ANUNŢUL Ministerului Sănătăţii. De când vor fi interzise ţigările mentolate în RomâniaTermenul de transpunere în legislaţia naţională a Directivei 2014/40/UE privind fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor de tutun va fi data de 20 mai 2016, a anunţat, miercuri, Ministerul Sănătăţii. Prin Directiva UE se interzice utilizarea de ţigarete, tutun de rulat şi produse din tutun nefumigene cu arome caracteristice şi se stabileşte utilizarea obligatorie a avertismentelor de sănătate ilustrate de dimensiuni mari pe ambalajele ţigaretelor şi ale tutunului de rulat.

ANUNTUL Ministerului Sanatatii. De cand vor fi interzise tigarile mentolate in Romania
ANUNŢUL Ministerului Sănătăţii. De când vor fi interzise ţigările mentolate în România

Directiva europeană privind privind apropierea actelor cu putere de lege şi a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce priveşte fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe şi de abrogare a Directivei 2001/37/CE trebuie pusă în acord cu legislaţia din România până pe 20 mai a.c.

Ministerul Sănătăţii precizează, într-un comunicat de presă, că, luni, 08.02.2016, proiectul de Lege privind stabilirea condiţiilor pentru fabricarea, prezentarea şi vânzarea produselor din tutun şi a produselor conexe va fi transmis, spre avizare, tuturor instituţiilor implicate.

"Începând cu data de 08.02.2016 vor fi puse la dispoziţia reprezentanţilor industriei de profil, prin Secretariatul tehnic al Comitetului interministerial, informaţiile complete, necesare industriei de profil pentru conformarea producţiei, respectând prevederile Directivei 2014/40/UE. Proiectul de act normativ va fi prezentat în şedinţa de Guvern din data de 17.02.2016", se mai arată în comunicat.

"Ministerul Sănătăţii acordă o atenţie deosebită transpunerii Directivei 2014/40/UE privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce privește fabricarea, prezentarea și vânzarea produselor din tutun și a produselor conexe în legislaţia naţională, având convingerea că prevederile actului normativ vor veni în sprijinul reducerii prevalenţei consumului de tutun, fiind vizaţi, în special, adolescenţii şi tinerii", mai precizează sursa citată.

CE STABILEŞTE DIRECTIVA UE

Comisia Europeană a adoptat o propunere de revizuire a directivei privind produsele din tutun, prin care se interzice utilizarea de ţigarete cu arome caracteristice şi este prevăzută utilizarea obligatorie a avertismentelor de sănătate de dimensiuni mari.

Actul constă în norme noi şi mai stricte privind modul în care pot fi fabricate, prezentate şi comercializate produsele din tutun. Mai precis, se interzice utilizarea de ţigarete, tutun de rulat şi produse din tutun nefumigene cu arome caracteristice şi prevede utilizarea obligatorie a avertismentelor de sănătate ilustrate de dimensiuni mari pe ambalajele ţigaretelor şi ale tutunului de rulat.

Astfel, toate pachetele de ţigarete şi tutun de rulat trebuie să conţină o avertizare de sănătate ilustrată combinată cu text care să acopere 75% din partea anterioară şi posterioară a pachetului şi nu pot să poarte elemente promoţionale. Informaţiile actuale privind gudronul, nicotina şi monoxidul de carbon, care sunt percepute ca înşelătoare, se înlocuiesc cu un mesaj de informare amplasat pe partea laterală a pachetului conform căruia fumul de tutun conţine peste 70 de substanţe care cauzează cancer.

În acelaşi timp, va fi introdus un format de raportare electronic pentru ingrediente şi emisii. Propunerea prevede interzicerea ţigaretelor, a tutunului de rulat ţigări şi a produselor din tutun nefumigene care au arome caracteristice, precum şi interzicerea produselor cu grad mare de toxicitate şi un potenţial mare de dependenţă.

Produsele care conţin nicotină, cum ar fi ţigaretele electronice, sub un anumit prag de nicotină sunt permise pe piaţă, dar trebuie să poarte avertismente de sănătate. Peste acest prag astfel de produse sunt permise doar în cazul în care sunt autorizate ca medicamente, precum terapiile de substituire a nicotinei. Ţigaretele din plante vor trebui să poarte avertismente de sănătate.

CE PREVEDE PROIECTUL MS

Proiectul de lege publicat pe site-ul Ministerului Sănătăţii atrage atenţia asupra ingredientelor pe care le conţin ţigaretele aflate la raft şi interzice produsele din tutun care sunt îmbogăţite cu arome deosebite ce se diferenţiază de cea a tutunului simplu, fie că acestea se găsesc în compoziţia ţigării sau în filtre, hârtie, ambalaj, pentru cele din urmă fiind interzis să conţină nicotină. Mai mult, se precizează că producătorii de ţigări vor raporta Ministerului Sănătăţii date precum emisiile ţigărilor şi ingredientele folosite în procesul de fabricaţie a produselor din tutun.

În acest sens, se interzice punerea pe piaţă a ţigărilor şi tutunului de rulat ce au o aromă caracteristică (adică au un miros sau un gust diferit de cel al tutunului, care este perceptibil în mod clar, care este determinat de un aditiv sau de o combinaţie de aditivi, incluzând neexhaustiv fructe, condimente, ierburi, alcool, dulciuri, mentol sau vanilie, şi care este perceptibil înainte sau în timpul consumării produsului din tutun), sau care au arome în filtre, hârtie, ambalaj, capsule sau în orice caracteristică tehnică care permite modificarea mirosului sau a gustului produselor din tutun respective sau modificarea intensităţii arderii", se arată în proiectul de act normativ de pe site-ul ministerului, scrie gandul.info

În afara legii sunt scoase şi substanţele numite „aditivi speciali", de genul vitaminelor, al taurinei sau al cofeinei, asociate de cetăţeanul de rând cu energia şi vitalitatea. Acestea oferă fumătorului senzaţii suplimentare şi încurajează, practic, actul de a fuma, fie pentru că dau impresia că ţigareta nu este periculoasă pentru sănătate, fie pentru că proprietăţile lor determină inhalarea şi absorbţia mai rapidă a nicotinei, iar astfel efectul toxic este mult mai puternic.

„Se interzice punerea pe piaţă şi a tuturor produselor din tutun care conţin aditivi "speciali" (precum vitamine, cofeină, taurină, aditivi care creează impresia că un produs din tutun are un efect benefic asupra sănătăţii sau că prezintă riscuri mai mici pentru sănătate, sau care sunt asociaţi cu energia şi vitalitatea, care colorează fumul, care facilitează inhalarea sau absorbţia nicotinei", scrie în expunerea de motive.

Textul legii reglementează şi nivelul emisiilor per ţigară, astfel că cea mai mare valoare nu are voie să depăşească 10mg de gudron, 1mg de nicotină şi 10mg de monoxid de carbon. Astfel, Ministerul Sănătăţii doreşte să ţină sub control nivelurile maxime de emisii, iar măsurarea valorilor se va face în laboratoare care urmează să fie înfiinţate şi monitorizate de oficialii de la Sănătate.

Totodată, avertismentele de sănătate vor reprezenta 65% din suprafaţa pachetului, pe faţă şi pe spatele pachetului. În prezent, avertismente sub formă de text sunt de 30% pe faţă şi de 40% plus un chenar pe cealaltă faţă.

PRECIZĂRILE MAE

Romania trebuie sa aiba in vigoare, pana pe 20 mai 2016, o lege care sa transpuna corect directiva europeana privind produsele din tutun, a declarat, marti, agentul guvernamental al Romaniei la Curtea de Justitie a Uniunii Europene, Razvan Horatiu Radu. Directiva care trebuie transpusa prevede, printre altele, eliminarea treptata de pe piata a tigarilor slim si a celor mentolate.

"Din punctul nostru de vedere situatia este simpla si clara: directiva privind produsele din tutun are termen de transpunere pana la 20 mai 2016. Pana atunci, noi va trebui sa avem o lege interna care sa fie in vigoare si care sa transpuna directiva. Orice abatare de la aceasta regula creeaza riscul unei actiuni de infringement pentru necomunicarea masurilor de transpunere" , a spus, intr-o conferinta de presa, Horatiu Radu, subsecretar de stat din Ministerul Afacerilor Externe.

El a precizat ca, in cadrul discutiilor cu celelalte ministere privind transpunerea directivei, pozitia MAE a fost pentru transpunerea corecta si la timp a actului normativ european in legislatia romaneasca.

"La aceasta directiva, din fericire, s-a lucrat si se lucreaza asiduu, mai ales in ultima perioada. Este un comitet interministerial. Pozitia MAE a fost una constanta de transpunere in termen si corect a directivei", a afirmat agentul Romaniei la CJUE.


Etichete: Directiva europeana tigari mentolate, Ministerul Sănătăţii, proiect tigari interzise, tigari arome, tigari mentolate, tigari mentolate interzise

0/0 COMENTARII

TRIMITE UN COMENTARIU

PE UNDE AM MAI UMBLAT...

    CITEŞTE TOATE REVIEW-URILE