ANUL NOU PE RIT VECHI începe JOI, 14 IANUARIE. TRADIȚII ȘI OBICEIURI de ANUL NOU pe STIL VECHIANUL NOU PE RIT VECHI, TRADIȚII ȘI OBICEIURI: Ortodocșii de rit vechi sărbătoresc joi, 14 ianuarie, Anul Nou.

ANUL NOU PE RIT VECHI, incepe JOI, 14 IANUARIE. TRADIȚII ȘI OBICEIURI de ANUL NOU pe STIL VECHI
ANUL NOU PE RIT VECHI, incepe JOI, 14 IANUARIE. TRADIȚII ȘI OBICEIURI de ANUL NOU pe STIL VECHI
Foto: ziarulunirea.ro

ANUL NOU PE RIT VECHI, TRADIȚII ȘI OBICEIURI:

În satele din Republica Moldova obiceiurile de Anul Nou sunt păstrate cu sfinţenie. Cete de tineri colindă uliţele satului şi pocnesc din bice. Aceştia ură din casă în casă cu talăngi şi buhaiuri pentru un an mai roditor şi mai îmbelşugat.

Apoi, flăcăii încing şi dansul căluţilor, pentru ca gospodăriile să fie protejate în anul care vine. Obiceiul de a ura în prag de An Nou datează din cele mai vechi timpuri. Tinerii colindă în ultimele zile ale anului prin sat şi fac urari pentru fertilitatea pământului şi belşugul gospodariei.

ANUL NOU PE RIT VECHI, TRADIȚII ȘI OBICEIURI:

Potrivit tradiţiei, flăcăii din comună, îmbrăcaţi în haine tradiţionale şi purtând măşti care întruchipează diferite figuri mitologice, cântă şi dansează pentru a întâmpina noul an cu voie bună.

Se păstrează obiceiul de a se prepara unele mâncăruri speciale pentru sărbători: clătite cu brânză şi carne, vărzări, cozonaci, cârnaţi şi sarmale.

Decalajul de 13 zile dintre sărbătorile oficiale ale creştinilor ortodocşi şi ale celor de rit vechi a apărut în anul 1924, când unii credincioşi au refuzat să adopte calendarul Gregorian, menţinându-l pe cel Iulian.

sursa: gazetadambovitei.ro

Etichete: Anul Nou, anul nou rit vechi, anul nou stil vechi, tradii anul nou vechi

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE