2012 aduce scumpiri în lanţ: VEZI cu cât cresc preţurile la benzină, alcool, ţigări, curent...Romanii vor fi nevoiti sa stranga si mai mult cureaua in 2012 din cauza scumpirilor (Foto: emaramures.ro)
Românii vor fi nevoiți să strângă și mai mult cureaua în 2012 din cauza scumpirilor (Foto: emaramures.ro)

Creşterea accizelor pentru ţigări, alcool şi benzină cu 0,8% se va resimţi în buzunarele românilor. Majorarea preţurilor combustibililor fosili va determina o creştere în lanţ a tarifelor celorlalte produse întrucât valoarea carburanţilor influenţează direct evoluţia preţurilor tuturor bunurilor de larg consum.

Colacul de salvare aruncat de BNR

Criza datoriilor suverane din zona euro a determinat o devalorizare accentuată a monedei naţionale. Însă, potrivit afirmaţiilor economiştilor de la nivel local, pe 3 octombrie, prima zi lucrătoare a lunii a zecea, în care se calculează accizele pentru anul următor, Banca Naţională a României a intervenit asupra cursului valutar, iar leul s-a apreciat puternic în raport cu moneda unică, câştigând 574 bani faţă de ultima şedinţă,  în contextul în care bursele erau în picaj, iar celelalte monede din regiune se depreciau.

Valoarea accizelor în lei este calculată la un curs valutar cu 3,5 bani mai mare faţă de cel de anul trecut. Impactul majorării accizelor se va resimţi puternic în buzunarele românilor pentru că va determina o creştere în lanţ a preţurilor. Însă, dacă BNR nu ar fi intervenit pe 3 octombrie asupra cursului valutar, după cum spuneau analiştii economici la acea vreme, accizele ar fi fost mai mari.

În urma creşterii impozitului perceput bunurilor de consum, sticla de alcool va fi mai scumpă cu 8 bani, un pachet de ţigări va costa cu 5 bani mai mult.

Surse din piaţa petrolieră susţin că la motorină scumpirea va fi de 9 bani, iar la benzină, produs la care accizele nu au fost majorate, preţul va creşte cu 2 bani numai din majorarea cursului la care vor fi calculate accizele.

Anul viitor va fi menţinut nivelul accizelor aplicate în 2011 pentru sortimente de cafea.

Schimbări majore în sistemul sanitar

Tot din 2012 se introduce şi coplata în sistemul sanitar de stat. Astfel, fiecare vizită la medicul de familie va costa 5 lei, consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei, iar pentru o săptămână de spitalizare oamenii trebuie să plătească 100 lei. Suma maximă plătită, în total, în decursul unui an, nu trebuie să depăşească salariul minim lunar net.

Pensionarii cu venituri de cel mult 700 de lei pe lună, copiii de până la 18 ani, tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani care nu au surse de venit, dar şi bolnavii incluşi în programele naţionale de sănătate nu vor plăti pentru vizitele la medici. Naşterile şi urgenţele vor fi gratuite.

Gazele şi energia electrică mai scumpe

Preţul gazelor va creşte cu 5% de la 1 ianuarie 2012, însă majorarea se va aplica numai consumatorilor industriali. Companiile din domeniul alimentar au anunţat  impactul asupra tarifelor bunurilor de larg consum va fi nesemnificativ, iar brutarii au declarat că nu vor scumpi pâinea.

Cu 10 zile înainte ca Apa Nova să anunţe că va majora tarifele la apă rece cu aproape 35%, reprezentanţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) au declarat şi ei că preţul energiei electrice ar putea creşte cu 2,5% în 2012, posibil încă de la începutul anului, odată cu aplicarea Ordonanţei privind alocarea certificatelor verzi pentru producţia de energie electrică.

RCA mai scump din 2012

La finele lunii noiembrie, şoferii au mai primit o lovitură. Preţul poliţelor RCA va creşte cu cel puţin 5% în 2012, din cauza daunelor plătite de asiguratori în 2011, a dublării acoperirii acestor poliţe, dar şi a devalorizării leului faţă de euro. Creşterea poliţielor de răspundere civilă auto vine şi ca o reacţie la scăderile de preţuri mai mari de 20%, reduceri care au avut loc pe piaţa de profil la începutul acestui an.

Asiguratorii estimează că prima medie plătită de conducătorii auto pentru o asigurare RCA  va fi, în primul semestru al anului viitor, de aproximativ 500 lei, cu 28 de lei mai scumpă faţă de cea din 2011.

Cresc amenzile de circulaţie

Șoferii vor mai avea de îndurat o scumpire, pe lângă cea a carburanţilor şi cea a RCA. În 2011, salariul minim brut este de 670 de lei, ceea ce înseamnă că valoarea unui punct de amendă este de 67 de lei in acest an. Ministerul Muncii a anunţat că salariul minim pe economie va creşte, de la 1 ianuarie, la 700 de lei. Punctul de amendă creşte şi el, în acest caz, cu 3 lei.

Carnea procesată, mai scumpă din primele luni ale anului

O posibilă creştere a preţurilor, cu până la 10%, se prognozează şi pe segmentul produselor din carne procesată. Preşedintele Romalimenta estimează că tarifele procesatorilor de carne vor urca, cu până la 10% din valoare, încă din primele luni ale anului viitor. Potrivit acestuia, agenţii economici caută să amortizeze majorarea cheltuielilor cu procesarea, survenite în 2011, pe fondul majorării preţurilor la energie electrică şi gaze naturale, în contextul în care procesatorii de carne nu au scumpit produsele cu mai mult de 2% până acum.

Scumpirile în lanţ anunţate pentru anul viitor ar putea depăşi ţinta de inflaţie preconizată de BNR, de 3%.

Etichete: 2012, accize, bani, bnr, creştere, curs, energie electrică, pret, realitatea, scumpire

0/0 COMENTARII
dan
28 Dec 18:20
+0
VOTURI
-0

O sa va dam noi la alegeri sa nu puteti sa duceti, javrelor !

Ovidiu
28 Dec 14:40
+0
VOTURI
-0

Rusine!Vom deveni iobagi pentru ca magarii astia sa-si umple buzunarele la nesfarsit.Nu mai stiu cum sa ne mulga.Unde ajung toti banii furati in mod legal?Pentru mine a fost o stire zguduitoare despre revolutionarii de la Suceava.Eu am fost acolo din 1963 si pana acum si nu am vazut niciun revolutionar.La Suceava nu a existat revolutie.Dar fosti turnatori au devenit revolutionari si ciupesc si ei din banii nostri.Uite asa vom munci toata viatat pentru acesti paraziti.

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE
    TOPUL ŞTIRILOR    ÎN ULTIMELE 24h