Turnul de birouri e o cladire frumoasa, una din cele mai frumoase constructii moderne din zona centrala, iar daca va fi demolat ( sper din suflet ca nu ! ), nu se va face din motiv ce nu e pe placul unora ca tine !
Cris
27 mai 18:29
+0
VOTURI
-0
Cred ca acesti greci sau ciprioti de kkt ar trebui fugariti la ei in tara, sa construiasca acolo mall-uri si sticlaraie pe unde ii taie mintea, iar pe noi sa ne lase.

Pentru imbecilii care cred ca imi schimb numele doar ca sa le arata cat sunt de prosti - va inselati, ciumpalacilor !!!
civism
27 mai 17:52
+0
VOTURI
-0
@ABC, in noul plan urbanistic general nu vor mai fi mai multe zone protejate ci o singura zona protejata, care le va reuni pe cele existente. In vestul Europei sunt intregi zone din orase, protejate, de care nu ai voie sa te atingi. Asa ca nu mai face pe desteptul, mai ales ca dupa capul tau: "ca nu est arhitect, una la mana si pentru ca esti roman [...]Asa ca, ciocul mic, romanasilor." Si cum nu iti place Bucurestiul cand numai de asemenea magarii ca cea propusa aici si care iti place, a avut parte in ultimul timp:
http://www.b365.ro/noul-pug-al-capitalei-zona-protejata-unica-sursa-de-ca-tig-pentru-primaria-capitalei_220973.html
Si incearca si tu sa te mai civilizezi si sa lasi marlania la o parte: "comentariile tembele pe care ti le vedem mereu pe acest site pe care-l calaresti ca un obsedat, se vede ca esti un sarac frustrat. Afla milogule ca toti cei care lucreaza in cladirile de birouri sunt peste tine d.p.d.v. financiar. Normal ca tu, care vinzi patrunjel in Piata Matache te simti patruns de ciuda cand altii se lafaie prin mall-uri si cladiri moderne de birouri...." Iti trebuie multa proasta crestere pentru atatea jigniri pe metru patrat.
@Valentin "nu esti arhitect". In privinta Cathedral Plaza s-au pronuntat si arhitectii ca este o porcarie si instantele de judecata cu decizie definitiva si irevocabila ca trebuie demolata. Cam asta cu gusturile tale in ale arhitecturii. Cat despre cladirile de patrimoniu ca ar fi "hardughii din caramizi si cu stalpi de fonta", cred ca dupa gusturile voastre ati demola toata Italia si Franta la un loc. Acolo nici macar de fonta nu e vorba. V-a scolit Ceausescu bine! Nu pot sa nu observ aceeasi proasta crestere ca si la @ABC ba chiar si acelasi arsenal: "Si tu ca ce lucrezi, Cris, pribeagule? Esti vreun patron sau un pietar invidios? In Romania, in IT si Telecom se castiga cel mai bine." Tu il faci pietar, iat ABC il trimite in piata la marar. Obsesiile si proasta crestere se cunosc, chiar daca scrii sub mai
andreea
27 mai 16:44
+0
VOTURI
-0
Cris, te-au cam ghicit cititorii. Poti sa-ti schimbi pseudonimul de cate ori vrei. Intotdeanua te va trada "ciuda" cu care comentezi oportunitatea constructiilor de orice fel. Daca vrei sa nu ai cladiri si mall-uri in jur, muta-te la tara, baiatule, printre oi si vaci. Ma gandesc cu groaza ca multi dobitoci ca tine populeaza aceasta tara si de aceea nu progresam !
ABC
27 mai 16:18
+0
VOTURI
-0
@Leo - iti dai cu parerea despore urbanism si arhitectura desi se vede ca nu ai tangenta cu domeniul. A fost o greseala urbanistica sa clasifice zonele in "protejate" si neprotejate. In tarile dezvoltate nu exista asa ceva. Sunt doar cladiri protajate, pentru ca nu pot intra "la pachet" cladiri de valoare si maghernite. Noul PUG va renunta la protejarea zonelor in favoarea protejarii cladirilor considerate de specialisti valoroase. Alaturarea unei cladiri moderne de una veche e intilnita des in orasele dezvoltate ale lumii. Nu esti tu in masura sa judeci o solutie urbasnistica pentru ca nu est arhitect, una la mana si pentru ca esti roman, in al doilea rand (romanii nu s-au distins in niciun fel prin solutii urbane viabile, uitati-va la Bucuresti). Asa ca, ciocul mic, romanasilor.
@Cris, dupa comentariile tembele pe care ti le vedem mereu pe acest site pe care-l calaresti ca un obsedat, se vede ca esti un sarac frustrat. Afla milogule ca toti cei care lucreaza in cladirile de birouri sunt peste tine d.p.d.v. financiar. Normal ca tu, care vinzi patrunjel in Piata Matache te simti patruns de ciuda cand altii se lafaie prin mall-uri si cladiri moderne de birouri....
kaa
27 mai 15:51
+0
VOTURI
-0
Nu era destul de aglomerata de cladiri si masini zona aia? Fix alte blocuri in centru ne trebuie.
Valentin
27 mai 15:32
+0
VOTURI
-0
Excelent, in felul asta se revitalizeaza niste zone. Sa construiasca, sa investeasca in cladiri si in modernizare, poate asa mai scapam de indienii ce isi fac "adaposturi" in ruinele nebagate in seama.

Se pare ca noile imobile arata si bine, incadrandu-se ok in zona. Eu unul sunt pro modernizare si pro restaurare acolo unde este necesar.
Valentin
27 mai 15:26
+0
VOTURI
-0
Leo: nu esti arhitect. Turnul de langa Sf.Iosif a oferit un anumit caracter zonei si lumea s-a obisnuit. Nu doar "otel si sticla" daca ai putin simt pentru arhitectura de calitate. RUINELE pe care tu le numesti tu monumente protejate sunt pericole publice la urmatorul cutremur. Putem scapa de riscul vietilor omenesti in favoarea arhitecturii de calitate, cu proiectare structurala RESPONSABILA, nu hardughii din caramizi si cu stalpi de fonta. Si, cum o restaurare a unei hardughii costa ENORM, mai bine cladesti un tesut urban nou si conform standardelor. Daca pentru tine C.P. e o aberatie, scuza-ma dar nu ai gustul arhitecturii deloc, nici macar ca observator.

Dar asa e cu voi, astia ce nu accepta modernitatea. Pe langa faptul ca nu intelegeti niste lucruri, le mai si debitati aiurea pe internet.

Si tu ca ce lucrezi, Cris, pribeagule? Esti vreun patron sau un pietar invidios? In Romania, in IT si Telecom se castiga cel mai bine.
Cris
27 mai 14:36
+0
VOTURI
-0
Papastratos sa plece acasa la el si sa ne lase. E plin Bucurestiul de cladiri de birouri in care lucreaza tot felul de iobagi in call-centere. Altceva mai bun nu au gasit sa faca in tara asta indiana...Au umplut-o de mall-uri, cazinouri, farmacii si case de pariuri.
Leo
27 mai 13:14
+0
VOTURI
-0
Cand va inceta oare ca acest smenar Sorin Gabrea, care conduce Comisia Tehnica de Urbanism sa isi mai prezinte si voteze propriile proiecte in comisia pe care o conduce. Ce inseamna asta? Conflictul de interese unde este?
Cine a decis asa ca acele cladiri care trebuie demolate, aflate atentie in zona protejata, nu au valoarea, atata timp cat in zona protejata cladirile sunt protejate in ansamblul lor (conform legii) nu una cate una? Cine a decis asta, cel care vrea sa le demoleze?
In zona au aparut de-a lungul timpului toate aberatiile cu etaje fara numar. Trebuie ca indicatorii urbanistici sa fie respectati si sa o lasam mai moale cu cladiri de zece etaje. Dar arhitectura caladirii din otel si sticla se incadreaza in zona protejata langa Biserica Luterana, Catedrala Sf. Iosif dar si Colegiul National Sf. Sava? Nu se incadreaza. Nu mai spun ca Papalekas este proprietarul nedemolatei dar cu sentinat definitiva si irevocabila de demolare, Cthedral Plaza! Nu mai vorbesc de problemele penale ale lui Papalekas. Ce mai, mixul perfect pentru un dezastru urbanistic. Noroc ca Sorin gabrea vrea circuit pietonal intre Kretulescu si o biserica demolata! Asta ca sa manance rahat pana la capat!
Cris
27 mai 13:04
+0
VOTURI
-0
Sa fie, asa, un pelerinaj intre biserici cu scurte opriri in mall.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE