Primarul Tudorache despre groapa de gunoi: "Dacă nu rezolv problema, mă omoară în campanie"Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a anunţat că vrea să rezolve definitiv, până cel târziu în vara anului viitor, problema poluării de la groapa de gunoi Iridex (de pe raza comunei Chaijna), atât pentru că i-au fost aduse zeci de mii de plângeri de la bucureşteni, cât şi pentru că, altfel, consideră că va fi aspru taxat în campania electorală. Edilul a promis încă de la preluarea mandatului că se va implica activ în rezolvarea problemei care afectează mai multe cartiere din nordul Capitalei. 

Primarul Tudorache, despre groapa de gunoi Chitila: "Daca nu rezolv problema, ma omoara in campanie"
Primarul Tudorache, despre groapa de gunoi Chitila: "Dacă nu rezolv problema, mă omoară în campanie"

Primarul Sectorului 1, Dan Tudorache, a declarat într-un interviu acordat B365.ro că va monitoriza groapa de gunoi Iridex din Chiajna cu ajutorul unor senzori pentru a demonstra că mirosurile pestilenţiale care se simt în mai multe cartiere din nordul şi vestul Capitalei provin de la gazul emanat de groapa de gunoi.

"Vreau ca până la vară să fie rezolvată definitiv problema gropii de gunoi Iridex. Dacă nu termin până atunci, Pascu (n.r. - Corneliu Pascu, proprietarul gropii) dă drumul la gaz în campanie până mă omoară", a comentat edilul Dan Tudorache, care de altfel a iniţiat şi o campanie împotriva acesteia sub sloganul "Aer curat, bun de respirat", la care au aderat aproape 32.000 de bucureșteni. 

Scrisoare deschisă împotriva Agenţiei de Protecţia Mediului (APM) Bucureşti

În plus, primarul Sectorului 1 a adresat inclusiv o scrisoare deschisă ministrului Mediului Graţiela Leocadia Gavrilescu, prin care i-a cerut să ia măsuri împotriva Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bucureşti (APM), instituţie subordonată ministerului care pe data de 14 februarie 2018 a prelungit Autorizația Integrată de Mediu nr.15 pentru CMID Iridex, "act care constituie o veritabilă agresiune asupra bucureștenilor din zona de nord a Capitalei". 

Mirosurile pestilențiale ale gazelor de depozit emise de instalațiile gropii de gunoi Iridex fac irespirabil aerul din cartierele Chitila, Bucureștii Noi, Străulești, Dămăroaia, Pajura și Giulești-Sârbi. "Sătui și revoltați de perpetuarea acestei stări de fapt, oamenii din aceste cartiere ne cer nouă, autorităților publice, să acționăm pentru a opri acest atentat la confortul și la sănătatea lor.

Ca primar al Sectorului 1, consider că este de datoria mea să acționez în sensul apărării intereselor cetățenilor pe care-i reprezint. De aceea, încă de la începutul mandatului, din anul 2016, am inițiat demersuri – atât juridice, cât și de presiune publică – pentru ca această stare de fapt să înceteze, iar oamenii din nordul Capitalei să nu mai fie agresați de poluarea generată de groapa de gunoi Iridex", a transmis primarul în scrisoarea deschisă.  

Prelungirea autorizaţiei de Mediu, "o insultă la adresa oamenilor"

Redăm mai jos conţinutul scrisorii deschise transmisă ministrului Mediului de către primarul Sectorului 1.

"Decizia APMB din 14 februarie a.c., de prelungire a autorizației de mediu pentru Iridex, constituie o insultă la adresa acestor oameni și o nesocotire flagrantă a cadrului legal care reglementează domeniul – Hotărârea de Guvern nr. 349/2005. Totodată, Agenția își ignoră propriile constatări privitoare la nivelul poluării constante cu hidrogen sulfurat, constatări făcute încrucișat, cu două laboratoare diferite, dar care au ajuns la aceleași concluzii privitoare la depășirile valorilor limită admise.

Mai mult, Agenția a decis să prelungească autorizația de mediu a Iridex în condițiile în care Primăria Sectorului 1 a intentat o acțiune în instanță pentru suspendarea acesteia. Acțiunea noastră este întemeiată, printre altele, pe faptul că autorizația a fost emisă în pofida faptului că Iridex nu a depus suma de bani cerută de lege ca garanție că "sunt îndeplinite obligațiile privind siguranța depozitului pentru respectarea cerințelor de protecție a mediului și a sănătății populației, care decurg din autorizație". Acest fapt este, însă, grav mai ales din perspectiva declanșării procedurii de infringement (penalizări) pentru România, pe capitolul "mediu", pentru nerespectarea normativelor europene privind depozitarea deșeurilor. Deși APM-București a revizuit, în repetate rânduri, AIM nr. 15, fiind obligată să includă, începând cu anul 2005, constituirea Fondului de închidere și post-închidere, Agenția susține că, "din informațiile primite din partea operatorului Iridex, rezultă că, în prezent, acesta a solicitat PMB inițierea de negocieri pentru stabilirea tarifului aferent serviciilor de monitorizare post-închidere".

De asemenea, în condițiile în care depozitul Iridex de pe raza comunei Chiajna a fost proiectat pentru 4.500.000 metri cubi de deșeuri, Agenția pentru Protecția Mediului București după emiterea Acordului de Mediu nr. 1/2010, comite în mod repetat pentru acest operator falsuri în Autorizația Integrată de Mediu. Aceste falsuri permit depășirea volumului inițial cu 1,5 milioane de metri cubi. Acordul de Mediu nr.1/2010 este un document emis în vederea extinderii nejustificate și ilegale a depozitului de deșeuri Chiajna-Rudeni, administrat de Iridex, cu încă două celule, pe lângă cele cinci, inițiale.

Pe aceste temeiuri și ținând cont de îndatoririle pe care fiecare dintre noi le are cu prioritate față de cetățenii români pe care-i reprezentăm, și nu față de interesele unor companii private care se încăpățânează să nu respecte legea, vă solicit public următoarele:
• Demiterea conducerii Agenției pentru Protecția Mediului București, în vederea tragerii acesteia la răspundere în fața legii;
• Revocarea actului administrativ din 14.02.2018 pe considerente de neconformitate cu legea;
• Demararea de urgență a procedurilor de închidere a celulelor 6 și 7 ale depozitului Iridex, care funcționează fără delegare din partea Primăriei Municipiului București încă din anul 2010;
• Aplicarea de urgență a soluțiilor legale pentru obligarea Iridex la constituirea imediată a Fondului de închidere și monitorizare post-închidere.

Am convingerea că, în calitatea dvs. de om politic învestit, în repetate rânduri, cu încredere de către cetățeni, în calitatea dvs. de ministru în ale cărui atribuții intră și aceea de a vă asigura că România respectă standardele europene în materie de protecție a mediului, veți răspunde pozitiv solicitărilor pe care vi le adresez public, prin această scrisoare deschisă", se specifică în document. 

Etichete: Bucureşti, campanie aer curat bun de respirat, Capitală, Dan Tudorache, groapa de gunoi iridex, iridex, miros gaz, miros groapa de gunoi Chiajna, Sectorul1

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE