2015- CEL MAI CALD an de la începutul măsurătorilor meteoAgenția americană pentru studiul oceanelor și atmosferei (NOAA) a anunțat că anul 2015 a fost categoric cel mai cald la nivel global din 1880, când au început să se realizeze înregistrări meteo. Recordul era deținut de anul 2014, care a fost astfel și depășit cu 0,16 grade Celsius.

Anul 2015, CEL MAI CALD an de la inceputul masuratorilor meteo
Anul 2015, CEL MAI CALD an de la începutul măsurătorilor meteo
Foto: noaanews.com

Este pentru a patra oară în actualul secol când este doborât recordul de cel mai cald an, după 2005, 2010 și 2014, informează agerpres.ro.

În 2015, diferența față de precedentul record, este ea însăși un record.

Pe ansamblul lui 2015, temperatura medie la nivelul solului și oceanului a fost cu 0,9 grade Celsius peste media secolului trecut.

Totodată, decembrie 2015 a fost cea mai caldă ultimă lună a anului din istorie, potrivit NOAA.

"2015 a fost cu totul special chiar și în contextul mai larg al tendinței de încălzire pe termen lung", a apreciat Gavin Schmidt, director al Goddard Institute for Space Studies din cadrul NASA, citat de Reuters.

Considerabila majorare a temperaturii medii din anul trecut se explică, parțial, prin influența fenomenului El Nino din Pacific, din cauza căruia temperatura de la suprafața oceanului crește la un interval cuprins între doi și șapte ani. Dar specialiștii sunt de părere că activitatea omului și, mai ales, arderea combustibililor fosili reprezintă principala explicație a încălzirii la nivel planetar.

Cea mai recentă manifestare a fenomenului El Nino, care a început în 2015 și se va încheia în primăvara anului în curs, este printre cele mai puternice înregistrate vreodată.

Etichete: 2015, incalzire globala, vremea

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE